Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Jopa 30 ravintolaa kiinni joka kuukausi – Henri Alén: "On kyllä asiat niin sekaisin kuin olla ja voi"

11:28img
Katso video: Miksi ravintoloita menee nyt nurin ja mikä ratkaisuksi?
Julkaistu 15.01.2025 13:13

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tunnetut ravintolayrittäjät pohtivat, mitä alan haastavalle tilanteelle voisi tehdä. 

Ravintola-alalla kärsitään edelleen monenlaisista haasteista. Tammikuussa on jo uutisoitu muun muassa Sue Ellen- ja Fiasco? -ravintoloiden toiminnan päättymisestä. Burgerimiehenä tunnettu Akseli Herlevi sen sijaan haki Naughty BRGR -kivijalkaravintolansa konkurssiin.

Yhteensä ravintola-alan yrityksiä asetettiin konkurssiin lähes 300 marraskuun loppuun mennessä. Viime vuonna keskimäärin siis jopa 30 ravintola-alan yritystä päätyi konkurssiin joka kuukausi. 

Lue myös: Konkurssi! Akseli Herlevin hampurilaisravintolat sulkevat ovensa

"Itse en ole nähnyt yhtä haastavaa aikaa"

Ravintolayrittäjät Henri Alén ja Linda Stenman-Langhoff kertoivat tiistaina Viiden jälkeen -ohjelmassa oman näkemyksensä tilanteesta.

– Pakko myöntää, että itse en ole nähnyt yhtä haastavaa aikaa. Jos miettii, että kaikki mustat joutsenet, mitkä voivat tulla eri suunnista – hintojen nousu, koronapandemia, työvoima-asiat – niin sanotaanko että Rubikin kuutiossa on kyllä asiat niin sekaisin kuin olla ja voi, Henri Alén summasi. 

Linda Stenman-Langhoff on avannut ja sulkenut puolisonsa Filip Langhoffin kanssa useita ravintoloita vuosien aikana. Pariskunnan helsinkiläisravintola Sekel ajautui viime vuonna konkurssiin. 

– Maailmantilanne on isoin syy. Turistit eivät tule Suomeen enää samalla tavalla. Meillä oli ennen paljon aasialaisia asiakkaita.

Lue myös: Taas yksi ravintola Helsingin paraatipaikalla lopettaa: "Ei ole riittänyt väkeä"

Samppanja vaihtunut kuohuviiniin

Henri Alén muistuttaa, että koronapandemian myötä ravintola-alalta lähti jopa 13 000 työntekijää. Näiden ihmisten tilalle ei muutamassa vuodessa kouluteta ammattitaitoista henkilökuntaa.

Kun suomalaisten talous on ajettu tiukulle, ei ravintoloissa myöskään törsätä entiseen tapaan. 

– Ei osteta sitä samppanjaa, vaan ostetaan halvempaa kuohuviiniä. Ei oteta pulloa, vaan tilataan lasillinen. Ravintoloiden kate häviää periaatteessa, Linda Stenman-Langhoff kertoo.

Yrittäjä on kuitenkin aina yrittäjä, ja sekä Alén että Stenman-Langhoff näkevät valoa tunnelin päässä.

– Periksi ei anneta. Ehkä se on suomalainen sisu. Me ollaan ehkä vähän hulluja, Stenman-Langhoff nauraa.

Alén luopui useista ravintoloista

Henri Alén myi vastikään osuutensa useammasta eri helsinkiläisravintolasta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kokki uskoisi ravintoloiden menestykseen. 

– Portfolio alkoi olemaan laaja ja aika usein myös kysyttiin, että onko se Alénin Henri siellä – miksei se ole siellä? On aika mahtavaa nyt, että  on yksi talo, missä tekee töitä ja pystyy keskittymään.

Alén keskittyy tällä hetkellä Finnjävel-ravintolaansa.

Mitkä ratkaisut voisivat sitten pelastaa ravintola-alan? Ravintolayrittäjien mielestä tiettyjä päätöksiä pitäisi tehdä niin kaupunki- kuin valtiotasolla. 

Katso jutun yllä olevalta videolta, miten ravintolayrittäjät lähtisivät ratkomaan alan ongelmia.

Lue myös: Akseli Herlevi yllättää uusilla ravintolasuunnitelmilla: "Mä olen ihan hullu"

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat