Hoitajasta 26 vuoden jälkeen laulaja – Juhani pesi kilpailussa Kansallisoopperan solistit

Entinen hoitaja Juhani Alakärppä voitti Toivo Kuula -laulukilpailun syksyllä. Vierellä hänen muusansa, vaimo Jaana.Juhani Alakärpän kotialbumi
Julkaistu 18.10.2012 13:28(Päivitetty 18.10.2012 13:38)

Juhani eteni puhelinasentajasta, markiisiliikkeen myyjästä ja mielenterveyshoitajasta laulajaksi. Toivo Kuula -laulukilpailun voittaja kertoo, miten hän lopulta uskalsi irtisanoutua ja vaihtaa ammattia.

Juhani Alakärppä piti laulamisesta jo pikkupoikana, mutta teini-iässä kiinnostukset ja kaveriporukka veivät eri urille.

– Kiinnostuin hoitoalasta, kun pääsin 15-vuotiaana mukaan kehitysvammaisten ohjaajana työskennelleen ystäväni työkeikalle. Kaveriporukka veti kuitenkin ammattikouluun, ja valmistuin vuonna 1982 puhelinasentajaksi, Juhani kertoo.

Juhani teki puhelinasentajan töitä vain kesätöiden verran. 18-vuotiaana hän siirtyi myyntihommiin markiisiliikkeeseen.

– Kerran menin asentamaan verhoja musiikkiopiston tiloihin. Kysyin paikan kanslistilta, miten sinne pääsisi opiskelemaan laulua. Täytin hakukaavakkeen siltä istumalta, menin pääsykokeisiin ja pääsin kuin pääsinkin sisään.

Juhani valmistui mielenterveyshoitajaksi. Kuvituskuva.

Työpaikan home vei äänen

Juhani kävi laulutunneilla, kunnes hän opiskeli itselleen uuden ammatin ja valmistui mielenterveyshoitajaksi vuonna 1990. 15 vuoden päästä perheeseen syntyi iltatähti.

– Jäin tuolloin puolen vuoden vuorotteluvapaalle töistä. Työpaikallani oli ollut hometta ja hirveän huono sisäilma. Ääneni meni siellä aivan täysin: en pystynyt laulamaan enkä oikein puhumaankaan kunnolla.

Vuorotteluvapaalla ääni palasi takaisin.

– Siinä tuli piste. En halunnut menettää lauluääntäni uudelleen, tällä kertaa ehkä jopa lopullisesti. Terveydestäni huolissaan ollut vaimokin kehotti minua irtisanoutumaan ja lähtemään opiskelemaan. Ainahan taiteilijoilla muusat on – hän on sellainen minulle.

Lainasta selviytyminen vaikeaa

Juhani pääsi opiskelemaan laulua ammattikorkeakouluun saman tien, vuonna 2005. Ensimmäiset kaksi vuotta hän vain opiskeli aikuisopintotuella, loput neljä vuotta teki töitä samaan aikaan.

Seitsemästä lapsesta neljä asui vielä kotona. Hankalinta oli rahallinen selviytyminen.

– Meillä oli omakotitalo ja asuntolaina. Korot huitelivat yhdessä vaiheessa silmissä. Ne olivat kovat kuusi vuotta.

Juhanin lauluopiskelut saivat ikävän alun, kun omasta talosta tuli työmaa. Kuvituskuva.

Raksalta luennolle

Juuri ennen opiskelujen alkamista ilmeni myös melkoinen pommi.

– Talostamme paljastui edellisen omistajan mainitsematta jättämä virhe. Koko talon pohja oli laho 100 neliömetrin alueelta. Jouduimme purkamaan sen ja rakentamaan uuden, Juhani kertoo.

– Välillä vedin työhaalarit päälle, välillä menin koululle kuuntelemaan luentoa länsimaisen musiikin historiasta.

Purku- ja rakennustöiden takia perhe joutui elämään puoli vuotta katetulla ja pressulla peitetyllä terassilla.

– Se toimi keittiönämme ja olohuoneenamme. Kun sää kylmeni syksyllä, aamupalaa syödessä höyry nousi suusta. Makuukamarit sentään sijaitsivat sisätiloissa. Mutta oli se sellainen alku opiskelulle, että muistan sen koko loppuelämäni, Juhani sanoo.

Irtisanoutui ja voitti

Juhani on jo aloittanut konserttikiertueen. Kuvituskuva.

Juhani valmistui Oulun ammattikorkeasta laulupedagogiksi keväällä 2011.

– Viime keväänä sanoin itseni 26 vuoden jälkeen irti hoitajan töistä. Nyt opetan laulua ja käyn keikoilla, Juhani sanoo.

Tänä syksynä Juhani voitti Toivo Kuula -laulukilpailun. Vastassa oli 154 laulajaa.

– Lauloin Toivo Kuulan kappaleet Jääkukkia ja Sinipiika, Leevi Madetojan Yrtit tummat sekä Jouko Tötterströmin varta vasten minulle tekemän Kesämuiston. Ilmeisesti elämänkokemukseni ja tulkintani koskettivat kuulijoita ja tuomareita.

– Kokemus oli todella hieno ja tunteita herättävä. Jaakko Ryhänen kutsui minua kisan mustaksi hevoseksi, koska en ollut aikaisemmin ollut mitenkään tunnettu tai esillä. Silti pesin ison joukon ammattilaulajia, kuten Kansallisoopperan solisteja, Juhani kertoo.

Haaveilee levystä

Juhani laulaa klassista musiikkia ja oopperaa.

– Ne ovat ominta minua. En voisi kuvitella itseäni kevyeen musiikkiin.

Juhani haaveilee omasta levystä.

Keikkakutsuja on jo tullut.

– Käynnistelemme pianistiveljeni Juho Alakärpän kanssa konserttikiertuetta, joka alkoi taannoin Oulusta. Etenemme pikkuhiljaa – kisan voitto tuli sen verran myöhään, että joulukonsertit olivat jo lyöty keikkapaikoilla lukkoon. Ensi vuodeksi esiintymisiä on kuitenkin sovittu.

– Haaveena on tietysti oma levy. Levy-yhtiöt ovatkin osoittaneet kiinnostusta, Juhani sanoo.

Ei enää hoitajaksi

Juhani ei usko, että voisi enää palata hoitajaksi.

– 26 vuoden jälkeen uudet haasteet odottavat. Haluan nyt keskittyä taiteen tekemiseen ja opettamiseen. Monet ovat jo ottaneet yhteyttä ja kertoneet, että haluaisivat säveltää minulle lauluja. Se innostaa.

Juhani kehottaa ammatinvaihdosta haikailevia rohkeuteen.

– Toki pelko ja epävarmuus ovat aina mukana, kun luopuu entisestä. Varsinkin perheellisen ihmisen pitää huolehtia leivän saamisesta.

– Mutta jos alkaa vähänkin tuntua siltä, että vanha työ kyllästyttää ja tarvitsee haastetta elämään, niin rohkeasti vain eteenpäin. Ei siitä seuraa kuin pelkkää hyvää. Minäkin olen kaikkien näiden vuosien ajan ollut aina sydämeltäni luovan työn tekijä – musisoija.

Studio55.fi/Piia Simola

Suosikkilaulajan ura romahti – Vaihtoi ammattia rekkakuskiksi

Martti vaihtoi lennonjohtajasta jooganopettajaksi

Kansallisbaletin ex-tähtiballerina: Ylitin kehoni voimavarat

Tv-kasvo ryhtyi Shiatsu-terapeutiksi

Laulaja menetti äänensä rutiinileikkauksen myötä

Konkariartisti patisti nuoria lähetyksessä: Näin laulajan urasta tulee helpompaa

Hupsista, muistatko nämä supertähtien mokat lavalla?

Kuvat: Juhani Alakärpän kotialbumi, Keräsen kuvaamo/Oulu, Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55