Meikkitaiteilija haluaa muistuttaa sosiaalisen median käyttäjiä siitä, kuinka helppoa ihmisen ulkonäköä on nykyisin manipuloida jopa täysin eri ihmiseksi somekuviin.
Holly Cockeril, 27, julkaisee säännöllisesti sosiaalisessa mediassa muistutuksia siitä, kuinka pitkälle nykypäivänä sosiaalisessa mediassa käytössä olevat kasvoja muokkaavat filtterit menevät. Filttereiden avulla on mahdollista muokata ulkonäköä hienovaraisesti, mutta nykyisin on myös mahdollista muuttua kuvissa ja videoilla muutamalla napin painalluksella täysin eri ihmiseksi.
– Haluan näyttää, kuinka valtavasti filtterit ja muokkaussovellukset voivat muuttaa ulkonäköä, Holly kertoo.
Mirror ja useat muut mediat ovat säännöllisesti kirjoittaneet Hollysta, myös MTV Uutiset. Syy mediahuomiolle on varsin selvä, sillä Hollyn säännölliset somejulkaisut ovat olleet valtavia hittejä.
Hollyn käyttämien sovellusten avulla hän pystyy esimerkiksi loihtimaan itsestään kuvassa, jossa hän on täysin meikitön ja hiukset sotkuisella nutturalla, missin näköisen ilmestyksen. Ulkonäköä muokkaavat sovellukset ja filtterit ovat kehittyneet lyhyessä ajassa huimasti. Kaukana nykypäivänä käytössä olevista muokkausohjelmista ja filttereistä ovat muutaman vuoden takaiset viattomat Snapchatin koirafiltterit ja pinkit hiuskruunut, joista selvästi näki, että käytössä on jonkinlainen kasvoja manipuloiva filtteri.
– Toivon, että ihmiset näkisivät julkaisuni, eivätkä olisi niin ilkeitä itseään kohtaan, Holly sanoo.
Artikkelin yllä olevalla videolla on useita Hollyn ottamia kuvia itsestään niin kuvanmuokkauksilla ja filttereillä kuin ilmankin.
Lue myös: Mikael julkaisi rohkean videon täyteainehoidoistaan – "Hassua, että jonkun mielestä vain tietynnäköiset voisivat kokea ulkonäköpaineita"
Vihaajiakin riittää
Yleensä Hollyn julkaisuissa on täysin editoimaton alkuperäinen otos, ja sen vierellä edittimankelin läpikäynyt teos. Editoiduissa kuvissa meikittömästä tulee meikattu, kampaus saattaa vaihtua ja jopa kasvojen ilme voi muuttua. Kuvia vertailemalla muokkauksen huomaa, mutta sosiaalinen media on pullollaan vastaavan muokkauksen käyneitä kuvia, joista ei harjaantumaton silmä osaa etsiä epäaitoutta.
– Nämä ovat tytöille, jotka kaipaavat muistutusta siitä, että emme me kaikki ole niin täydellisiä ja siloteltuja kuin annamme näyttää, ja se on ihan okei, Holly muistuttaa sosiaalisessa mediassaan.
Instagramissaan Holly toteaa, että ihmiset ehkä alkavat jo kyllästyä samaan kaavaan, jossa vertaillaan muokattua ja muokkaamatonta kuvaa. Samalla hän kuitenkin haluaa jatkaa eräänlaista aktivistin työtään niin kauan kuin hän edelleen saa säännöllisesti ihmisiltä viestejä, joissa kerrotaan Hollyn julkaisujen auttaneen huonoon itsetuntoon.
– Älkää antako sosiaalisen median hämätä. Sen sisältö voi olla aika rankallakin kädellä editoitua niin, että jokin saadaan näyttämään joltain, mitä se ei oikeasti edes ole, Holly muistuttaa.
Holly kertoo, että hänellä riittää myös vihaajiakin. Valtaosa on kuitenkin aidon ja muokkaamattoman sosiaalisen median kannalla.
– On surullista, että tytöt ja naiset kokevat painetta näyttää täydelliseltä. Tunnustan, että koen itsekin sen vaikeaksi, kommentoi eräs Hollyn seuraaja.