Hiusten haurastumiselle löytyy lähes aina apu

HiusAkatemian toiminnanjohtaja Annikki Hagros-Koski
HiusAkatemian toiminnanjohtaja Annikki Hagros-KoskiCopyright MTV oyj/Helmi/Maarit Rasi
Julkaistu 01.03.2010 13:50(Päivitetty 03.09.2010 11:55)

HiusAkatemian toimitusjohtajalla Annikki Hagros-Koskella on hyviä uutisia hiusongelmista kärisiville. Hiusongelmiin, kuten hiusten haurastumiseen ja lähtöön, on olemassa ratkaisu.

– En liioittele jos sanon, että melkein 90 prosentilla ihmisistä on joitakin hiusongelmia. Hoitoon hakeudutaan kuitenkin usein vasta, kun esimerkiksi hiuslähtö on jo pitkällä.

Tätä mieltä on HiusAkatemian toimitusjohtaja Annikki Hagros-Koski. Hän on tehnyt hiusanalyyseja suomalaisille jo 25 vuotta, ja tuntee suomalaisten suurimmat ongelmat. Hiusanalyysi perustuu tutkimukseen, jossa hiusjuuret tutkitaan mikroskoopin avulla. Mikroskooppikuvan analyysin jälkeen hiustutkija kertoo yksityiskohtaisesti, mitä ongelmia hiusjuurissa ja hiuspohjassa on.

Lääkärien, kemistien ja ravitsemusterapeuttien kanssa yhteistyötä tehnyt Hagros-Koski kertoo, että yleisimpiä ongelmia ovat hiustenlähtöä aiheuttavat tulehdukset, jotka ovat lisääntyneet viimeisten vuosikymmenten aikana rajusti. Muun muassa runsas hiustenpesu, valmisruokien suosio ja mikron käyttö ovat tehneet hallaa suomalaisten hiuksille.

Hiusongelmille on toki monia muitakin syitä. Hiukset voivat haurastua esimerkiksi liiallisen proteiinin käytön tai D-vitamiinin ja hiilihydraattien puutoksen tai stressin takia. Myös ulkoisilla tekijöillä on vaikutuksensa. Auringonpaiste, saunominen ilman suojaa, huonolaatuiset pesuvedet ja hiustenhoitotuotteet sekä liian kuumat lämpölaitteet voivat tehdä hallaa hiuksille.

Terve hius kasvaa juuresta

HiusAkatemian toiminnanjohtaja Annikki Hagros-Koski

HiusAkatemian toiminnanjohtaja Annikki Hagros-Koski

Hiusten haurastumiseen kannattaa suhtautua tosissaan, sillä hiusongelmat voivat olla ensimmäinen merkki siitä, ettei kehossa ole kaikki mallillaan. Hagros-Koski kertoo, että asiakkaat saapuvat vastaanotolle kuitenkin usein vasta silloin, kun hiustenlähtö on jo pitkällä.

Ensimmäiset merkit hiusten haurastumisesta ovat hiusten muuttuminen veltoiksi ja kampauksen lässähtäminen. Jos hiustenlähtö on jo pitkällä ja hiuksia lähtee päästä paljon, tilanteen palauttaminen normaaliksi kestää pitkään.

– Jos ohjeita noudatetaan, yli 90 prosentille saadaan terveet hiukset. Kaikki eivät kuitenkaan ole valmiita noudattamaan kaikkia ohjeita. Oletetaan, että ongelmat hoituvat yhdellä pillerillä. Hoito voi kestää kuitenkin monta vuotta, Hagros-Koski kertoo.

Kauniiden hiusten saaminen kestää, sillä hius kasvaa 2-6 vuotta. Hiustenlähdöstä kärsivän hius putoaa ennen normaalin kasvukauden.

Terve hius kasvaa juuresta, joten tärkeintä on, että hiusnysty pysyy terveenä. Hiuksien yleisiä vihollisia, tulehduksia ja talipunkkia voidaan estää hiuspohjan oikealla hoidolla.

– Runsasta hiustenpesua tulee välttää, 3-4 päivän välein riittää. Hilseisiin kannattaa suosia niitä varten kehitettyjä öljyjä, sillä hilseitä on lukemattomia eri määriä. Silikonipohjaiset shampoot tulee unohtaa kokonaan. Lisäksi kannattaa ottaa käyttöön hiusvedet, Hagros-Koski kertoo.

Hiustenlähdöstä kärsivälle Hagros-Koskella on hyviä uutisia.

– Ikä ei vaikuta hiusten harvenemiseen. Ikä voi tuoda tullessaan sairauksia, jotka heikentävät terveiden hiusten kasvua, mutta hiussoluja syntyy joka iässä kaikilla terveillä ihmisillä. Vanhanakin voi saada paksut hiukset, Hargros-Koski muistuttaa.

HiusAkatemian toiminnanjohtaja Annikki Hagros-Koski

HiusAkatemian toiminnanjohtaja Annikki Hagros-Koski

Näin estät hiusten haurastumisen

Annikki Hagros-Kosken ohjeet: Näin estät haurastumista ja vahvistat hiuksia:

– Syö kohtuudella naudanlihaa.
– Juo mieluummin vihreää teetä kuin kahvia.
– Syö Evoniaa, jossa on myös riittävä D-vitamiini.
– Karta lisäaineita, erityisesti natriumglutamaattia (E621), aspartaamia (E951) ja natriumbentsoaattia (E211).
– Varo torjunta- ja säilöntäaineita, pese hedelmät ja vihannekset huolella.
– Ota B-vitamiinikuuri, joka helpottaa stressiä.


Teksti: MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Maarit Rasi, Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle