Konkurssiin hakeutuneen kiekkoseuran pomolta rajuja syytöksiä: "Päätetty isommissa kabineteissa"

Maanantaina konkurssihakemuksen jättäneen tamperelaisen KOOVEE Hockey Oy:n puheenjohtaja Janne Virtanen näkee Suomen Jääkiekkoliiton kostaneen seuralle tietoisesti hänen julkisesti esittämästään kritiikistä.

KOOVEE Hockey Oy:n johto on pysytellyt hylkäyksestä viikon ajan hiljaa, mutta konkurssihakemuksen jättämispäivänä puheenjohtaja Janne Virtanen vastasi viimein MTV Urheilun yhteydenottopyyntöön.

Virtanen uskoo vakaasti, että lisenssin hylkäämisen taustalla oli Suomen Jääkiekkoliiton henkilökohtainen kauna häntä kohtaan. Koovee-pomo on esittänyt läpi kauden voimakassanaista kritiikkiä liittoa kohtaan Mestis-seurojen hylkäämisestä SM-liigaseurojen hallitsemassa kiekkokulttuurissa.

– Valitettavasti minut haluttiin tästä pois ja minulla ei ole aseita, että taistelisin tästä eteenpäin tuulimyllyä vastaan. Kooveen pois potkaiseminen oli päätetty jo isommissa kabineteissa, Virtanen sanoo.

Arvostellut Jääkiekkoliittoa ja SM-liigaa

Viime marraskuussa Virtanen arvosteli MTV Urheilun haastattelussa SM-liigaa peräti 3,8 miljoonan euron hintaiseksi nostetusta liigaosakkeen hinnasta. Samalla hän totesi, ettei Suomen Jääkiekkoliiton ja Liigan välinen sopimus kestä päivänvaloa. Ensi kaudeksi mukaan nousevan Kiekko-Espoon kohdalla osakkeen merkintähinnaksi sovittiin lopulta 2,2 miljoonaa euroa.

Joulukuussa Mestis-seurat esittivät yksimielisen epäluottamuslauseen etujaan ajamaan perustettua yhdistystään, Suomen sarjaseurat ry:tä johtanutta Jääkiekkoliiton toimitusjohtajaa Sami Kauhasta kohtaan. Kauhanen väistyi paikaltaan.

Koovee on ollut aktiivinen myös viime aikoina kovia kierroksia ottaneessa U20-SM-sarjan niin sanottujen mandaattipaikkojen poistamisessa. Seura valitti liigaseurojen kiintiöpaikoista Urheilun oikeusturvalautakuntaan ja teki jopa toimenpidepyynnön Kilpailu- ja kuluttajavirastoon.

Mandaattipaikat poistuvat viimein, mutta liigaseurat saivat kabineteissa rajattua pienempien seurojen nousumahdollisuudet minimiin. Nyt Koovee sai Virtasen mukaan maksaa kovalla kädellä aiemmista synneistään.

– Meillä oli jonkinlainen aavistus ja pelko, että on suututtu siitä, kun olen avannut suuni niin monta kertaa. En silti uskonut, että se voisi olla näin tylyä – että Jääkiekkoliitto voi lyödä seuroja konkurssiin.

Lisenssiehdot eivät täyttyneet

Pelkästä kostonhimosta ei Suomen Jääkiekkoliitto tai sen alainen lisenssikomitea tietenkään ole asiassa toiminut. Koovee ei täyttänyt Mestiksen lisenssiehtoja täydennyspyyntöjenkään jälkeen.

Lisenssikomitean puheenjohtaja Mikko Kuparinen kertoi viikko sitten tulleen hylkäyksen jälkeen MTV Urheilulle, että Kooveen tapauksessa päätös johtui taloudellisista mittareista, joita seura ei pystynyt täyttämään.

Koovee on toki velkaantunut vuosien saatossa, mutta lähinnä omalle puheenjohtajalleen. Virtanen on vuosien saatossa kuitannut yhtiön tappioita omasta taskustaan satojentuhansien eurojen edestä. Lisäksi maksamatta roikkui alle 4 000 euron verran eläkemaksuja.

Virtasen mukaan taustayhtiö oli edelleen tekemässä tappiota – tosin vähemmän kuin vuoden takaiset reilut 366 000 euroa – mutta nyt liitto tarttui yksityiskohtaan, jota se oli aiemmin katsonut hakuprosessissa sormien läpi. Mestiksen lisenssiehtojen mukaan hakijaseurat eivät nimittäin saisi olla velkaa toisille seuroille. Virtanen ymmärtää tämän esimerkiksi pelaajasiirtokorvausten kohdalla, mutta Kooveen – ja myös vain ehdollisen Mestis-lisenssin saaneen TUTO:n – tapauksessa komitea kiinnitti huomionsa maksamattomiin hallivuokriin.

Hakametsän jäähallissa kotiotteluitaan pelannut KOOVEE Hockey Oy on maksanut vuokriaan Ilveksen, Tapparan ja Kooveen junioritoimintaa pyörittäville yhdistyksille. Aiemmin lisenssikomitea on hyväksynyt hakemukset vuokrarästeistä huolimatta, mutta tällä kertaa ei.

– Jos jotkut maksut jäävät maksamatta, niin kyllä nuo velkojat sitten hoitavat sen asian, että mennään konkurssiin, Virtanen vastaa.

Liiton päätös oli käytännössä kuolinisku Kooveen Mestis-toiminnalle, vaikka maksukyvyttömäksi yhtiö ei mennytkään. Lisenssikomitean päätöksestä voi toki valittaa Urheilun oikeusturvalautakuntaan, mutta sitä seura ei aio tehdä. Maanantaina jätetty konkurssihakemus oli yhtiökokouksen suora johtopäätös jatkomahdollisuuksien toivottomuuteen.

– Emme valita siitä Urheilun oikeusturvalautakuntaan, koska emme luota sen puolueettomuuteen. Olemme saaneet sieltä turpaan asiassa, jossa olimme oikeudenmukaisuusperiaatteessa täysin oikeassa, Virtanen toteaa neljän vuoden takaisesta valituksesta.

– Viimeksi saimme siitä 20 000 euroa sakkoa ja kuluja maksettavaksemme. Nyt jos valittaisimme tästä ja rupeaisimme ruikuttamaan, niin mitähän ne sakot mahtaisivat sen jälkeen olla?

– Nyt kun lisenssi vietiin meiltä pois, teimme tänään analyysin ja ajoimme tämän omaehtoisesti konkurssiin.

Lue myös:

    Uusimmat