Entisten kokoomuskansanedustajien lahjussyytteet nurin – oikeus hylkäsi kaikki syytteet Vantaan kuntapolitiikkaan liittyvässä korruptiojutussa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi perjantaina kaikki syytteet Vantaan kuntapolitiikkaan liittyvässä korruptio-oikeudenkäynnissä, jossa entisiä kokoomuspoliitikkoja syytettiin lahjuksen antamisesta ja ottamisesta.

Oikeus vapautti miehet syytteistä, sillä sen mukaan oli varteenotettava mahdollisuus, että käteisellä siirtynyt 20  000 euron rahasumma oli ystävien välinen laina.

Syytettynä törkeästä lahjuksen ottamisesta oli Tapani Mäkinen, joka toimi tapahtuma-aikaan Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Törkeästä lahjuksen antamisesta syytettiin Juhani Sjöblomia ja toista yrittäjää. Myös kolmas syytetty vapautui syytteestä.

Syytteet koskivat 20  000 euron rahasummaa, jonka Mäkinen sai Sjöblomilta ja toiselta yrittäjältä tammikuussa 2015. Syyttäjän mukaan raha oli lahjus, jolla pyrittiin vaikuttamaan tonttikauppoihin, jotka olivat sekä Vantaan kaupungin että yrittäjien intressissä.

Syyttäjän mukaan Mäkinen pyrki puheenjohtajana toimimaan yrittäjien omistamien yritysten eduksi eli siihen suuntaan, että kaupunki ei käyttäisi tonttiasiassa etuosto-oikeuttaan.

Syytettä vastaan puhui ystävyys ja tiukka tilanne

Sjöblom ja Mäkinen kertoivat oikeudessa yhteisestä historiastaan ja tilanteesta, jolloin Mäkinen esitti lainapyynnön. Heidän mukaansa Sjöblom lupasi vuonna 2011, kun Mäkisen lapsi kuoli, auttaa Mäkistä, jos tämä joskus tarvitsee apua.

Tällainen tilanne tuli miesten kertoman mukaan alkuvuodesta 2015, kun Mäkisen vanhaa 15  000 euron velkaa alettiin yllättäen periä takaisin. Sjöblom antoi toisen yrittäjän kanssa Mäkiselle 20  000 euroa käteisenä, jotta vanha laina saatiin maksettua mahdollisimman äkkiä, miehet kertoivat oikeudessa.

Oikeus piti uskottavana, että Sjöblom ja Mäkinen olivat jokseenkin läheisiä. Lisäksi se uskoi, että aiemman lainan takaisinperintä tuli Mäkiselle yllätyksenä ja että siihen liittyvän oikeusprosessin julkitulo olisi aiheuttanut tälle mainehaittaa eduskuntavaalien alla.

– Erityisesti nämä seikat huomioiden käräjäoikeus pitää mahdollisena, että (syytettyjen) Mäkiselle antama laina on perustunut vain aikaisempaan pitkäaikaiseen tuttavuuteen sekä ymmärtämykseen hänen hankalasta tilanteestaan.Oikeus toteaa, että myös ystävää voidaan lahjoa, mutta että ystävälle annetaan todennäköisemmin lainaa myös muusta kuin virkatoimien johdosta.

– Yllättävässä ja nopeassa tilanteessa on keskimääräistä uskottavampaa, että ystävälle tarjotaan apua nimenomaan ystävänpalveluksena eikä tämän toimen johdosta. Asiassa jää varteenotettava mahdollisuus siitä, että laina on annettu vain ystävyyden perusteella.

Molemmilla pitkä ura politiikassa

Mäkinen nimitettiin kesällä 2017 silloisen oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) erityisavustajaksi. Hän jätti tehtävänsä huhtikuussa 2018, kun poliisi oli aloittanut esitutkinnan lahjontaepäilyistä. Hän luopui myös luottamustoimistaan, joita hänellä oli Vantaan kaupungissa.

Mäkinen toimi Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja vuosina 2005–2006 ja 2009–2017 ja istui eduskunnassa vuosina 2003–2004 ja 2007–2015. Sjöblom taas on ollut Tuusulan kunnanhallituksen puheenjohtaja vuosina 2009–2010 ja kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1997–2007.

Lue myös:

    Uusimmat