Miesten jalkapalloliigassa pelanneen Hongan taustayhtiön Esport Honka Oy:n taloustuska konkretisoitui torstaina konkurssihakemuksen jättämiseen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudelle. Konkurssihakemuksen mukaan Esport Honka Oy:llä on velkoja noin 340 000 euroa. Suurin velkoja on Verohallinto, jolla on saatavia 140 000 euroa.
Esport-yhtiöiden kehitys- ja viestintäjohtaja Kurt Möller vahvisti torstaina, että konkurssihakemus on jätetty. Möller listaa useita konkurssiin ajautumiseen vaikuttaneita asioita, kuten Tapiolan jalkapallostadionin rakennushankkeen viivästymisen, kahden pelaajakaupan kaatumisen viime metreillä ja europaikan lipumisen ohi sormien.
LUE MYÖS: Tähän sarjaan HIFK hakee
Espoolaisseuran taustalla vuodesta 2015 olleen Esport Honka Oy:n karut talousluvut eivät ole pelkästään tämän vuoden ilmiö, mutta nyt pääomistaja Färid Ainetdin on pannut rahahanat kiinni. Möller sanoo suoraan, että vuosien aikana tappiota on tehty "ihan kammoraha".
Stadionhanke taustalla
Ainetdinin rahahanojen sulkeutumisen keskeisenä syynä on Espoon Tapiolan stadionhankkeen viivästyminen.
– Stadion on viivästynyt, viivästynyt ja viivästynyt, ja nyt kamelin selkä katkesi odottamisessa, Möller kuvailee Ainetdinin ratkaisua.
Uusi stadion saattaisi valmistua arvioiden mukaan aikaisintaan vuonna 2027.
Möllerin mainitsema kahden pelaajamyynnin kariutuminen jätti Hongalta saamatta "satojentuhansien eurojen potin". STT:n tietojen mukaan toinen kyseisistä pelaajista on keskuspuolustaja Ville Koski.
LUE MYÖS: MTV Urheilun tiedot: Huuhkajista tuttu hyökkääjä siirtyy Seinäjoelle
Möllerin mukaan Hongan pelaajabudjetti on ylittynyt tänä vuonna yli puolella miljoonalla eurolla. Lisäksi Konferenssiliigan karsintojen matka Kazakstaniin toi isoja matkakuluja. Möller sanoo, ettei tilannetta ole ainakaan helpottanut yleinen talous- ja maailmantilanne, sillä esimerkiksi "kumppanihankinta on osoittautunut äärimmäisen hankalaksi".
Pelien määrä jatkua Kakkosessa
Jo aiemmin oli selvää, ettei espoolaisseuraa nähdä ensi kaudella pääsarjassa, sillä se ilmoitti viime viikolla jättävänsä liigalisenssin hakematta. Hongan tilalle liigaan on ensimmäisenä tyrkyllä helsinkiläinen Gnistan. Keskiviikkona selvisi, ettei Honka hae lisenssiä myöskään kahdelle seuraavalle sarjatasolle.
Esport Honka Oy:n alaisuudessa toimineella Honka Akatemialla on paikka miesten neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla eli Kakkosessa. Miesten liigassa pelanneen Hongan edustusjoukkueen ja Kakkosen akatemiajoukkueen sarjapaikat omistaa Honka ry, mutta niitä on hallinnoinut Esport Honka Oy.'
Honka ry kertoi torstaina kotisivuillaan, että se ottaa haltuunsa miesten Kakkosen paikan ja alle 17-vuotiaiden poikien SM-karsintapaikan. Hongan miesten taru näyttäisi siis jatkuvan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla.
– Se, miten asiat on hoidettu Esport Honka Oy:n puolella, ei vastaa FC Honka ry:n arvoja eikä toimintatapoja. Haluamme tässä tilanteessa korostaa, että FC Honka ry:n toiminta perustuu avoimuudelle, hyvälle viestinnälle ja ihmisten kunnioittamiselle sekä hyvään hallintoon ja vastuullisuuteen, Honka ry:n tiedotteessa todetaan suorasanaisesti.
Pelaajien saatavat palkkaturvasta
Hongan pelaajien ja valmentajien palkkarästit ovat olleet viime päivinä julkisuudessa esillä. Konkurssihakemuksen myötä palkkarästit on määrä kuitata palkkaturvan kautta.
Möllerin käsityksen mukaan joukkueella on mahdollisuus nopeutettuun palkkaturvamenettelyyn, jolloin saatavat tulisivat tilille muutamassa viikossa.
Esport Honka Oy:n konkurssihakemuksesta kertoi torstaina ensimmäisenä Iltalehti.