Hongkongin turvallisuuslain nojalla on pidätetty jo useita ihmisiä. Uuden lain turvin Kiina voi suitsia Hongkongissa valtion vastaisia toimia, kuten tämänpäiväisiä mielenosoituksia. Pidätettynä on esimerkiksi mielenosoittaja, joka kantoi Hongkongin itsenäisyyttä vaatinutta lippua. Itsenäisyyskylttien kantaminen on turvallisuuslain mukaan kiellettyä.
Hongkongin paikallislehti South Morning Post kertoi eilen, että lain rikkomisesta voi seurata jopa elinikäinen vankeusrangaistus.
Laki voi vaikuttaa myös alueelle matkustaviin suomalaisiin, ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo.
– Toimet, joita on tehty Hongkongin ulkopuolella muuttuvat rangaistaviksi Hongkongissa ja se saattaa vaikuttaa eurooppalaisiin, Haavisto kertoo MTV Uutisten haastattelussa.
Haavisto nostaa esille esimerkiksi Hongkongissa työskentelevät toimittajat, jotka käyttävät työssään ilmaisunvapautta. Paikallisilla viranomaisilla on uuden lain myötä mahdollisuus rangaista ulkomailla tehdyistä Kiinan vastaisista toimista.
Euroopalta odotetaan vastatoimia
Hongkongin mielenosoitukset ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun kiistelty turvallisuuslaki astui eilen voimaan. Kaduilla on nähty tuhansia mielenosoittajia. Uuden lainsäädännön turvin Kiina voi suitsia valtion vastaisia toimia, kuten tämänpäiväisiä protesteja
Länsimaat ovat tuominneet teon, ja esimerkiksi pääministeri Boris Johnson on toistanut lupauksensa tarjota lähes kolmelle miljoonalle hongkongilaiselle pääsyn Britanniaan.
Hongkong siirtyi briteiltä Kiinalle tasan 23 vuotta sitten.
– Jos Kiina jatkaa tällä tiellä, me tarjoamme uuden väylän saapua Britanniaan, Johnson painottaa.
Myös Euroopan unionilta odotetaan yhteisiä vastatoimia Kiinaa vastaan. Haaviston mukaan Kiina ei suhtaudu välinpitämättömästi maineeseensa Euroopassa ja muualla maailmassa.
– Kiina on myös riippuvainen Euroopan unionista, Haavisto muistuttaa.