Lääkepäissään työskennellyt ja kolaroinut naispoliisi tuomittiin sakkoihin – ei pantu viralta

Poliisi kuvituskuvia3
Nainen sai teoistaan sakkoja, mutta ei menettänyt virkaansa.Mediahub
Julkaistu 16.02.2018 12:16
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Espoon käräjäoikeus tuomitsi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella työskennelleen vanhemman konstaapelin muun muassa huumausaineen käyttörikoksesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja rattijuopumuksesta tapauksessa, jossa nainen oli käyskennellyt työpaikallaan huumeiksi luokiteltavien lääkkeiden vaikutuksen alaisena.

Naisella ei ollut reseptiä lääkkeisiin, joita hän oli käyttänyt. Nainen oli viime vuoden toukokuussa esiintynyt työpaikallaan Espoon pääpoliisiasemalla aineiden vaikutuksen alaisena. Hän oli ollut aloituspalaverissa lähdössä osallistumaan poliisin valvontaiskuun, mutta hänen osallistumisensa tehtävään estettiin päihtymyksen vuoksi.

Saman vuoden heinäkuussa nainen törmännyt tiellä kaistojen väliseen keskikaiteeseen Vihdissä niin, että naisen verenkierrosta ja hallusta havaittiin fenatsepaamia sisältäviä Fenasepam-lääkkeitä, joihin tällä ei ollut lupaa. Nämä lääkkeet luokitellaan huumausaineiksi, eikä naisella vieläkään ollut kyseisiin lääkkeisiin lupaa.

Kotietsinnässä naisen kotoa löydettiin luvaton Walther-merkkinen 7,65 kaliiberin pistooli ja siihen sopivia patruunoita ja dopingaineita.

Oikeus katsoi sairauden vaikuttaneen

Nainen kertoi käyttäneensä lääkettä aiemmin luvallisesti, eikä ollut huomannut sitä säädetyn huumausaineeksi vuonna 2014. Hän kertoi käyttäneensä sitä saadakseen unta. Työpaikalla havaitusta sekavuudesta hän kuitenkin syyttää myöhemmin havaittua sydänsairauttaan. Hän syyttää sairautta myös autonsa hallinnan menetyksestä heinäkuussa. Löydetty perintöase hänen oli tarkoitus kertomansa mukaan deaktivoida.

Oikeus katsoi, että naisen sekavuuteen on voinut vaikuttaa tämän kärsimä sydänsairaus. Siksi oikeus katsoi tuntuvan sakon riittäväksi rangaistukseksi tämän syyksi luetuista rikoksista. Koska tuomio oli sakkorangaistus, ei oikeus myöskään tuominnut naista viralta pantavaksi.

– Ottaen kuitenkin huomioon [naisen] todettu vakava sairaus ja sanotun sairauden merkittävä vaikutus rikosten tapahtumiseen, käräjäoikeus katsoo, etteivät rikokset osoita [naista] ilmeisen sopimattomaksi tehtäväänsä poliisimiehenä. Tämän vuoksi syyttäjän vaatimus [naisen] viralta panemiseksi on hylättävä, oikeuden asiakirjoista selviää.

Nainen tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, rattijuopumuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, ampuma-aserikoksesta ja kahdesta huumausaineen käyttörikoksesta 70 päiväsakkoon, josta hänen tuloillaan maksettavaksi tuli 1750 euroa.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos