Kaupunkilaiset saapuvat New Hope -babtistikirkon edustalle jättämään jäähyväisensä kotikaupunkinsa tytölle. Ilmapallot, nallet, kortit, kukat ja kuvat täyttävät kirkon verkkoaidan.
Kovia kokenut sinikauluskaupunki on vain kivenheiton päässä Manhattanin loistosta. Yhtä hyvin se voisi olla valovuosien päässä "isosta omenasta". Kaupungin keskustassa näkee rapistuneita autiotaloja.
Ihmisiä vaeltelee kaduilla ja kujilla ilman työtä ja päämäärää. Heille Whitney Houston symboloi toivoa paremmasta elämästä.
Koko ikänsä Newarkissa asuneelle Donna Jacksonille Whitney oli naapurin tyttö. Jackson sanoo kasvaneensa Houstonin musiikin mukana.
– Tämä on isovanhempieni kirkko. He todistivat Whitneyn uran alkua, kun hän teini-ikäisenä lauloi kirkon nuorisokuorossa. Näin hänen laulavan täällä ja joka vuosi gospel-juhlilla. Minulla oli jo liput tämänvuotuisille festareille ja odotin näkeväni hänet taas ensi kuussa. Mutta olipa hän fyysisesti täällä tai ei, hän on aina enkelimme, Jackson sanoo Houstonin kappaleen ”I Will Always Love You” soidessa taustalla.
"Kuin menettäisi sukulaisen"
Aviopari Hector ja Tanya ovat kotoisin New Jerseystä, mutta asuvat nykyään Pennsylvaniassa. He halusivat silti tulla kunnioittamaan idolinsa muistoa.
– Hän oli kaikkien aikojen paras laulaja. Tämä on surullinen päivä. On kuin olisimme menettäneet sukulaisen, Hector summaa.
Läheisissä osavaltioissa asuvat Monique ja Tanya ajoivat paikan päälle, koska he halusivat olla mahdollisimman lähellä idoliaan.
– Hänellä on ollut valtava vaikutus elämäämme. Olemme tunteneet toisemme viisivuotiaasta saakka ja kasvoimme Whitneyn musiikkia kuunnellen ja mukana laulaen Tanyan keittiössä. Joskus lauloimme jollekin kundille, johon olimme ihastuneet, Monique naurahtaa.
Tytöt ovat myös nähneet kaikki Houstonin elokuvat ja tosi-tv-sarjan, jossa tämä oli mukana silloisen miehensä Bobby Brownin kanssa.
Koko suku suree
Parikymppiset Quantil Alexander ja Myriel Marshall tulivat paikalle kimpassa ja toivat ilmapalloja ja kortin, jossa luki ”With deepest sympathy.” Tytöt olivat keränneet korttiin ystävien ja sukulaisten allekirjoitukset.
– Näin Whitneyn Newarkin kentällä kaksi vuotta sitten. Hän käveli ohitseni ja näytti olevan niin täynnä elämää. Whitney ei kadonnut mihinkään ensimmäisen luokan vip-tiloihin, vaan istahti rahvaan ravintolaan syömään tavisten kanssa, Quantil kertoo.
Newarkista kotoisin oleva yksinhuoltajaisä Larry Jones piteli kaksivuotiasta poikaansa Jayleniä sylissä.
– Muistan, kun ensimmäisen kerran nuorena poikana kuulin nimen Whitney Houston, ja että hän oli täältä kotoisin. Se antoi meille toivoa, että ehkä meillekin voisi jonain päivänä tapahtua jotain hyvää, Larry tilittää ja nauraa itsekin laulaneensa Whitneyn mukana kappaletta ”I’m Ev’ry Woman”, vaikka mies onkin.
Terveisiä Venäjältä
New York Film Academyssä opiskeleva, Moskovasta kotoisin oleva Vasili toi kaverinsa Peterin kanssa paikalle itsetehdyn hienon kukkakorin, jossa oli violetteja kukkia. Se oli Whitneyn lempiväri.
– Olemme kummatkin olleet Whitneyn faneja ainakin kymmenen vuotta. Kuuntelin hänen musiikkiaan Venäjällä, Vasili sanoo.
– Huomasimme,että parhaimman näköiset kukka-asetelmat kelpuutetaan sisälle kirkkoon, ja toivomme, että meidänkin asetelmamme pääsisi sinne sisälle, Peter jatkaa.
Ja poikien toive toteutuu – heidän kukkatervehdyksensä pääsee kirkon edessä päivystävien tuikeailmeisten turvamiesten seulasta läpi.
Arthur Jenkins ja Dennis Mason ovat kummatkin eläkkeellä olevia sotaveteraaneja – Arthur palveli merijalkaväessä Vietnamissa ja Dennis oli samassa sodassa rivisotilaana armeijassa.
– Olemme kummatkin ”norkkeja” – syntyneet aivan tässä lähistöllä. Olen tavannut Whitneyn äidin ja rakastin Whitneyn musiikkia. Pidämme kaikki täällä yhtä, Arthur selittää.
Newarkilaiset eivät koskaan unohtaneet omaa tyttöään, joka aloitti uskomattoman uransa samasta kirkosta, jossa hänet lauantaina siunataan – tasan viikko kuolemansa jälkeen.
Whitney Houstonin hautajaiset näytetään suorana lähetyksenä MTV3:n Katsomo-palvelussa kello 19 alkaen.
Juttuun upotettavan kuvagallerian hallinta-artikkelin id