Hiv-positiivinen sairaanhoitaja teki historiaa elinluovuttajana – tavoitteena hälventää sairauteen liitettyä häpeää: "Kun sain diagnoosin, en halunnut kenenkään tietävän"

1:43img"Emme voi luovuttaa verta, mutta voimme luovuttaa elimen" – hiv-positiivisen sairaanhoitajan elinluovutustarina
Julkaistu 14.09.2019 16:23

Meeri Männikkö

meeri.mannikko@mtv.fi

Sairaanhoitaja teki historiaa Yhdysvalloissa Virginian osavaltiossa. Videolla hän kertoo, miksi päätyi luovuttamaan elimen ja kuinka hän toivoo teon muuttavan hiv-tartuntaan yhdistettyä häpeää.

Sairaanhoitaja, joka työskentelee Norfolkin kaupungin sairaalassa, teki historiaa luovuttamalla toisen munuaisistaan. Hän on nyt toinen elossa oleva hiv-positiivinen elinluovuttaja.

– Synnymme kahden munuaisen kanssa ja näillä ihmisillä ei ole yhtäkään toimivaa, toteaa sairaanhoitaja Karl Neumann.

Leikkauksesta on kulunut nyt kuukausi, eikä Neumann tiedä kenelle hänen siirrännäisensä lopulta päätyi. Heillä on tästä huolimatta jotain yhteistä, sillä molemmat ovat hiv-positiivisia.

Suomessa hiv-positiivisuus on este elinluovutukselle

– Sillä on häpeäleima. Kun sain diagnoosin, en halunnut kenenkään tietävän, vaikka olen osa lääketieteellistä yhteisöä. Olin kauhuissani, Neumann kertoo.

11 vuoden aikana hänen suhtautumisensa tartuntaan on kuitenkin muuttunut. Samoin on käynyt elinluovutuslain.

Vuonna 2015 Hope järjestön aloite mahdollisti hiv-positiivisten henkilöiden toimia elinluovuttajina toisille hiv-positiivisille henkilöille. Aiemmin elimet oli yksinkertaisesti heitetty pois tai käytetty tutkimukseen. Eläviä elinluovuttajia ei kuitenkaan ollut löytynyt ennen vuotta 2019.

Suomessa hiv-positiivisuus on este elinluovutukselle.

"Hivillä on voimakas häpeäleima"

Neumann on nyt palannut takaisin työnsä pariin. Hän toivoo, että hänen elinluovutustarinansa nostaa tietoisuutta ja antaa toivoa.

– Hivillä on voimakas häpeäleima ja samoin homomiehillä yleisesti. Emme voi luovuttaa verta, mutta voimme luovuttaa elimen, Neumann toteaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat