HS: Yli 80 vuotta kateissa ollut matkustajakone Kaleva löydetty

Virolaisen sukeltajan Kaido Peremeesin robotit ovat löytäneet yli 80 vuotta kateissa olleen suomalaisen matkustajakone Kalevan meren pohjasta Suomenlahdelta.

Murskaantunut lentokone löytyi Kerin majakkasaaren läheltä Viron aluevesiltä sunnuntaina, kertoo Helsingin Sanomat.

Kaksi neuvostoliittolaista pommikonetta ampui reittilennolla Tallinnasta Helsinkiin matkalla olleen Kalevan alas välirauhan aikana kesäkuussa 1940.

Virolaisia kalastaja-aluksia keräsi pinnalle jäänyttä tavaraa, mutta neuvostoliittolaisen sukellusveneen miehistö takavarikoi ne. Pian Neuvostoliitto miehitti Viron.

Kalevan alasampumisessa kuolivat suomalaiset lentokapteeni Bo von Willebrand ja radisti Tauno Launis.

Lisäksi kuolivat matkustajina olleet kaksi saksalaista liikemiestä, kaksi Ranskan diplomaattikuriiria, yksi Ruotsin kansalainen, yksi Viron kansalainen sekä yksi yhdysvaltalainen diplomaatti. Lisäksi meren pohjaan upposi paljon diplomaattipostia.

Suomen ilmailumuseon intendentti Matias Laitinen sanoo Helsingin Sanomissa, että voidaan olla hyvinkin varmoja siitä, että kyseessä on Kaleva. Videokuvista hän erotti samat Junkers-konetyypin tuntomerkit kuin Peremees. Kuvista erottui myös yksi koneen moottoreista.

Peremees alkoi etsiä uudelleen Kalevaa sen jälkeen, kun hän oli toukokuussa paikantanut toisen suomalaisen Aeron matkustajalentokoneen. Se oli syöksynyt mereen Tallinnan ja Helsingin välillä lokakuussa 1935.

Kalevan löytymisestä uutisoi aiemmin virolainen uutistoimisto Delfi.

Lue myös:

    Uusimmat