Tunnetut ravintolayrittäjät pohtivat, mitä alan haastavalle tilanteelle voisi tehdä.
Ravintola-alalla kärsitään edelleen monenlaisista haasteista. Tammikuussa on jo uutisoitu muun muassa Sue Ellen- ja Fiasco? -ravintoloiden toiminnan päättymisestä. Burgerimiehenä tunnettu Akseli Herlevi sen sijaan haki Naughty BRGR -kivijalkaravintolansa konkurssiin.
Yhteensä ravintola-alan yrityksiä asetettiin konkurssiin lähes 300 marraskuun loppuun mennessä. Viime vuonna keskimäärin siis jopa 30 ravintola-alan yritystä päätyi konkurssiin joka kuukausi.
Lue myös: Konkurssi! Akseli Herlevin hampurilaisravintolat sulkevat ovensa
"Itse en ole nähnyt yhtä haastavaa aikaa"
Ravintolayrittäjät Henri Alén ja Linda Stenman-Langhoff kertoivat tiistaina Viiden jälkeen -ohjelmassa oman näkemyksensä tilanteesta.
– Pakko myöntää, että itse en ole nähnyt yhtä haastavaa aikaa. Jos miettii, että kaikki mustat joutsenet, mitkä voivat tulla eri suunnista – hintojen nousu, koronapandemia, työvoima-asiat – niin sanotaanko että Rubikin kuutiossa on kyllä asiat niin sekaisin kuin olla ja voi, Henri Alén summasi.
Linda Stenman-Langhoff on avannut ja sulkenut puolisonsa Filip Langhoffin kanssa useita ravintoloita vuosien aikana. Pariskunnan helsinkiläisravintola Sekel ajautui viime vuonna konkurssiin.
– Maailmantilanne on isoin syy. Turistit eivät tule Suomeen enää samalla tavalla. Meillä oli ennen paljon aasialaisia asiakkaita.
Lue myös: Taas yksi ravintola Helsingin paraatipaikalla lopettaa: "Ei ole riittänyt väkeä"
Samppanja vaihtunut kuohuviiniin
Henri Alén muistuttaa, että koronapandemian myötä ravintola-alalta lähti jopa 13 000 työntekijää. Näiden ihmisten tilalle ei muutamassa vuodessa kouluteta ammattitaitoista henkilökuntaa.
Kun suomalaisten talous on ajettu tiukulle, ei ravintoloissa myöskään törsätä entiseen tapaan.
– Ei osteta sitä samppanjaa, vaan ostetaan halvempaa kuohuviiniä. Ei oteta pulloa, vaan tilataan lasillinen. Ravintoloiden kate häviää periaatteessa, Linda Stenman-Langhoff kertoo.
Yrittäjä on kuitenkin aina yrittäjä, ja sekä Alén että Stenman-Langhoff näkevät valoa tunnelin päässä.
– Periksi ei anneta. Ehkä se on suomalainen sisu. Me ollaan ehkä vähän hulluja, Stenman-Langhoff nauraa.
Alén luopui useista ravintoloista
Henri Alén myi vastikään osuutensa useammasta eri helsinkiläisravintolasta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kokki uskoisi ravintoloiden menestykseen.
– Portfolio alkoi olemaan laaja ja aika usein myös kysyttiin, että onko se Alénin Henri siellä – miksei se ole siellä? On aika mahtavaa nyt, että on yksi talo, missä tekee töitä ja pystyy keskittymään.
Alén keskittyy tällä hetkellä Finnjävel-ravintolaansa.
Mitkä ratkaisut voisivat sitten pelastaa ravintola-alan? Ravintolayrittäjien mielestä tiettyjä päätöksiä pitäisi tehdä niin kaupunki- kuin valtiotasolla.