Hovioikeus lievensi Tampereella ampuneen tuomiota: Ei pyrkinyt tappamaan uhriaan

Tampereella viime vuoden elokuussa ampuneen miehen tuomio on lieventynyt hovioikeudessa. 

Ampuminen tapahtui ravintolan edustalla, ja tilanteessa yksi ihminen sai asfaltista kimmonneesta luodista osuman reiteensä.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi viime marraskuussa 31-vuotiaan miehen muun muassa tapon yrityksestä neljän vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen. Turun hovioikeuden arvioitavana oli, oliko kyse tapon yrityksestä vai ei.

Tuomittu vetosi oikeudessa hätävarjeluun. Hän sanoi, että oli ampumalla yrittänyt suojautua itseensä kohdistuneelta hyökkäykseltä.

Hovioikeuden mukaan kyse ei ollut hätävarjelusta, koska mies oli aloittanut aseella ampumisen lähes samaan aikaan, kun toinen mies nosti kättään häntä kohti.

– Molemmilta tallenteilta ilmenee, että (syytetyllä) ei olisi ollut estettä poistua tilanteesta. Pelkästään (hänen) olettama siitä, että (uhri) oli aikeessa ampua häntä, ei näissä olosuhteissa ole oikeuttanut (häntä) käyttämää väkivaltaa, hovituomiossa sanotaan.

Ei tappamistarkoitusta

Hovioikeus huomioi, ettei mies kohdistanut laukauksiaan suoraan uhriin, vaan ampui ne kohti maata. Tällainen toiminta ei oikeuden mukaan ilmennä tappamistarkoitusta, joten se päätyi hylkäämään syytteen tapon yrityksestä.

Hovioikeus tuomitsi miehen törkeästä pahoinpitelystä kahden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen.

– Ottaen huomioon teko-olosuhteet sekä se, että teossa on käytetty hengenvaarallista välinettä, tekoa on myös kokonaisuutena arvioituna pidettävä törkeänä. Teko täyttää siten törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön, tuomiossa sanotaan.

Rangaistuksessa on pantu täytäntöön aiempi ehdollinen vankeusrangaistus.

Tuomio on annettu tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat