Henkilönostimen lenkki petti ja vakavat vammat saanut vanhus kuoli – hoitajille tuomio

Hoitajat pudottivat iäkkään potilaan, joka kuoli kolmen päivän kuluttua. Oikeus tuomitsi hoitajat kuolemantuottamuksesta.

Potilas asui Keski-Suomessa sijaitsevan Alajärven kaupungin ympärivuorokautisen palvelun asumispalveluyksikössä, joka on tarkoitettu ikäihmisille. Tapaturma tapahtui, kun kaksi lähihoitajaa nosti iäkästä naisasukasta henkilönostimella vuoteesta tuoliin.

Noston aikana yksi nostoliinan lenkeistä irtosi ja nainen putosi nostolaitteen metallijalasten päälle.

Vanhukselle aiheutui putoamisesta rintarangan murtuma ja kylkiluiden sarjamurtuma. Kylkiluiden murtumat aiheuttivat verenvuotoa ja keuhkon kasaan painumisen.

Nainen vietiin hoitoon terveyskeskukseen, jossa hän kuoli kolmen päivän kuluttua.

Tapaturma sattui huhtikuussa 2019.

Hoitajat kiistivät rikoksen

Poliisin esitutkinnan perusteella nostolaite oli kunnossa, samoin nostoliinan lenkit. Ainoa johtopäätös olikin, että lähihoitajat olivat kiinnittäneet nostoliinan lenkit huolimattomasti.

Lähihoitajat kiistivät syyllistyneensä rikokseen. He myönsivät huolimattomuuden mutta kiistivät, että potilas olisi kuollut siksi.

Hoitajien mukaan vanhuksen kuolema johtui terveyskeskuksessa tehdyistä hoitovirheistä.

Asiaa ratkoi ensin Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus. Se totesi, että nostolaite oli hoitajilla päivittäisessä käytössä ja siksi erittäin tuttu.

Toinen hoitajista oli myös kysynyt lääkäriltä, olisiko vanhuksesta aiheellista ottaa keuhkokuva, ja lääkäri oli vastannut miettivänsä asiaa.

Kuolema johtui putoamisesta

Kumpikin hoitajista viittasi Valviran selvityksiin, joiden mukaan vanhukselle olisi pitänyt tehdä laajemmat tutkimukset ja lähettää kivuliaisuuden sekä muiden oireiden takia päivystävän lääkärin arvioitavaksi. Näin terveyskeskus ei ollut kuitenkaan toiminut.

Hoitajien mukaan syy-yhteys heidän huolimattomuutensa ja vanhuksen kuoleman välillä katkesi, kun hoitovastuu siirtyi muille sairaanhoidon ammattilaisille. 

Käräjäoikeus totesi, että syy-yhteyttä arvioitaessa kysymys kuuluu, olisiko vanhus kuollut ilman hoitajien huolimattomuutta. 

Kuolemansyylausunnon mukaan potilaan kuolema johtui putoamisen aiheuttamista vammoista. 

Vaikka naista olisi hoidettu täysin asianmukaisesti, hän olisi voinut elää pidempään, mutta olisi menehtynyt joka tapauksessa lähiviikkojen aikana vammojensa jälkiseurauksiin. Todennäköisimmin vanhus olisi saanut keuhkokuumeen.

Sakkorangaistus

Käräjäoikeus katsoi, että lähihoitajien olisi terveydenhuollon ammattilaisina pitänyt ymmärtää, että putoaminen voi koitua iäkkään potilaan kuolemaksi.

Oikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi 57- ja 59-vuotiaille lähihoitajille 30 päiväsakkoa.

Nuorempi hoitajista valitti ratkaisusta Vaasan hovioikeuteen, joka piti käräjäoikeuden tuomion voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat