Mikael julkaisi rohkean videon täyteainehoidoistaan – "Hassua, että jonkun mielestä vain tietynnäköiset voisivat kokea ulkonäköpaineita"

Viisi väittämää esteettisistä hoidoista: Ovatko ulkonäöstään huolta pitävät miehet miehekkäitä? 1:44
Viisi väittämää esteettisistä hoidoista: Ovatko ulkonäöstään huolta pitävät miehet miehekkäitä?

Mikael hurahti pistoshoitoihin ja kävi neljän vuoden ajan lisäämässä täyteaineita kasvoihinsa, ennen kuin havahtui todellisuuteen.

Vantaalaisen kerrostalon ulko-oven avaa komea vaaleahiuksinen nuorukainen. Sisällä kompaktissa ja levollisen minimalistisesti sisustetussa yksiössä näyttää kaikki olevan siististi paikallaan. Yhden seinän levyiset ikkunat päästävät tammikuisen aamupäiväauringon sisälle asuntoon.

– Täällä on uskomattoman kaunis valo, mies toteaa iloisena seisoessaan keskellä kotia alhaalta paistavissa talviauringonsäteissä.

Kodin valoisuus on tärkeä ominaisuus, kun tekee työkseen videoita ja muita sisältöjä sosiaaliseen mediaan. Koti kuuluu suositulle sosiaalisen median sisällöntuottajalle, Mikael Renwallille.

Mikael, 25, on viimeiset kaksi vuotta tuottanut täyspäiväisesti sisältöä seuraajilleen sosiaalisen median eri kanavissa.

– Oikeastaan silloin, kun pandemia alkoi ja päivätyöt menivät alta, niin hyppäsin yksinyrittäjäksi, Mikael kertoo.

Sopivaan saumaan pudonnut yhteistyö vei esteettiselle klinikalle

Ulkonäköpaineet voivat olla todella kovat, kun tekee omilla kasvoillaan sisältöä. Ulkonäköön liittyvät sisällöt, kuten hiustutoriaalit ja ihonhoitorutiinit, ovat Mikaelin ydinosaamista.

– Sitä sitten tutustui sellaisiin ihmisiin, jotka tekevät tosi samankaltaista sisältöä ja tekevät esteettisyydestä juttuja, Mikael kertoo.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sosiaalinen media on paikka, joka vaikuttaa monen nuoren itsetuntoon ja minäkuvaan. Mikael sai kokea ulkonäköpaineiden aiheuttamat seuraukset omakohtaisesti.

– Some on suurelta osin todella ulkonäkökeskeinen, ihan omallakin kohdalla. Olen alusta asti tehnyt sisältöä ulkonäköni ja sen ehostamisen kautta, Mikael arvioi sitä, mistä kaikki lähti hänen kohdallaan.

Yllättäen myös Mikaelille alettiin suositella täyteainehoitoja vuonna 2018. Mikael oli tällöin 21-vuotias. Sopivan yhteystyötarjouksen äärellä hän ei juuri aikaillut.

– Sain kivan diilin yhdeltä helsinkiläiseltä klinikalta ja sieltäkin sitten alettiin huomauttamaan, että: ”Sullehan voisi vähän laittaa tuohon”, ja olin ihan että, ”Aijaa, no laitetaan vaan!”

– Ja siitä se sitten lähti, Mikael kertoo.

Videolla Mikael kertoo, mitä osia kasvoistaan hän paranteli pistoshoidoilla neljän vuoden ajan. Juttu jatkuu videon alla.

Mitä esteettisiä hoitoja sinulle on tehty Mikael Renwall? 1:08

Mikael aloitti nenän muodon korjaamisen täyteaineilla.

– Mulla on nenän kanssa ollut kompleksia, kun mulla on nenänvarressa terävä rusto ja iso kuoppa. Halusin sitä siis ihan vähän suoristaa, Mikael kertoo.

Hoitojen nopeus ja vaivattomuus yllätti Mikaelin. Pistoshoidoissa ei juurikaan ole paranemisaikaa ja mahdolliset mustelmat häviävät jo muutamassa päivässä.

– Se on niin nopea toimenpide, eli oikeastaan, kun istut penkkiin, niin naps, se on jo tehty, Mikael kuvailee.

Nenän korjaamisesta käynnistyi eräänlainen lumipalloefekti ja seuraavan parin vuoden aikana Mikael muotoili pistoshoidoilla leukaansa ja täytti myös kyyneluransa, jotta pääsisi eroon ärsyttävistä tummista ja kuoppaisista silmänalusista. Leukaan lisätty volyymi toi kasvoihin maskuliinisuutta ja kulmaa, mikä miellytti Mikaelia. Hän oli kertalaakista koukussa pistoshoitoihin.

– Kyllä nuo alan ammattilaiset suosittelevat aika paljonkin erilaisia toimenpiteitä, jos heille antaa vapaat kädet suositella, hän toteaa.

Esteettisiä hoitoja tarjoavat tahot tekevät tehokasta myyntityötä suositellessaan hoitoja pienten virheiden korjaamisessa. Toinen kysymys Mikaelin mielestä on se, kuinka eettistä palvelujen tuputtaminen asiakkaille on.

Mitä vanhoille täyteaineille tapahtuu?

Täyteaineista puhuttaessa usein mainitaan, että ne poistuvat luonnollisesti ajan kanssa.

– Ajattelin vuoden jälkeen, että mulla on varmaan jo poistunut ne, että käynpäs hakemassa lisää. Todellisuus kuitenkin oli, etteivät ne oikeasti olleet hävinneet sieltä, Mikael arvioi.

Vanhojen täyteaineiden päälle pumpattiin lisää volyymia. Yllättäen lopputulos ei enää ollutkaan sellainen, kuin mitä hän olisi alun perin halunnut.

– Jälkeenpäin vertasin vanhoja kuvia ja peilikuvaa. Kun katsoin itseäni, niin huomasin, ettei leuka ollut enää skarppi ja siitä oli tullut sellainen ylimääräinen uloke kasvoihin, hän kuvailee.

Mikään Mikaelille tehdyistä toimenpiteistä ei ole koskaan mennyt suoranaisesti pieleen, eikä hoidoissa ole komplikaatioita tapahtunut. Pari erikoista tapausta kuitenkin pelästyttivät.

– Heräsin yksi aamu ja huomasin, että siinä vaiheessa jo puoli vuotta vanhat pistoskohdat olivat kipeät ja turvoksissa, Mikael kertoo.

Hänelle sanottiin, että alueelle olisi kertynyt nestettä. Mikaelista pistoskohdat kuitenkin tuntuivat tulehtuneilta.

– Mietin, että miten ihmeessä niin voi käydä puolikin vuotta toimenpiteen jälkeen, mutta täyteaineen ollessa jotain ylimääräistä ja synteettistä, niin kroppa varmasti ihmettelee sitä jälkikäteenkin, Mikael pohtii.

Turvotus laski muutaman päivän päästä ja hän jatkoi elämäänsä sen jälkeen. Leuka kuitenkin turposi reilu viikko sitten yllättäen uudestaan, vaikka täyteaineita on poistettu jo kahteen otteeseen kyseiseltä alueelta.

– Siellä on edelleen jäljellä niitä aineita. Mulla oli tämä toinen puoli leuasta taas ihan tulehtuneen oloinen ja kipeä, hän kertoo.

Toimiiko täyteaineiden poistatus?

Mikael uskoo, että vanhat täyteaineet olivat levinneet ihon alla, mutta samalla hän oli myös ajan kanssa sokeutunut kasvojensa pienille muutoksille. Vanhojen kuvien ja videoiden katselu auttoi huomaamaan eron. Erityisesti leuan muoto oli muuttunut Mikaelin silmissä.

– Olen viimeksi vuosi sitten tehnyt mitään tällaisia toimenpiteitä, niin ei se aine ole sieltä minnekään hävinnyt. Päinvastoin musta tuntuu, että se on siellä kerännyt nestettä ja volyymia, hän naurahtaa.

Mikael kävi vuosi sitten viimeisen kerran täyttämässä kasvojaan.

– Tuijottelin jotain juhannuskuvia ja huomasin, että voi vitsi siellä näkyy ne epäkohdat, joita en olisi hoidoilla halunnut saavuttaa. Siitä sitten oikeastaan lähdin miettimään, voiko täyteaineita poistattaa, hän kertoo.

Mikael tajusi tavallaan ikävöivänsä vanhoja kasvojaan.

– Toki ainahan kasvot muuttuvat ja ihmiset kasvavat, mutta on hyvä tiedostaa, ettei se täyteaineilla luotu volyymi ole luonnollista kasvua tai muutosta, hän toteaa.

Tässä kohtaa on hyvä huomioida, että Mikaelin kasvoissa tapahtuneet muutokset ovat hyvin pieniä ja hienovaraisia. Vieraan ihmisen olisi todennäköisesti mahdotonta edes huomata eroa Mikaelin kasvoissa ennen ja jälkeen hoitojen.

– En sano, että olisin mennyt ihan överiksi, koska ei kukaan ulkopuolinen ole oikein osannut edes todeta kasvoissani olevan täyteaineita, Mikael pohtii.

Päätös käydä poistattamassa vanhoja täyteaineita oli Mikaelin mielestä helpottavaa. Vaikka hän on käynyt poistattamassa neljän vuoden aikana lisättyjä täyteaineita vuoden aikana jo kolmeen otteeseen, niin häntä hiukan pelottaa, mitä ihon kerroksiin on vielä jäänyt ja kuinka kohdennetusti vanhat täyteaineet saa poistettua.

Positiivista on se, että Mikaelin kohdalla puhutaan hyvin pienistä määristä. Hän toivoo, että kolmas poistatuskerta jäisi hänen viimeisekseen. Mikael ei juuri halua sulkea mitään hoitoja pois tulevaisuuden osalta, mutta ei usko tässä kohtaa enää turvautuvansa pistoshoitoihin tai muutenkaan plastiikkakirurgiaan.

Yhtä täydellinen kuin sosiaalisen median kiiltokuva

Ei ole mikään salaisuus, että valtaosa Instagramiin ladatuista kuvista on jollain tavalla muokattuja. Kuvissa ei välttämättä riitä enää oikean kuvakulman ja valaistuksen etsiminen, vaan kasvonpiirteitä ja vartaloa on lähes naurettavan helppo muokata omaan silmään sopivammiksi.

Esteettisissä hoidoissa Mikaelia kiehtoi ajatus siitä, että voisi oikeasti näyttää samalta, kuin valmiiksi muokatuissa kuvissa. Sen sijaan, että kuvanmuokkausohjelmalla suoristaisi nenän kuopan, sen voisi korjata kertaheitolla täyteaineilla.

– Kuvien tummia silmänalusia voi editoida vaaleammaksi, mutta sitten kun kuulee, että täyteaineilla voit korjata tuon ongelman oikeasti, niin miksi sitä ei sitten tekisi? hän toteaa viitaten kyynelurien täyttöön.

Toisin kuitenkin kävi. Täyteaineidenkin kanssa Mikael editoi kuvia.

– Ei ne sitten loppupeleissä mitään sellaista korjaa, esimerkiksi leukaa olen jopa joutunut muotoilemaan kuvissa uudelleen. Eli se toi uusia ongelmia, kun yritti korjata vanhoja ja sehän ei ole mikään kovin kiva lähtökohta, hän naurahtaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kaikki kiteytyy sosiaalisen median antamaan epärealistiseen kiiltokuvaan kauneudesta ja komeudesta. Se on jotain, mitä ei voi esteettisillä hoidoilla on todennäköisesti mahdotonta saavuttaa.

Kokemukset rohkaisivat avoimeen keskusteluun pistoshoidoista

Mikael oli ensimmäisten hoitojen aikaan 21-vuotias. Yhä nuoremmat käyvät korjauttamassa ulkonäköään kauneusklinikoilla.

– Se perustuu juurikin siihen, että somessa nähdään useimmiten sileitä kasvoja ja täydellisiä piirteitä. Sen lopputulos on, että samaa esteettisyyttä yritetään saavuttaa myös oikeassa elämässä, vaikka se ei ole realistista, hän muistuttaa.

Mikael kertoo, että aiemmin selatessaan sosiaalisen median kuvavirtaa hän etsi piirteitä, jotka olivat hänen mielestään esteettisesti miellyttäviä.

– Sen sijaan, että toivoin saavani jonkun viehättävän ihmisen vaikkapa kumppaniksi, ajattelinkin asioita niin, että voisinpa itse näyttää häneltä. Etsin niitä piirteitä muissa, joita haluaisin sisällyttää omaan naamaani, mutta eihän se ole järkevää. Jonkun toisen ihmisen pieni nenä tuskin sopisi kasvoihini, Mikael selventää.

Omien kokemuksiensa inspiroimana hän julkaisi loppuvuodesta YouTube-kanavallaan videon, jossa kertoi omista täyteainehoidoistaan ja niiden poistatusprosessista.

Mikael ei kuitenkaan halua saarnata tai käskeä, mitä kenenkin kuuluisi itselleen tehdä. Hänen toivomuksensa on se, että ihmiset tiedostaisivat pistoshoitojen riskit.

– Totta kai täyteaineilla voi saada pienissä määrin hienojakin tuloksia, hän huomauttaa.

Mikael toivoo, että esteettisiä hoitoja harkitsevat ihmiset pitäisivät tavoitteet realistisina ja selvittäisivät mahdolliset riskit. Asetettuja tavoitteita ei kannata lähteä ylittämään, koska silloin on vaarana lumipalloefekti, jossa korjataan pikkuhiljaa sitä sun tätä pientä ja kokonaisuus hämärtyy. Konkretiaa voi hakea ottamalla kasvoista kuvia ennen ja jälkeen operaatioiden.

– Haluaisin alan ammattilaisilta enemmän rehellisyyttä siitä, että ehkä joudut sitten myöhemmin poistattamaan täyteaineet keinotekoisesti, jos oikeasti haluat ne pois.

Mikaelille aikoinaan vakuutettiin, että täyteaineet poistuisivat luonnollisesti noin vuoden kuluttua.

– Se on sellainen asia, että ammattilaisetkin tietävät, ettei se pidä paikkaansa, hän puuskahtaa.

Suomi on edelleen esteettisten hoitojen villi länsi ja pistoshoitoja voi periaatteessa antaa kuka tahansa. Sen takia Mikael painottaa, ettei halvimman tarjouksen perässä kannata juosta.

– Menkää esteettiselle lääkärille, joka tietää, mitä tekee ja on kaikki avut, jos jotain ikävää tapahtuu, hän muistuttaa.

Komean miehen muotti

Esteettiset hoidot ja ehostautuminen eivät ole perinteistä miesten puuhailua tai ainakaan sellaisia, joista tarpeeksi avoimesti Suomessa vielä keskustellaan.

– Mulla ei ole koskaan ollut ongelmia puhua näistä asioista tai kertoa erilaisia ulkonäkövinkkejä, että miten esimerkiksi mies voisi hyödyntää meikkiä, hän kertoo.

Mikael kertoo elävänsä itse sellaisessa kuplassa, jossa ihmiset saavat olla häpeilemättä juuri sellaisia kuin itse tuntevat parhaaksi. Sen takia puheet siitä, että esimerkiksi meikkaava tai itseään ehostava mies on jonkun mielestä väärin,on hänelle vierasta.

– Eihän sillä ole mitään väliä, mitä joku tekee omalle ulkonäölleen, kunhan hän on itse tyytyväinen lopputulokseen, hän huomauttaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Mikael solahtaa helposti perinteiseen käsitykseen siitä, miltä komea mies näyttää. On lamaannuttavaa tajuta, että niinkin komea mies kokee ulkonäköpaineita. Kyseinen kommentti kolahtaa syvälle Mikaelissa.

– Jos jo valmiiksi hyvännäköiset ihmiset yrittävät jatkuvasti olla paremman ja paremman näköisiä, niin onhan se nyt kumma efekti, hän tuumaa.

Hän ei kuitenkaan allekirjoita väitettä, jonka mukaan vain tietynlaiset ihmiset olisivat oikeutettuja kokemaan painetta olla enemmän kuin ovat.

– Se on hassua kuulla, että jonkun mielestä vain tietynnäköiset voisivat kokea ulkonäköpaineita. Se on kummallista, että jotkut vartioivat sitä, miten toiset saavat tuntea, Mikael torppaa.

Seuraajien odotukset

Ulkonäköä lähdetään yleensä korjaamaan omasta tahdosta ja yksilöllisistä lähtökohdista, eivätkä syyt aina täysin avaudu ulkopuoliselle. Mikael on välillä jopa tuntenut jonkinlaista häpeää sen takia, että on tehnyt sisältöyhteistöitä esteettisten klinikoiden kanssa.

Hän uskoo, että huono omatunto johtuu pelosta, että hän on jollain tapaa pettänyt seuraajiensa luottamuksen. Voiko hän yhä täyteaineiden kanssa olla ihan vain oma ja aito Mikael seuraajilleen?

– Olen käynyt hakemassa täyteaineita ja puhunut niistä sitten Instagramin stooreissa. Olen tuntenut siitä jopa vähän häpeää, vaikka ei sellaista pitäisi tuntea. Se on niin normaali juttu nykypäivänä, että jengi käy neulan alla, hän huomauttaa.

Mikael kertoo, että saa paljon kehuja ulkonäöstään seuraajiltaan. Samalla, kun kehut tuntuvat hyvältä ja antavat voimaa, herää myös kysymys siitä, miten sitä tasoa ylläpidetään? Voisivatko asiat olla vielä paremmin?

– Siinä on iso ristiriita. Auttaahan ne kommentit myös tajuamaan hieman todellisuutta muiden näkökulmasta, ettei oikeasti tarvitsisi muuttaa mitään, hän pohtii.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Mikael kertoo, että hänen lempipiirteensä itsessään ovat hänen silmänsä, mutta samalla hän ei halua nostaa mitään piirrettä esiin, johon ei olisi tyytyväinen ulkonäössään.

– Olen yrittänyt taklata sellaiset ajatukset pois, että olisin tyytymätön johonkin piirteeseen tai asiaan itsessäni, hän sanoo.

Oman ulkonäön murehtiminen ei ole Mikaelista kovin rakentavaa puuhaa pitkällä tähtäimellä.

– Täytyy vain olla realistinen. Me ollaan oman elämämme suurimpia kriitikkoja, ja jos tahtoo päästä pitkälle oman itsensä rakastamisessa, niin niiden itselle negatiivisten piirteiden puimisista täytyy opetella päästämään irti, hän muistuttaa.

Osittainen lähde: Duodecim

Lue myös:

    Uusimmat