Hittielokuva Oppenheimer sai vihdoin ensi-iltansa Japanissa – näin katsojat kommentoivat Hiroshimassa

Christopher Nolanin ohjaama Oscar-rohmu Oppenheimer sai tänään ensi-iltansa Japanissa. Atomipommin kehittämistä kuvaavan elokuvan aihepiiri on herkkä japanilaisesta näkökulmasta, minkä takia teatterilevitys maassa ei ole ollut läpihuutojuttu.

Seitsemän Oscar-palkintoa kahminut historiallinen elämänkertaelokuva Oppenheimer sai tänään perjantaina ensi-iltansa Japanissa. Yhdysvalloissa ja meillä Suomessakin elokuvan pääsi näkemään valkokankailta jo viime vuoden heinäkuussa.

Hiroshimassa sijaitsevassa elokuvateatterissa vain sukunimellään katsomiskokemustaan kommentoinut 37-vuotias Kawai sanoi pitävänsä ohjaaja Christopher Nolanin elokuvista ja Oppenheimerin olevan Oscar-palkintojensa arvoinen.

– Elokuva kuitenkin kuvaa atomipommia tavalla, joka vaikuttaa ylistävän sitä. Henkilönä, jolla on juuret Hiroshimassa, koin elokuvan vaikeaksi katsoa. En ole varma, pitäisikö japanilaisten nähdä erityistä vaivaa tämän elokuvan katsoakseen, hän pohti uutistoimisto Reutersille.

19-vuotias opiskelija Rishu Kanemoto tuumi teatterista poistuttuaan, että elokuva on kerrottu amerikkalaisesta näkökulmasta, ja uhrit ovat todellakin Hiroshiman ja Nagasakin asukkaat.

– Vaikka pommin keksijä on yksi syyllisistä, hän on myös sodan uhrina, sanoi Kanemoto kuitenkin.

Hiroshimassa asuva 65-vuotias Agemi Kanegae piti elokuvaa katsomisen arvoisena, mutta pettyi siitä, ettei elokuvassa kerrottu pommitusten uhrien tarinaa.

Yhdysvallat pudotti Japaniin kaksi ydinpommia elokuussa vuonna 1945, minkä jälkeen Japani antautui ja toinen maailmansota päättyi.

Hiroshiman ja Nagasakin pommitusten seurauksena kuoli yli 200 000 ihmistä.

Haastava markkinoitava

Atomipommin "isästä", teoreettisesta fyysikosta J. Robert Oppenheimerista ja pommin kehittämisestä kertova elokuva on japanilaisittain sensitiivisen aiheensa takia ollut maassa haastava markkinoitava. 

Japanissa närkästystä aiheutti viime kesänä myös Oppenheimerin ja Barbie-elokuvan kuvastoa yhdistävä "Barbenheimer"-meemi-ilmiö, mikä poiki lopulta jopa anteeksipyynnön tuotantoyhtiö Warner Brosilta.

Teatterilevitys ei suinkaan ollut läpihuutojuttu. Elokuvan japanilainen levittäjä ilmoitti kuitenkin hiljattain tulleensa pitkällisen harkinnan ja keskustelun jälkeen tulokseen, että Oppenheimer saa teatteriensi-illan myös Japanissa.

Sosiaalisessa mediassa julkaistujen kuvien perusteella ainakin joidenkin näytösten yhteydessä on ollut sisältövaroituksia elokuvassa esiintyvästä ydinkokeesta.

Elokuvassa ei suoraan näytetä Hiroshiman ja Nagasakin pommituksia.

Valtaisa menestys

Brittiläisen Christopher Nolanin ohjaama elokuva on tuottanut lipputuloina maailmanlaajuisesti lähes miljardi dollaria.

Los Angelesissa aiemmin maaliskuussa pidetyssä elokuva-alan Oscar-gaalassa Oppenheimer sai kaikkiaan seitsemän pystiä, ehdolla se oli 13:ssä kategoriassa. Parhaan elokuvan palkinnon ohella elokuvasta irtosi Nolanille ohjaus-Oscar.

Elokuvan näyttelijäsuorituksista huomioitiin parhaalla miespääosan pystillä nimiroolia esittänyt Cillian Murphy ja parhaan miessivuosan Oscarilla Robert Downey Jr.

Jutun lähteenä käytetty uutistoimisto Reutersin haastatteluja.

Korjaus klo 17.01: Oppenheimerilla oli kaikkiaan 13 Oscar-ehdokkuutta, ei 11.

Lue myös:

    Uusimmat