Pelkästään huumetestistä kieltäytymisen, hermostuneen olemuksen ja puuroutuneen puheen perusteella ei voi tehdä kotietsintää, vaikka tilillä aiempaa huumeiden käyttöä olisikin, vahvisti Vaasan hovioikeus Pohjanmaan käräjäoikeuden aiemman päätöksen.
Poliisipartio oli pysäyttänyt miehen auton ratista. Mies oli puhaltanut alkometriin nollat, mutta kieltäytynyt huumepikatestistä. Autosta ei löytynyt huumausaineita, eikä kuljettaja ollut ajanut liikenteessä poikkeavasti.
Aiemmin huumausaineiden käyttörikoksiin syyllistynyt mies oli poliisipartion mukaan kuitenkin hermostunut ja tämän puhe puuroutui hieman, joten miehen asuntoon päätettiin tehdä kotietsintä. Vasta tämän jälkeen mies vietiin verikokeeseen, jossa verestä löytyi muun muassa amfetamiinia ja metamfetamiinia. Asunnosta taas löydettiin vaaka, joka näytti positiivista kummallekin aineelle.
Hovioikeus toteaa, että kotietsinnän edellytykset tulee arvioida etsinnästä päättämisen hetkellä tiedossa olevien seikkojen perusteella.
Koska verikoe tehtiin vasta etsinnän jälkeen, totesi oikeus ettei huumausaineille positiivisella verikokeella ole merkitystä todisteena kotietsinnän laillisuuden puolesta. Myöskään miehen aiempi rikollisuus ei ollut käypä syy tehdä etsintää.
– Syyttömyysolettaman vuoksi henkilön aikaisempaa rikollisuutta ei voida sellaisenaan pitää perusteena epäillä hänen uudelleen syyllistyvän rikokseen, vaan epäilylle on aina oltava myös riittävät tapauskohtaiset syyt, oikeus toteaa viitaten Eduskunnan oikeusasiamiehen aiempaan ratkaisuun.
Samaa mieltä hovioikeuden kanssa ollut käräjäoikeus oli jo aiemmin velvoittamaan valtion korvaamaan miehelle 500 euroa ihmisoikeusloukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.