Kokenut sukeltaja Jaakko Virkkala oli toinen ihminen, joka näki venäläisen siipiratashinaaja Dianan sen jälkeen, kun se upposi Sipoonselällä, Gråskärin länsipuolella.
Hylkyjen etsimisestä ja merihistoriasta kiinnostunut Jussi Rekola huomasi vuoden 2018 kesällä, että Sipoon vesistöissä oli matalikko, jota ei oltu merkattu merikarttoihin. Hän arveli, että sinne on joskus uponnut alus.
Hän lähti pienen kumiveneen ja kiinteän viistokaikuluotaimen kanssa paikalle, ja löysikin hylyn pystykaikukuvien avulla. Hän lähetti löydön Museovirastoon, josta vastattiin hänelle. Mutta jostain syystä vastaus ei koskaan saapunut perille.
Rekola ihmetteli hiljaiseloa ja piti asian omana tietonaan. Hän odotti, että tapasi syksyllä venekerholla vanhan ystävänsä, sukeltaja Jorma Karvosen.
Kun Rekola näytti ottamaansa kuvaa, Karvosen silmät meinasivat lentää päästä. Niin meinasivat lentää myös Jaakko Virkkalan silmät, jota Karvonen pyysi mukaan sukellukselleen.
Katso sukeltaja Immi Wallinin toukokuussa 2019 kuvaamalta videolta, miltä Dianan hylky näyttää:
5:49
"Pumppu löi silloin varmaan kahtasataa"
16. lokakuuta 2018 Rekola, Karvonen ja Virkkala lähtivät töiden jälkeen ajamaan kohti Sipoota. Merellä oli sakea ja läpinäkymätön sumu, jota kutsutaan hernerokkasumuksi. He etsivät paikan Virkkalan kevytkaikuluotaimella, ja laittoivat kevyen merkkauspoijun.
– Näkyvyys oli viidenkymmenen metrin luokkaa, joten ajoimme tutkan avulla arvioidulle paikalle, Virkkala kuvailee.
Kädet tärisivät, kun he kiinnittivät varusteita. Rekola, joka ei harrasta sukellusta, jäi veneeseen. Karvonen ja Virkkala lähtivät sukeltamaan.
– Karvonen oli ensimmäinen ihminen, joka näki hylyn. Minä tulin puolitoista metriä perässä, Virkkala kertoo.
Ensimmäisenä Virkkala näki aluksen tyyrpuurin puoleisen siipirattaan.
– Pumppu löi silloin varmaan kahtasataa.
Sukellus jatkui noin tunnin ja Virkkala kuvasi sen GoPro-kamerallaan, jotta he saivat hyvän kokonaiskuvan tuolloin vielä tuntemattomasta aluksesta.
– Se oli jännää puuhaa, kun ei yhtään tiennyt tuleeko vastaan hopeaharkkoja vai pääkalloja, Virkkala kuvailee.
Diana upposi kymmenessä minuutissa
Hylylle sukellettiin uudestaan useamman ihmisen kanssa, ja laivaa mitattiin ja kuvattiin. Silloin ei tiedetty aluksen nimeä, vaan se kulki työnimellä 'Jussi 1' löytäjänsä mukaan.
Mukaan pyydettiin myös tunnettu sukeltaja Sami Paakkarinen. Hänellä oli yhteyksiä venäläistutkijaan, jonka tietojen perusteella alus saatiin tunnistettua Dianaksi.
Venäläinen siipiratashinaaja Diana lähti toisen hinaajan kanssa 5.lokakuuta 1854 Suomenlinnasta Ruotsinsalmeen tarkoituksenaan hinata tykkejä Helsinkiin. Se kuitenkin upposi Sipoonselällä noin kymmenessä minuutissa. Uppoamisessa ei tiettävästi käynyt henkilövahinkoja.
Nyt Dianan hylyn koordinaatit on julkaistu, eli käytännössä kuka vain voi mennä sukeltamaan sinne. Virkkalan mukaan kyseessä on eräänlainen sosiaalinen koe, voidaanko hylyn tutkimisessa hyödyntää joukkovoimaa. Hylyllä sukeltaville on jo olemassa oma Facebook-ryhmänsä, johon uusimmat havainnot ja kuvat lisätään.
Virkkalan mielestä ihmiset osaavat nykyään kunnioittaa historiallista arvoa. Hän toivoo, ettei luottamusta käytetä väärin. Yhden ohjeen hän kuitenkin antaa:
– Katso tarkasti, mutta älä koske.