Laajassa taideväärennysjutussa tuomittu pariskunta sai myös hovioikeudessa vuosien vankeustuomiot muun muassa yli 30 törkeästä petoksesta.
Keräilijöille oli myyty väärennyksiä muun muassa Helene Schjerfbeckin, Wassily Kandinskyn, Reidar Särestöniemen, Henri Matissen, Auguste Reinoirin, Rene Magritten, Ferdinand von Wrightin, Hugo Simbergin, Ellen Thesleffin ja Fernand Legerin teoksista.
Helsingin hovioikeuden mukaan oikeudenkäynnin katselmuksessa arvioitiin kaikkiaan yli 130 taulua. Kaikki väärennyksiksi todetut teokset tuomittiin valtiolle menetetyiksi.
Väärennysten lisäksi kyse oli hovioikeuden mukaan aitojen Schjerfbeckin, Albert Edelfeltin ja Maria Wiikin taulujen myymisestä ylihintaan. Tuomion mukaan selvään ylihintaan myytiin muun muassa Schjerbeckin Naiset haudalla tai Naiset haudan äärellä -maalaus. Teos kuuluu Schjerbeckin varhaiskauden tuotantoon ja on kopio Fra Angelicon kuuluisasta uskontoaiheisesta maalauksesta.
Maalaus oli myyty ostajalle 220 000 eurolla, vaikka sen käypä arvo olisi oikeuden selvityksen mukaan ollut 85 000 euroa. Ostajaa erehdytettiin antamalla vääriä ja harhaanjohtavia tietoja teoksen arvosta, tuomiossa sanotaan.
Pariskunta kiisti tietäneensä väärennyksistä
Pariskunnan kohdalla hovioikeus hylkäsi molemmilta joitakin syytekohtia. Reijo Seppo Henrikki Pollari, 77, oli käräjillä tuomittu viiden vuoden vankeusrangaistukseen, joka hovissa lyheni neljäksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi.
Kati Marjatta Kärkkäisen, 48, käräjillä saama neljän vuoden tuomio lyheni kolmeksi vuodeksi. Heitä ei määrätty vangittavaksi, koska oikeuden mukaan se olisi henkilökohtaisten seikkojen takia ollut kohtuutonta.
Pollari ja Kärkkäinen vaativat hovioikeudessa syytteidensä hylkäämistä. He muun muassa sanoivat, etteivät olleet tietoisesti myyneet väärennettyjä teoksia.
Jälleenmyytyjä tauluja oli heidän mukaansa ostettu vain luotettavilta myyjiltä ja niiden aitoutta oli selvitetty parhaalla mahdollisella tavalla. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että rikokset olivat suunnitelmallisia.
Pariskunta aiheutti oikeuden mukaan ostajille kaikkiaan noin 15,2 miljoonan euron vahingon, josta Pollarin osuudeksi katsottiin noin 8,4 miljoonaa.
Rikokset ajoittuvat pääosin vuosille 2006–2013. Jutun keskiössä on Kärkkäisen Helsingissä sijainnut taidegalleria Galerie Vision, joka on sittemmin mennyt konkurssiin.
Tauluja myyneen syytteet hylättiin kokonaan
Hovioikeus muutti tuomiota myös muiden jutussa tuomittujen osalta. Tauluja gallerian toimeksiannosta myynyt Ari Pentti Juhani Koivula, 60, vapautui syytteistä kokonaan.
Käräjillä hänet oli tuomittu törkeistä petoksista kolmen vuoden vankeuteen, mutta hovioikeus katsoi, ettei hän toiminut tahallisesti.
Toimeksiantoja väärentämisiin antaneen Eero Viljo Johannes Torttilan, 63, käräjillä tuomittua kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistusta lyhennettiin hovissa kolmella kuukaudella.
Muiden vastaajien osalta vankeusrangaistuksia muun muassa lievennettiin ehdollisiksi. Hovioikeus perusteli rangaistusten lieventämistä muun muassa rikoksista kuluneen ajan, joidenkin vastaajien korkean iän ja asianomistajien kanssa tehdyn sovinnon perusteella.