"Homotutka" voi tunnistaa seksuaalisen suuntautumisen – tekoäly voittaa ihmisen selvästi

miespari
Homoseksuaaleilta miehiltä löytyi kasvoista naisellisempia piirteitä, kun taas homoseksuaaleilta naisilta miehekkäämpiä piirteitä. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 14.10.2017 11:49

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Tekoäly voi tunnistaa homot heteroista jopa 91 prosentin tarkkuudella. Seksuaalivähemmistöt ovat kuitenkin julistaneet tuloksen roskaksi.

Stanfordin yliopiston tutkijat Michal Kosinski ja Yilun Wang väittävät uudessa tutkimuksessaan, että tekoäly voi tunnistaa ihmisten kasvoja analysoimalla henkilön seksuaalisen suuntautumisen. Tutkijoiden mukaan laitteen ohjelmiston päätelmät perustuvat kasvojen rakenteen pienen pieniin eroihin.

Tutkimuksessa tavalliset ihmiset tunnistivat heteroseksuaalin homoseksuaalista miesten kohdalla 61 prosentissa tapauksista ja naisten kohdalla 54 prosentista tapauksista. Tekoäly pärjäsi kuitenkin ihmistä paremmin.

Kun koneelle näytti kuvan satunnaisesti valitusta heteroseksuaalisesta tai homoseksuaalisesta miehestä, laski tekoäly oikean tuloksen 81 prosentissa tapauksista. Jos miehistä näytettiin viisi kuvaa, oli todennäköisyys jo 91 prosenttia.

Naisten kohdalla tekoäly toimi huonommin: niin hetero- kuin homoseksuaalien kuvaa näyttäessä malli laski tuloksen oikein 71 prosentissa tapauksista. Viiden kuvan kohdalla tulos oli oikein 83 prosentissa.

Tekoälyn vahvuus on sen kyky seuloa ja mallintaa valtavia määriä informaatiota. Vastaavaa teknologiaa on käytetty aiemmin muun muassa lääketieteessä tunnistamaan syövän oireita ja Googlella arvioimaan minä vuonna valokuva on otettu.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Leuka ja otsa paljastavat tekoälylle seksuaalisen suuntautumisen

Uusi tutkimus perustuu suositulta amerikkalaiselta deittisivustolta otettuihin yli 130 000 kuvaan, jotka on kuvattu reilusta 36 600 miehestä ja yli 170 000 kuvaan, jotka on otettu 38 500 naisesta. Kuvista valittiin ne, joissa kasvot olivat selkeästi ja riittävän kokoisina esillä.

Kuva-aineiston perusteella tekoäly havaitsi, että homomiehillä oli muun maussa kapeammat leuat, pidemmät nenät ja korkeammat otsat verrattuna heteromiehiin. Homoseksuaaleilla naisilla taas leuat olivat isompia ja otsat matalampia kuin heteronaisilla.

Kosinski ja Yilun selittävät luomansa mallin tuloksia sikiön kehitysvaiheilla. Kohdussa sikiö altistuu erilaisille hormoneille, joiden on todettu vaikuttavan kasvojen piirteiden muodostumiseen. Hormonit voisivat mahdollisesti vaikuttaa myös seksuaalisen suuntautumisen muodostumiseen.

Tekoälyllä myös rajoituksia

Kuitenkin tutkimuksen 91 prosentin varmuus toimi vain, jos joka toinen kuvien miehistä oli tiedettävästi homoseksuaali. Tutkimuksen tarkkuus olisi siis oikeassa maailmassa paljon alhaisempi, mitä tutkijat myös testasivat tarkoituksellisesti.

1 000 henkilön otoksessa 7 prosenttia oli homoja, jonka katsottiin vastaavan paremmin todellisuutta. Tekoälyn täytyi tunnistaa joukosta sata miestä, jotka olivat homoseksuaaleja, mutta se onnistui tunnistamaan vain 47 oikein.

Kymmenen kuvan otteessa vastaavasta ryhmästä tekoäly kuitenkin onnistui yhdeksässä oikeaan.

Tutkimus on kerännyt paljon kritiikkiä

Kosinski ja Wang myöntävät tekoälyssä piilevät yksityisyys- ja turvallisuusvaarat homoseksuaaleille. He kertovatkin tehneensä tutkimuksen vain varoittaakseen päättäjiä teköälyn mahdollisuuksista.

Seksuaalivähemmistöjä puolustavat LGBT kansalaisjärjestöt uskovat, että tekniikkaa voidaan käyttää aseena homo- ja lesboväestöä vastaan. Monet tahot ovatkin julistaneet tutkimuksen roskaksi.

– Teknologia ei voi määritellä henkilön seksuaalista suuntautumista. Tämä tutkimus ei ole tiedettä tai uutinen, se on kuvaus deittisivustojen kauneusihanteista, jotka jättävät huomioimatta suuren osan LGTB-yhteisöstä, sanoo seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavan GLAAD-järjestön asiantuntija Jim Halloran.

Tutkimusta on kritisoitu myös esimerkiksi siitä, että kaikki tutkittavat henkilöt olivat valkoisia.

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tekniikan Maailma.

Lähteet: The Economist, Washington Post

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Tekoäly