Arktisen neuvoston ministerikokouksen piti antaa yhteinen Rovaniemen julistus, mutta se jää nyt ulkoministeri Soinin lausunnon mukaan kokonaan antamatta. Kyse on ensimmäisestä kerrasta neuvoston historiassa kun minkäänlaista julistusta ei pystytä antamaan. Taustalla lienee Yhdysvaltain ilmastonmuutosta kyseenalaistava linja.
Lue myös: Arktisen neuvoston kokous päättyi kriisiin – loppujulistusta ei tule
Viimeinen Suomen isännöimä Arktisen neuvoston ministerikokous on parhaillaan käynnissä Rovaniemellä. Paikalla on kahdeksan arktisen maan ulkoministerit – mukaan lukien Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sekä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
Suurin vääntö lienee käyty sanasta ”ilmastonmuutos”, jonka Yhdysvallat oli jo ennakkotietojen mukaan pyrkinyt siivoamaan Rovaniemen julistuksen tekstistä kokonaan pois. Julistuksen pelättiinkin tulevan julki vesitettynä ja laimennettuna versiona.
Tulos oli silti vieläkin surullisempi: Paperia ei allekirjoiteta lainkaan.
Taustalla luontoa kovemmat arvot?
Kahdeksan maata eivät pystyneet antamaa minkäänlaista yhteistä julistusta arktisen alueen suojelemisesta.
– Teemme ohjelmaan yhden muutoksen: Rovaniemen julistuksen allekirjoittamisen sijaan asialistan kohtaan neljä vaihdetaan ”ministerien lausunnot ”, Soini sanoi.
Trumpin hallinto pyrki heikentämään ja laimentamaan jo edellistäkin julistusta Kanadan Fairbanksissa, mutta julistus saatiin kuitenkin puristettua ulos. Rovaniemen julistuksesta ei toki odotettu mitään uraauurtavaa tai mullistavaa, mutta kuitenkin jonkinlaista yhteistä tahtotilaa alueen suojelemiseksi.
Julistuksilla ei ilmastonmuutosta pysäytetä, mutta arktisten alueiden yhteistyökyky auttaisi esimerkiksi päästörajoituksista neuvoteltaessa suhteessa muihin maailman maihin. Voisi kuvitella että yhteistyöhalua esiintyisi, ottaen huomioon että nimenomaan arktinen alue lämpenee maailman alueista nopeimmin ja sen koko ekosysteemi voi muuttua jyrkästikin. Säät ovat lämmenneet mm. Suomessakin jo selvästi, toteaa Maailman ilmatieteen järjestön puheenjohtaja Petteri Taalas.
Kyyniset voisivat arvailla, että taustalla ovat luontoa kovemmat arvot: Lämpeneminen tuottaa pohjoiseen lisää avoimia merireittejä, lisää mahdollisia öljy- ja kaasukenttiä ja lisää viljelyalaa – siis lisää rahaa.
Julistuksen epäonnistuminen on moraalinen tappio pohjoisen ympäristönsuojelulle ja alueiden yhteistyökyvylle. Ikävä kyllä se luo tappion varjon myös Suomen puheenjohtajuudelle.