Tekoälydeittisivu lupaa löytää täydellisen kumppanin vain yhden selfien perusteella

Tekoälyyn pohjaava deittisovellus lupaa löytää kumppanin yhden kuvan perusteella.

Moni deittisovellus kertoo käyttävänsä monimutkaisia algoritmeja sopivien kumppaneiden löytämiseen. Tämä tulokas kuitenkin luottaa pelkkään valokuvaan. SciMatch-sovellus aikoo löytää kumppaniehdokkaita tekoälyn ja yhden selfien avulla, kertoo Business Insider.

Sovellukseen ladataan kuva, josta tekoäly sitten tutkii henkilön persoonaa. Käyttäjä saa tämän jälkeen ehdotuksia yhteensopivilla piirteillä varustetuista ihmisistä. 

Kuvan tulee olla selkeä, kasvojen pitää näkyä kokonaan eikä kuvassa ohjeen mukaan pitäisi käyttää esimerkiksi silmä- tai aurinkolaseja.

–  Skannaa kasvosi, löydä todellinen itsesi ja visioi tulevaisuutesi SciMatchin mahdollisten matchien kanssa. Koska kasvot eivät valehtele, sovellus maalailee nettisivullaan.

– Yksi selfie riittää yhdistämään sinut henkilöön, jonka kanssa koet vahvan yhteyden. 

Sovellus on maksuton, mutta lisämaksusta käyttäjä voi ladata myös kuvan suosikkijulkkiksestaan. Näin tekoäly voisi löytää julkimoa ulkoisesti muistuttavan seuralaisehdokkaan.

"Ihmiset tietoisesti tai tiedostamattaan kertovat suloisia valkoisia valheita"

Sovellus käyttää A.I. Ruby -nimistä tekoälyä, joka on katsellut miljoonia tietynlaisia piirteitä sisältäviä kasvokuvia. Sovelluksen toisen kehittäjän Yanina Stryletsin mukaan tekoäly on paljon ihmistä tarkempi ennustamaan persoonallisuuspiirteitä.

Strylets kertoi Into Tomorrow'n haastattelussa, että deittiprofiiliinsa toki saa ladata monia kuvia, jos haluaa. Kysymyksiin sen sijaan ei saa vastata, koska kyselylomakkeet vievät hänen mukaansa paljon aikaa eivätkä silti välttämättä anna tarkkaa tietoa.

– Joskus kysymykset ovat mallia "haluatko olla huomion keskipisteenä" tai "välitän muista ihmisistä", ja totta kai silloin yrittää antaa sosiaalisesti hyväksyttäviä vastauksia riippumatta siitä, millainen aidosti on.

Stryletsin mukaan lomakkeet voivat johtaa vääriin tietoihin.

– Ihmiset tietoisesti tai tiedostamattaan kertovat suloisia valkoisia valheita, koska haluavat näyttää muiden silmissä paremmalta.

Tekoälyn luvataankin löytävän kumppaniehdokkaita ilman minkäänlaisia profiilitietoja. Stryletsin mukaan tuhannen käyttäjän kyselyssä selvisi, että persoonakuvaukset olivat 87-prosenttisesti osuvia. 77 prosenttia vastasi ensimmäiseen kumppaniehdokkaalta saamaansa viestiin.

Pohjaa tutkimukseen

Kalifornian yliopiston professori ei Wall Street Journalin haastattelussa ollut vakuuttunut; hän kuvasi sovelluksen toimintametodia "noituudeksi".

Sovellus pohjaa tutkimukseen, jossa selvitettiin kasvokuvien ja viiden henkilöiden itse ilmoittaman persoonallisuuspiirteen korrelaatiota. Piirteet olivat neuroottisuus, ekstroverttiys, avoimuus, mukavuus ja tunnollisuus. 

Ieeee-julkaisussa ilmestyneen selvityksen mukaan koneoppimisen avulla voidaan tunnistaa "viisiulotteisia personoituja piirteitä, jotka perustuvat staattisiin kasvonpiirteisiin". 

Kuten kaikki tutkimukset, tämäkin oli luonteeltaan rajallinen eikä tulos luultavasti päde kaikissa tilanteissa. Koehenkilöt olivat aasialaisia, ja tunnistustarkkuus oli paras neuroottisuuden ja ekstroverttiyden suhteen. Avoimuuden, mukavuuden ja vastuullisuuden tunnistaminen oli tutkimuksen mukaan "suhteellisen heikkoa", vaikka se onnistuikin oikein yli 50 prosentissa tapauksista. 50 prosenttia ylittää sattumanvaraisuuden kriteerin.

Katso myös: Lauri käytti nettideittipalveluita 10 vuotta – mitä "Tinder-kulttuuri" tekee parinvalinnalle?

Lue myös:

    Uusimmat