Hoitaja saunotti hoitokodin asukasta niin, että tämä kuoli saamiinsa palovammoihin – hoitajan esimiehen syytteet kaatuivat hovissa

AOP Sauna saunominen 25.D6HBXA
Kuvituskuvaa.
Julkaistu 13.04.2022 13:10

MTV UUTISET–STT

Itä-Suomen hovioikeus hylkäsi keskiviikkona pohjoiskarjalaisen palvelutalon palveluesimiehenä työskennelleen naisen syytteet. Jutussa on kyse tapauksesta, jossa palvelutalon asukas kuoli saunassa saamiinsa palovammoihin kesällä 2018.

Nainen tuomittiin aiemmin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vammantuottamuksesta. Käräjäoikeus katsoi naisen syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen jättämällä huolehtimatta siitä, että oppisopimuksella hoitajana työskennellyt mies perehdytetään palvelutalon asukkaiden saunottamiseen riittävällä tavalla.

Käräjäoikeudesta poiketen hovioikeus katsoi, että naisen virkavelvollisuuksiin ei kuulunut huolehtia siitä, että mies perehdytetään asiakkaiden saunottamiseen. Lisäksi nainen oli vuosilomalla tapahtumien aikana, minkä takia hovioikeuden mukaan saunotustilanteen puutteellisesta valvomisesta ei voitu tehdä johtopäätöksiä naisen suhteen.

Hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että nainen olisi rikkonut virkavelvollisuutensa. Tämän seurauksena hovioikeus päätyi hylkäämään myös naisen syytteen vammantuottamuksesta.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi hoitajana työskennelleen miehen kuolemantuottamuksesta. Mies ei valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

Hoitokodin asukkaalle aiheutui saunomisesta laajoja palovammoja

Mies vei liikuntakyvyttömän naisen saunaan siten, että laittoi tämän suihkutuolissa istumaan saunaan ja löi tilaan löylyä saunan ulkopuolella olevasta napista painamalla.

Käräjäoikeuden mukaan mies ei riittävällä tavalla varmistanut, olivatko olosuhteet turvalliset naiselle, vaan löi löylyä liikaa tai antoi naisen olla kuumassa saunassa liian kauan.

Naiselle tuli laajoja palovammoja pään ja ylävartalon alueelle sekä sisäelinvaurioita. Hän kuoli vammoihinsa joitain päiviä myöhemmin.

Miehen mukaan hänelle ei ollut annettu tietoa siitä, että naisella olisi sairauksia, jotka pitäisi huomioida tätä saunottaessa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että jos hoitaja olisi riittävän usein käynyt saunassa varmistamassa, että naisella on kaikki hyvin, hän olisi lyönyt vähemmän löylyä eikä olisi antanut naisen olla liian kuumassa saunassa liian kauan.

Tuoreimmat aiheesta

Kuolemantapaukset