Arktisen neuvoston kokous ei ole päättymässä perinteiseen loppujulistukseen. Suomi muutti kokouksen asialistaa heti alussa ja teki samalla ratkaisevan käänteen koko neuvoston historiassa – loppujulistusta ei olla koskaan aiemmin jätetty pois.
Rovaniemellä kokouksen avannut ulkoministeri Timo Soini (sin.) ilmoitti työjärjestysmuutoksesta, jossa loppujulistuksen allekirjoitus korvataan ministerien yhteislausunnolla.
Tämän lausunnon tarkka sisältö ei ole vielä selvillä. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun kokouksessa ei saada aikaan loppujulistusta.
Yhteisen loppujulistuksen kerrottiin jo etukäteen olevan vaikeuksissa muun muassa Yhdysvaltain suhtautumisen takia. Elisessä puheessaan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo arvosteli sekä Venäjän valtapyrkimyksiä arktisilla alueilla että Kiinan Uusi silkkitie -hanketta.
Pompeon mukaan Arktisen neuvoston tarkkailijajäsenen Kiinan puhe itsestään eräänlaisena puolittain arktisena valtiona on paljastavaa.
– Tällainen puhe ei oikeuta mihinkään. On vain arktisia ja ei-arktisia maita, ei mitään kolmatta luokkaa, Pompeo sanoi.
Hän muistutti varoittavista esimerkeistä muualta maailmasta, missä Kiinan raha, yritykset ja työvoima ovat ajaneet Sri Lankan tai Etiopian kaltaisia valtioita vaikeuksiin.
Venäjää Pompeo arvosteli eilen siitä, että maa pyrkii kansainvälisen oikeuden vastaisesti rajoittamaan muiden maiden alusten vapaata liikennöintiä pohjoisilla vesillä.
Myös Venäjän lisääntynyt sotilaallinen panostus pohjoiseen on huomattu, ja Pompeon mukaan myös Yhdysvallat aikoo lisätä omaa läsnäoloaan ja yhteistyötään arktisten kumppaneidensa kanssa.
Pompeo tapasi pian puheensa jälkeen Rovaniemellä myös Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Tänään aamulla Soini ja Pompeo tapasivat lyhyesti ennen kokouksen alkua.
Arktiseen neuvostoon kuuluvat varsinaisina jäseninä Pohjoismaat, Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada. Kiina on yksi neuvoston tarkkailijajäsenistä.