Hoitoalan ammattilaisten palkkakuitit leviävät somessa – "tässäkö tämä arvostus nyt on"

synnytys klinikka odottava äiti sairaala
Kätilö Hiilan palkka ei tästä enää nousee, vaikka kokemus karttuu vuosi vuodelta. Nyt ollaan kätilöiden huippuliksassa. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 18.09.2015 06:00
Toimittajan kuva

Linda Pukka

linda.pukka@mtv.fi

Nummelalaisen kätilön Eeva Hiilan Facebook-kirjoitus omasta palkastaan on kiertänyt viime päivät aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Kirjoituksessaan 35-vuotias Hiila on avannut sitä, mistä kätilön palkka koostuu ja miten hallituksen suunnittelemat leikkaukset siihen vaikuttaisivat.

Hän on turhautunut, koska leikkaukset näyttävät osuvan taas pienipalkkaisiin naisiin ja sitä kautta se näkyy perheiden elämässä.

Jos upotus ei näy, voit lukea sen täältä.

MTV Uutiset tavoitti Hiilan puhelimitse. Hän kommentoi mielellään kirjoitustaan ja sanoo, että julkaisi sen Facebookissa oikoakseen ihmisten käsityksiä.

– Olen niin vihainen ja kiukkuinen. Hallitus ja kaikki ihmiset eivät tiedä, paljonko me kätilöt tienaamme ja halusin laittaa faktoja pöytään. Työn vaativuus ei kohtaa palkkaa tälläkään hetkellä saatikka sitten, jos sitä vielä vähennetään.

Kätilön koulutus kestää 4,5 vuotta. Lääkärien tekemiä toimenpiteitä on aikojen saatossa siirtynyt kätilöille, kuten esimerkiksi välilihan ompelu, tippakanyylin laitto ja pudendaalipuudutus.

Ponnistusvaiheessa käytettävä pudendaalipuudutus kivunlievityksenä on toimenpide, joka kuuluu lääkärin tehtäviin, mutta erikseen työpaikkakoulutettu kätilö voi niitä myös laittaa.

– Kätilön palkka ei nouse siitä penniäkään, vaikka teemme edellä mainittuja lääkärin tehtäviä, Hiila sanoo.

Hiila kertoo Facebookissa ja puhelinhaastattelussa avoimesti tuloistaan: Hiilalla on hoitoalan työkokemusta 13:ta vuodelta ja kätilönä hän on työskennellyt reilut 10 vuotta.

Nyt hänen kuukausipalkkansa on 2468,93. Tähän lisätään kokemuslisä 197 euroa. Kokonaiskuukausipalkka on siis noin 2700 euroa kuukaudessa. Sitten tulevat ne palkkaa korottavat lisät (ilta-,  yö- , lauantai- ja sunnuntailisät).

Hiila painottaa sitä, miten suuri vaikutus lisillä on kätilön palkkaan.

– Ne on tosi iso osa. Perusliksa on se, millä maksetaan laskut ja ne lisät niitä, joilla ostetaan lapsille talvivaatteet ja korjataan auto jos se hajoaa. Perusliksa ei riitä mihinkään yllättäviin kuluihin.

Kätilöille maksetaan iltalisää 15 prosenttia iltakuudesta iltakymmeneen, yölisää 40 prosenttia iltakymmenestä aamuseitsemään. Lisäksi lauantaina maksetaan lauantailisää aamuseitsemästä iltakuuteen 20 prosenttia ja sunnuntaina 100 prosenttia pyhälisää. 

Hallituksen suunnitelmissa on pudottaa sunnuntailisä 100 prosentista 75 prosenttiin.

– Laskin omalla veroprosentillani, että se summa, jonka menettäisin, on noin 810 euroa vuodessa. 

Hiilan palkka ei tästä enää nousee, vaikka kokemus karttuu vuosi vuodelta. Nyt ollaan kätilöiden huippuliksassa.

Yksi porkkana edessä kuitenkin häämöttää. Kun hoitoalaa on takana 15 vuotta, Hiila saisi 38 lomapäivää.

– Tämä on korvaus siitä, ettei palkkani nouse vaikka kokemusta onkin. Tällä hetkellä minulla on 30 lomapäivää vuodessa.

Myös lomapäiviin olisi hallituksen mukaan tulossa leikkauksia. Niin ikään ensimmäisestä sairauslomapäivästä olisi tulossa palkaton ja seuraavista saisi palkan 80 prosenttisena.

Tulojen menetyksiä voisi Hiilalle tulla myös sairauspäivistä.

– Tähän laskelmaan ei ole otettu huomioon sairauspäiviä, koska en minä suunnittele sairastavani. 

Kun hallitus lätkäisi suunnitelmansa pöytään Hiilalla kiehahti.

– Viha ja suuttumus, että tässäkö tämä arvostus nyt on. En oikein pidä termistä "kutsumusammatti", koska kutsumus ei elätä. Työstä pitää maksaa palkkaa ja tätä työtä tehdään 24 tuntia vuorokaudessa. Vauvat kun ei lopeta syntymistään, kun virka-aika loppuu.

Hiilan terveiset hallitukselle on selkeät:

– Ymmärrän sen, että nyt pitää tehdä toimenpiteitä, mutta niihin talkoisiin osallistuu sitten kaikki. Ei pelkästään hoitoalan tai vuorotyötä tekevät ihmiset ja perheet maksa sitä laskua.

Samasta aiheesta kirjoittaa Facebookissa myös Hanna Mäkinen. Yksinhuoltajan taloudessa lisät ovat tärkeä osa tuloja.

– Työssäni elvytän ja virvoittelen hengettömiä vauvoja elämään, hoidan hengityskoneessa olevia vauvoja ja toki myös vähemmän vakavasti sairaita vauvoja, hän kirjoittaa.

– Tähän asti olen ollut ylpeä työstäni ja luullut, että se on muistakin arvokasta. En ymmärrä, mihin painajaisuneen olen joutunut:ensin hallituksen epäreilu säästöpaketti, jonka jokainen kohde kolahtaa omalle kohdalle ja sen jälkeen muun kansan, erityisesti yrittäjien ja työttömien keskustelupalstojen raivo meitä kohtaan, koska protestoimme epäoikeudenmukaista leikkauslistaa. 

Jos julkaisu ei näy, voit lukea sen täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus