Jos hiusten värjääminen kemikaaleilla epäilyttää, vaihtoehtoja on. Hapetehiusvärien sijaan voi käyttää kasvivärejä tai esimerkiksi hennaa.
Niin kaupan kuin kampaajienkin suosimat hapetehiusvärit tarvitsevat toimiakseen erilaisia kemikaaleja. Jos hiusten värjääminen kemikaalicocktaililla epäilyttää, vaihtoehtoja on.
– On kasvivärejä, jotka ovat kasvipohjaisia. Sitten on suoravärejä. Niissäkin voi olla komponentteja, jotka ovat herkistäviä, mutta vähemmän, kertoo kemiantekniikan diplomi-insinööri ja ympäristöasiantuntija Anja Nysten.
Kasvivärjäyksessä on hyvät ja huonot puolensa. Sillä ei esimerkiksi voi vaalentaa hiuksia, ja myös tummennukset vaativat yleensä useamman käsittelyn.
Värjäyksen lopputulokseen vaikuttavat hiuslaatu, haluttu sävy ja aikaisemman käsittelyt. Kasvijauheista keitetään väri, jonka joukkoon voidaan lisätä esimerkiksi sitruunaa, teetä tai punaviiniä.
– Kasviväri on suoraväripigmentti. Sille voi allergisoitua kuten mille tahansa kemikaalille, mutta kasvisuoravärien ei ole todettu imeytyvän verenkiertoon, kertoo Johanna Ahlberg, kampaamoyrittäjä ja ekokampaaja.
Hiusväri osuu ja vaikuttaa myös päänahkaan. Hapetehiusvärien kemialliset ainesosat voivatkin imeytyä hiuspohjaan ja sitä kautta matkata muualle elimistöön.
Mitkä kasvivärit?
- Kasvivärit sekoitetaan jokaiselle yksilöllisesti
- Kasviväri ei tunkeudu hiuksen sisään
- Kasviväri "kypsyy" ensimmäisien päivän ajan värjäyksen jälkeen
- Punaruskea henna on tuoteselosteessa on INCI-nimellä Lawsonia inermis.
- Punaruskea henna voidaan valmistaa kemiallisesti, jolloin nimi tuoteselosteessa on pelkkä Lawsonia.
- Kasvivärissä voi olla cassiaa, pähkinän paloja, ratanianjuurta, kurkumaa, indigoa, kahvia, punajuurta, tuomipuun kuorta, hibiscusta, raparperia, merilevää, hennaa...
Henna ei tehoa harmaisiin
Hapetehiusvärien sijaan voi käyttää myös esimerkiksi hennaa. Perinteisesti henna on punaista, mutta sillä voi saada aikaan ruskeat, mustat tai vaikkapa kupariset hiukset. Henna on kestoväri, joka valmistellaan sekoittamalla se veteen.
Syntynyt tahna levitetään hiuksiin, ja hiukset peitetään esimerkiksi suihkumyssyllä tai muovipussilla. Mitä lämpimämpänä hiukset ja henna pysyvät, sen punaisempi hiuksesta tulee. Anna hennan vaikuttaa ainakin tunti tai pari.
Kokeile aina väriä ensin pienellä suortuvalla. Tulos riippuu paljon hiuksen väristä värjäyshetkellä, eikä tietynlaista lopputulosta voi välttämättä taata. Hennaväri tummuu ja muuntuu muutaman päivän värjäyksen jälkeen. Hennan vaikutus voi myös vaihdella, jos hiuksia on aiemmin käsitelty kemikaaleilla. Harmaita se ei peitä.
Henna myös värjää pinnat, joten suojaa vessan altaat ja vaatteesi!
Teetä kutreille
Hiuksia voi värjätä myös yrteillä tai esimerkiksi teellä. Vahvaa kamomillateetä voi valella hiuksiin ja jättää sen vaikuttamaan muutamaksi tunniksi. Lienee ilmiselvää, ettei yrtti- ja teevärjäyksessä saavuteta superpeittävää tulosta.
Oletko vaaleahiuksinen? Keitä vahva kupillinen kamomillateetä ja lisää sekaan kaksi ruokalusikallista vaaleaa viinietikkaa. Saat hohtavat hiukset! Teellä voi myös huuhdella hiukset suihkussa ja jättää sen lopuksi hiuksiin.
Chardonnay-viinin kerrotaan lisäävän hiusten hohtoa – viini tosin täytyy kaataa pullosta suoraan hiuksiin. Punapäät voivat sekoittaa puolikkaan kupin porkkanamehua puolikkaaseen kuppiin punajuurimehua. Lisää sekaan teelusikallinen raastettua inkivääriä, levitä puhtaisiin, märkiin hiuksiin ja anna vaikuttaa kymmenen minuuttia tumman pyyhkeen alla.
Sitruunamehulla voi saada aikaan vaaleita raitoja, jos mehun jättää hiuksiin moneksi tunniksi ja oleskelee mahdollisuuksien mukaan auringossa. Tumman, punertavan väri aikaansaamiseksi sekoita kaakaojauhetta ja punaviiniä paksuksi seokseksi, levitä hiuksiin, anna vaikuttaa ja huuhtele. Muista hanskat – muuten ihosi värjäytyy samalla.
Mikäli hiuksesi ovat tummat, mutta kaipaat uutta sävyä, kokeile kahvia. Keitä vahva kahvi, levitä se hiuksiisi, pistä päälle suihkumyssy ja odota 15 minuuttia. Huuhtele hiukset hyvin. Voit käyttää värjäyksessä myös kahvinpurut, jos et pelkää sotkua!
Lähteet: Wellnessmama.com, Huffingtonpost.com, Lush.fi, Varo mustaa hennaa!, Ruohonjuuri.fi, Hiushuonekorento.fi, Kasvivärjäyksen suuntaa antava opas, Sante.fi, Konola, Mira: Hiusalan värivalmisteet. Laurea-ammattikorkeakoulu, Laurea Tikkurila, 2013