Turun hovioikeus on tuominnut kaikkiaan seitsemän miestä vankeusrangaistuksiin taidekauppajutussa. Osalla tuomituista on rikollisjengitaustaa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli hylännyt pääosan syytteistä toukokuussa 2013.
Tuomiot liittyvät keskusrikospoliisin tutkiman vyyhdin päähaaraan, joka koski Roberto Mattan, Antonio Sauran ja Francis Picabian nimillä signeerattuja tauluja.
Maalauksia väärentänyt varsinaissuomalainen taiteilija sai yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeistä petoksista, väärennyksistä ja petoksen yrityksestä.
Taiteilijan lisäksi hovioikeus tuomitsi muun muassa kaksi miestä, jotka olivat tapahtuma-aikana 2008-2009 M.O.R.E.-rikollisryhmän jäseniä.
Heistä toinen tuomittiin törkeästä petoksesta ja väärennyksestä yhdentoista kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen miehen aiempi rikollisuus huomioiden. Rangaistusta kovensi rikoksen suunnitelmallisuus.
Toinen M.O.R.E.-miehistä tuomittiin avunannosta rikoksiin. Kolmas mies sai tuomion törkeästä rahanpesusta.
Hovioikeus: Kansallisgallerian asiantuntijoilla riittävä pätevyys
Mattan, Sauran ja Picabian maalaukset myytiin englantilaiselle naiselle 150 000 eurolla vuonna 2009.
Käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että taulut olisivat väärennöksiä. Valtion taidemuseon lausunto taulujen epäaitoudesta ei painanut oikeudessa, ja käräjäoikeus hylkäsi nipun petos- ja väärennyssyytteitä. Samoin käräjäoikeus hylkäsi tauluihin liittyneen syytteen törkeästä rahanpesusta.
Hovioikeudessa kuullut Kansallisgallerian asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että Mattan, Sauran ja Picabian signeerauksilla varustetut teokset eivät voi olla aitoja.
Syytetyt olivat kyseenalaistaneet asiantuntijoiden lausunnot. He kertoivat konsultoineensa maalauksista ulkomaisten museoiden asiantuntijoita, mutta kieltäytyivät kertomasta näiden asiantuntijoiden nimiä.
Hovioikeus katsoi, että Kansallisgallerian asiantuntijoilla on riittävä pätevyys sen toteamiseen, että työt ovat väärennöksiä. Oikeuden mukaan asiassa tuli selvitetyksi, että Mattan, Sauran ja Picabian tekemiksi väitetyt maalaukset ovat epäaitoja.
Varsinaissuomalainen taiteilija tuomittiin jutun sivuhaarassa Picasso-väärennöksistä. Toisen hän myi eteläsuomalaiselle miehelle ja toista hän yritti myydä. Taitelija valmisti muun muassa epäaidon Picasson nimellä signeeratun La Nymphe –maalauksen.
Taiteilijaa epäillään myös muista taidekauppaan liittyvistä törkeistä petoksista ja väärennyksistä. Tästä vyyhdistä Itä-Suomen käräjäoikeus antaa tuomion myöhemmin.
Jr-koventamisperuste ei mennyt läpi
Syyttäjä vaati, että M.O.R.E –jäsenten rangaistuksia mitatessa olisi tullut ottaa huomioon, että he olivat tehneet rikokset vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytyneen ryhmän jäseninä.
Syyttäjän mukaan taulukaupoista saadut varat on käytetty M.O.R.E.:n toimintaan, kuten Vantaalla sijainneeseen kerhotilaan.
Hovioikeuden mukaan asiassa ei ole kuitenkaan osoitettu, että käsiteltävänä olleet taulukaupat olisi tehty M.O.R.E.:n jäsenenä, sen puolesta tai hyväksi tai että taulukaupoista saadut rahat olisivat tulleet ryhmän hyväksi.
Hovioikeudessa kuullun KRP:n jengiasiantuntijan mukaan M.O.R.E. oli vuonna 2000 perustettu järjestäytynyt rikollisryhmä, joka muodostettiin Natural Born Killers (NBK) –ryhmän yläkäsitteeksi. M.O.R.E. on sittemmin yhdistynyt NBK:n ja Rogues Gallery –rikollisjärjestön kanssa United Brotherhoodiksi.