Suoraan sanottuna -kirjassaan Harry "Hjallis" Harkimo kertoo, miten tärkeät poliittiset päätökset tehdään pienessä sisäpiirissä. Politiikassa puheiden ja tekojen välillä on valtava ero, onkin kirjan väliotsikko.
Samalla kun Harkimo ilmoitti erostaan kokoomuksesta huhtikuussa 2018, hän myös kritisoi tapaa millä valtiovarainministeri Petteri Orpo johtaa kokoomusta, ja jo silloin syntyi idea maanantaina julkaistuun kirjaan.
Harkimo toisti sunnuntaina 9.9. Savon Sanomien blogissaan, että tärkeistä poliittisista asioista päätetään vain pienen porukan kesken suljettujen ovien takana.
"Mitä en silloin täysin tajunnut oli se, että nämä muutamat ihmiset voivat tapaamisissaan todella päättää Suomen asioista pienellä porukalla, eikä esimerkiksi kansanedustajilla ole siihen mitään sanomista."
Muun muassa tämän takia Harkimo halusi kirjoittaa Suoraan sanottuna -kirjan.
Kertoo puolueensa alusta ja uhkailuista
Kirjassaan Harkimo kertoo, miten Liike Nyt sai alkunsa, sekä uhkailuista, jota hän sai osakseen erotessaan kokoomuksesta.
Kokoomuksen sisältä tuli rajua palautetta, ja esimerkiksi Myrskylän kokoomuksen puheenjohtaja kirjoitti seuraavasti:
"Olen järkyttynyt eroamisestasi kokoomuksesta ja halveksin nyt jopa kaikki jonninjoutavia saavutuksiasi... Rukoilen, ettet elä enää seuraaviin vaaleihin."
Ikävästä palautteesta huolimatta Harkimo ei kuitenkaan kadu jättäneensä "lahkoa", käyttäen hänen omia sanojaan. Sen jälkeen hän nukkui yöt hyvin.
Harkimo sai kipinän lähteä mukaan politiikkaan vuoden 2015 alussa
Harkimon päätös lähteä mukaan politiikkaan tuli pienenä yllätyksenä entiselle vaimolle Leena Harkimolle, joka myös on toiminut kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1999-2015.
Heidän poikansa Joel Harkimo oli jo ehdolla eduskuntavaaleissa, ja Leena Harkimo pahoitti mielensä siitä, että Harry Harkimo yllättäen lähtikin ehdolle, ja tällä tavalla vaikeutti poikansa läpimenoa.
Leena Harkimo ihmetteli myös sitä, miten Harry jaksaisi työskennellä eduskunnassa.
Politiikan hitaus häiritsi
Harkimo nostaa esille neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta esimerkkinä poliittisesta päätöksenteosta ja sen hitaudesta.
Myös sote-uudistus on Harkimon mielestä esimerkki siitä, että liian usein puolueet miettivät omaa etuaan yhteisen hyvän sijaan. Tämän takia Harkimo on halunnut perustaa Liike Nytin.
Harkimon mukaan hän ja koko Liike Nyt päättää ensi kuussa, lähteekö mukaan ensi kevään eduskuntavaaleihin.
Tapahtumakuvauksia vuosien varrelta
Mukaan mahtuu myös joitakin tapahtumakuvauksia vuosien varrelta, Harkimo paljastaa blogissaan.
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kutsui Harkimon Kesärantaan, puhumaan Harkimon mahdollisesta ehdokkuudesta ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja, ja ikään kuin lupasi kulttuuriministerin salkun Harkimolle.
"Stubb sanoi, että eikö olisikin hienoa, jos kulttuuriministerin salkku tulisi kokoomukselle, että sehän sopisi mulle hyvin. Mä puolestani sanoin, että haluan olla mukana hallitusneuvotteluissa. Ei se mennyt sitten niin, eikä Alex koskaan palannut näihin puheisiin sitten vaalien jälkeen.", Harkimo kirjoittaa blogissaan.
Harkimo kuuli salkun perumisesta kiertotietä
Harkimo kertoo kuulleensa kiertoteitse Kalervo Kummolalta, että Stubb oli sanonut hänen isälleen, Göran Stubbille, että Harkimo ei voinutkaan ryhtyä kulttuuriministeriksi, kun siihen yhdistettiin myös opetusministerin salkku.
Harkimo tuumaa salkun ilmeisesti olleen liian painava hänelle Stubbin mielestä.
Kirjassaan Harkimo myös kertoo, että Petteri Orpo olisi luvannut hänelle siirtää Kai Mykkäsen pois ulkomaankauppaministeripostista, jos kokoomus saisi uuden ministerisalkun.
Näin ei kuitenkaan käynyt, kun kokoomus sai oikeusministeripostin sen jälkeen kun sinisten Jari Lindströmin ministerisalkku jaettiin kahtia.
"Silloin sanoin Petterille, että älä lupaa mitään sellaista, mitä et voi sitten pitää. Siitä oikeusministeri paikasta en tietenkään ollut katkera, koska siihen tarvittiin juristi."
Harkimo kirjoittaa myös oivaltavansa mitä on tärkeintä elämässä saatuaan sydänkohtauksen. "Sote on tärkeää, mutta tärkeintä on rakkaus".