Hovioikeus tuomitsi Vantaan kaupunginhallituksen ex-puheenjohtajan sakkoihin lahjusrikkomuksesta

Tapani Mäkinen
Tuomio liittyy 20 000 euron lainaan, jonka Mäkinen sai kahdelta tuttavaltaan tammikuussa 2015.Lehtikuva
Julkaistu 04.04.2023 13:21

MTV UUTISET - STT

Helsingin hovioikeus on tuominnut Vantaan kaupunginhallituksen entisen puheenjohtajan Tapani Mäkisen sakkoihin lahjusrikkomuksesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Juhani Sjöblom tuomittiin sakkoihin lahjuksen antamisesta.

Molemmilla tuomituilla on takanaan pitkä poliittinen ura sekä kunnallispolitiikassa että kokoomuksen kansanedustajina. Aiemmin Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli hylännyt kaikki syytteet.

Tuomio liittyy 20 000 euron lainaan, jonka Mäkinen sai kahdelta tuttavaltaan tammikuussa 2015. Lainan pyytäminen ja vastaanottaminen oli hovioikeuden mukaan omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen.

Lainan saamisen jälkeen Mäkinen osallistui esteellisenä Vantaan kaupunginhallituksen kokouksiin, joissa käsiteltiin kaupungin etuosto-oikeuden käyttämistä kahteen kiinteistöön, jotka toisen lainanantajan eli Sjöblomin yhtiö oli ostanut Vantaalta. Hovioikeus toteaa, että Mäkinen pyrki aktiivisesti vaikuttamaan siihen suuntaan, ettei kaupunki olisi käyttänyt etuosto-oikeuttaan kiinteistöihin.

Kummallekin 80 päiväsakkoa

Hovioikeus tuomitsi sekä Mäkisen että Sjöblomin 80 päiväsakkoon. Mäkisen sakkosumma on 2 400 euroa ja Sjöblomin 166 240 euroa. Toisen lainanantajan osalta hovioikeus hylkäsi syytteen.

Syytteiden hylkäämiseen vuonna 2021 päätynyt käräjäoikeus piti uskottavana miesten kertomusta, jonka mukaan lainan taustalla oli vanha ystävyys ja lupaus tarvittaessa auttaa Mäkistä, jos tämä joutuisi vaikeuksiin. Käräjäoikeuden mukaan myös ystävää on mahdollista lahjoa, mutta tässä tapauksessa jäi varteenotettava mahdollisuus siitä, että laina oli annettu pelkästään ystävyyden perusteella.

Esteellisyys oli HO:n mukaan selvä

Hovioikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että Mäkinen olisi lainan ottamishetkellä tiennyt siitä, että etuosto-oikeusasiat olivat tulossa kaupunginhallituksen käsittelyyn. Siksi kyse ei hovioikeuden mukaan ollut törkeästä lahjuksen ottamisesta, josta syyttäjä ensisijaisesti vaati rangaistusta.

Hovioikeuden mukaan Mäkisen esteellisyys etuosto-oikeusasioiden käsittelyssä oli saadun lainan vuoksi varsin selvä. Silti hän osallistui kaupunginhallituksen kokouksiin ja pyrki aktiivisesti vaikuttamaan siihen suuntaan, ettei kaupunki olisi käyttänyt etuosto-oikeuttaan kiinteistöihin. Tästä syystä hän syyllistyi hovioikeuden mukaan virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Ratkaisevaa merkitystä ei hovioikeuden mukaan ollut sillä, että Mäkisellä oli myös poliittiseen näkemykseensä perustuvia motiiveja vastustaa etuosto-oikeuden käyttämistä.

Sjöblom taas oli hovioikeuden mukaan lainaa antaessaan tietoinen Mäkisen asemasta kaupunginhallituksessa sekä siitä, että kaupunginhallitus tulisi käsittelemään kiinteistöjen etuosto-oikeusasioita. Näyttöä ei kuitenkaan ollut siitä, että Sjöblom olisi vaatinut Mäkistä toimimaan etuosto-oikeusasioissa tietyllä tavalla.

Molemmilla poliittista uraa

Mäkinen nimitettiin kesällä 2017 silloisen oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) erityisavustajaksi. Hän jätti tehtävänsä huhtikuussa 2018, kun poliisi oli aloittanut esitutkinnan lahjontaepäilyistä. Hän luopui myös luottamustoimistaan, joita hänellä oli Vantaan kaupungissa.

Mäkinen toimi Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2005–2006 ja 2009–2017. Hän oli kansanedustajana vuosina 2003–2004 ja 2007–2015.

Sjöblom puolestaan on ollut Tuusulan kunnanhallituksen puheenjohtaja vuosina 2009–2010. Hän oli kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1997–2007.

Tuoreimmat aiheesta

Vantaa