Huawei perustaa innovaatiokeskuksen Helsinkiin – tietoturva-asiantuntija yhtiön visiosta: "Sinä päivänä viimeistään syytä hankkiutua eroon puhelimesta"

Kiinalainen televiestintälaitteiden valmistaja ja maailman suurin verkkolaitevalmistaja Huawei perusti Helsinkiin uudenlaisen innovaatiokeskuksen. Keskus on osa jättiyhtiön strategiaa, joka toteutuessaan voi saada tietoturva-asiantuntijan heittämään kännykkänsä roskiin.

Jättiyritys Huawei avaa Helsinkiin uuden innovaatiokeskuksen, joka keskittyy kehittämään talouteen liittyvää teknologiaa. Englanninkielisen nimen Digital Finance and Security Innovation Lab takaa paljastuu yhteistyötä muun muassa Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja viidentoista muun kumppanin kanssa.

Keskus keskittyy kolmeen avainasiaan: mobiiliteknologiaan, innovaatiokilpailuun ja kumppanuuksiin.

Keskeinen tapa, jolla keskus aikoo saavuttaa tavoitteensa, on tekoälyn kehittäminen.

– Huawein tavoite viime vuosia on ollut tarjota saumaton tekoälykokemus kuluttajille ja osana sitä joustava pääsy finanssipalveluihin, sanoo Huawein kuluttajaliiketoiminnasta Keski- ja Itä-Euroopassa, Pohjoismaissa ja Kanadassa vastaava pääjohtaja Derek Yu.

MTV Uutiset kysyi keskuksen perustamissopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Huawei-johtaja Yulta, miksi juuri Suomi.

– Suomessa on parhaat työntekijät, paras yliopisto ja parhaat tekniset mahdollisuudet käytössään. Nämä lahjat yhdistämällä tällä laboratoriolla on kirkkaammat mahdollisuudet käytössään kuin muissa maissa, kuului osa Yun vastauksesta.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Kanadassa pitkään kotiarestissa ollut Huawein talaousjohtaja vapautettiin syyskuun lopussa. Pidätystapaus syvensi Kiinan ja Yhdysvaltain erimielisyyksiä. Katso video: 

Pakotteet painavat

Suomi ja Eurooppa yleisemminkin ovat jättiyhtiön huomion kohteena. Kiinalaisyrityksen tähtäimessä on rakentaa uudelleen älypuhelinliiketoimintansa, joka on romahtanut Yhdysvaltojen pakotteiden seurauksena Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Puhelinmyynti kärsi jo viime vuonna, jolloin yritys valmisti noin 170 miljoonaa laitetta. Tänä vuonna määrän ennustetaan olevan vain alle kolmasosa siitä.

Yhtiö itse haluaa korostaa vuoden 2018 saavutustaan, eli nousuaan maailman toiseksi suurimmaksi puhelinvalmistajaksi kappalemäärissä mitattuna, mikä vain alleviivaa pudotusta.

Yhdysvallat on kieltänyt yrityksiltään yhteistyön kymmenien kiinalaisyritysten kanssa osana Donald Trumpin aikana leimahtanutta kauppasotaa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Android-puhelinten ytimessä olevaa Googlen sovelluskauppaa ei Huawein laitteissa enää ole.

Eivätkä pakotteet ole vain epävakaan presidentin oikku. Vähintään osatekijänä pakotteissa on Yhdysvaltojen aito huoli kiinalaisyritysten liian läheisestä yhteistyöstä Kiinan valtion kanssa. Tästä kertoo osaltaan myös se, että pakotteet ovat suurelta osin pysyneet muuttumattomina uuden, Joe Bidenin johtaman hallinnon astuttua tämän vuoden alussa valtaan.

Politiikasta ei Yu halua puhua, se käy kysyttäessä selväksi. Häntä kiinnostaa bisnes.

– Huawei on ennen kaikkea yritys.

Suomi ja Eurooppa painopisteinä

Huaweilla on Suomessa jo ennestään tutkimus- ja kehitystoimintaa, kuten myös monessa muussakin Euroopan maassa. Derek Yun mukaan yksi suuri tavoite on kehittää uusi älylaitteiden ”ekosysteemi”, joka nostaisi Huawein taas mukaan kännykkäbisnekseen Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

– Eurooppa ja Suomi ovat meille tärkeitä alueita, Yu painottaa.

– Olemme vuodesta 2019 rakentaneet omaa älypuhelinten ekosysteemiä, HMS:ää (Huawei Mobile Services). Tämä laboratorio on Suomessa osa tätä tärkeää projektia.

Työsarka kuin hiipuvalla Nokialla

Yhtiö tuntuukin luovuttaneen toiveensa Googlen sovelluskaupan palauttamisesta älypuhelimiinsa. Tärkeämpää on saada oma, nupullaan oleva sovelluskauppa Huawei AppGallery ympäristöineen toimimaan.

Nokia-konkareilta voi kysyä, onko oman ekosysteemin luominen helppo tehtävä ankarassa kilpailutilanteessa.

Kiinan markkinoilla yritys tuntuu onnistuneen siinä, mutta ei länsimaissa – ainakaan vielä.

– Kun katsoo kehitystä vuodesta 2019 startattuamme Huawei Mobile Galleryn, on Huawei AppGallery noussut kolmanneksi suurimmaksi sovelluskaupaksi. Se on hyväksi kuluttajalle, koska voimme tarjota heille uuden vaihtoehdon, Yu sanoo.

Resursseja jättiyrityksellä riittää. Vaikka älypuhelinten markkinaosuus on romahtanut Euroopassa ja Yhdysvalloissa pakotteiden seurauksena tuoden kymmenien miljardien tappioita, monet muut yhtiön tuotteista porskuttavat.

Ovatko kännykät turvallisia?

Huawei on muun muassa maailman suurin verkkolaitevalmistaja, eivätkä kuluttajatuotteet rajoitu suinkaan älypuhelimiin.

Kun Yulta kysyy Suomessakin romahtaneesta kännykkäbisneksestä, hän kääntää vastauksen välittömästi positiiviseksi.

– Kyllä, olemme kohdanneet haasteita älypuhelimiemme kanssa, mutta muissa kategorioissa kasvamme nopeasti. Puettavissa älylaitteissa, esimerkiksi älykelloissa, olemme toisena markkinaosuudessa mitattuna. Liikkuvissa laajakaistoissa olemme ykkösiä. Yritämme myös tuoda uusia tuoteperheitä markkinoille, kuten näyttöjä. Kokonaisuutena tilanteemme on siis hyvä.

Niin, "haasteet" ja niiden syyt.

Yhdysvaltojen mukaan lukuisat kiinalaisyritykset tekevät liian läheistä yhteistyötä Kiinan hallinnon kanssa, joka on riski paitsi Yhdysvalloille myös yksittäisen kuluttajan tietoturvalle.

Yu kiistää MTV Uutisten kysyessä, onko Kiina esittänyt heille tietopyyntöjä kännyköiden käyttäjistä.

– Emme ole koskaan saaneet Kiinan viranomaisilta mitään pyyntöä minkään datan antamiseksi heille.

Ihmisillä on silti huoli siitä, että mobiililaitteita voidaan käyttää seurantatyökaluina. Miten vastaatte siihen?

– Me teemme bisnestä Euroopassa ja kaikki datamme tallennetaan Euroopassa. Datakeskuksemme on sijoitettu Saksan Düsseldorfiin, ja kaikki kuluttajatieto tallennetaan Euroopan sisällä. Me emme koskaan siirrä mitään kuluttajatietoa Kiinaan.

Tekoäly suuren satsauksen kohde

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen ei Yun kiistoa purematta niele. Epäilyksiä voisi hänen mukaansa hälventää esimerkiksi riippumattoman tahon tekemä tarkastus datakeskuksessa.

– Datakeskuksen tieto tietojärjestelmien auditointi ulkopuolisen tahon toimesta voisi hälventää epäluuloja, mutta tietoja voidaan kerätä monella muullakin tavalla, joita kaikkia ulkopuolisen on mahdotonta tarkistaa, hän kertoo MTV Uutisille.

Mutta takaisin Suomen innovaatiokeskukseen.

Yun ja Huawein suuri tavoite on saada kuluttajat ympäröityä "saumattomalla tekoälyllä".

Kiinalaisyrityksen näkökulmasta tämä tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi suomalaiskuluttajalla olisi läjä teknisia laitteita – mieluiten Huawein valmistamana – jotka osaisivat kommunikoida keskenään.

Älykello ranteessa, älypuhelin taskussa, tietokone pöydällä ja tabletti sylissä osaisivat yhdistää käyttäjän järjestelmiinsä niin, että laitteiden käyttö olisi mahdollisimman vaivatonta.

Tämä on mahdollista jo nyt, ensiaskel.

– Miksi sen pitäisi rajoittua älypuhelimiin? Yu kysyy.

– Tekoäly tulevaisuudessa voi liittyä kelloihin, silmälaseihin tai vaikka autoihin. Se voi helpottaa merkittävästi ihmisten elämää tulevaisuudessa. Kun menet eri tilanteisiin elämässäsi, uusiin paikkoihin, se tekee elämästä yksinkertaisempaa. Tämä on tähtäimemme.

Saumaton tekoälyelämä.

Ja Suomen keskus on osa sitä.

– Meillä on useita kehityslaboratorioita Euroopassa, ja jokaisella on eri erikoistumisalue. Suomen laboratorio keskittyy talouteen ja maksupalveluiden kehittämiseen. Teknisestä näkökulmasta voimme tehdä kokemuksesta paremman.

Tietoturva-asiantuntija huolissaan

Yhdysvaltojen päätös pakotti jättiyhtiön muuttamaan kurssiaan.

Jos estettä ei voi voittaa, se pitää kiertää, tuntuu Huawei ajattelevan.

Jos paluuta Google-ympäristöön ei ole, niin perustetaan oma ympäristö. Ja voitetaan teknologiakilpa seuraavalla askeleella.

Tekoälyaskel voi toteutuessaan olla kuulennon kaltainen loikka, mutta siihen sisältyy myös uhkakuvia.

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen, Huawei on esimerkki kiinalaisyrityksestä, joka panostaa nyt vahvasti tekoälyn tutkimukseen. Tarkoituksena on rakentaa ”saumaton tekoälykokemus kuluttajalle”, eli käyttäjän laite laitteelta tunnistavan laiteympäristön. Mitä ajattelette tästä?

– Mieluummin olisin ajattelematta, koska se kuulostaa pelottavalta, Järvinen sanoo.

– En usko, että kukaan kuluttaja haluaa puhelimestaan tekoälylaitetta, joka seuraa ja analysoi hänen toimintaansa ja yrittää proaktiivisesti tarjota erilaisia palveluita. Päinvastoin käyttäjät haluavat enemmän yksityisyyttä, enemmän päätäntävaltaa, läpinäkyvämpää toimintaa.

Uhkana Järvisen mukaan on, että tekoälyn myötä älylaitteista muodostuisi suorastaan vakoilulaitteita.

– Tällainen tekoälyyn panostaminen on hyvin seksikäs trendi tällä hetkellä ja eri valmistajat korostavat sitä liikaakin. Mutta jos se oikeasti toteutuu, ja puhelin alkaa analysoida meidän viestejä, meidän puheluita, meidän ottamia kuvia ja asioita, niin sinä päivänä on viimeistään syytä hankkiutua eroon puhelimesta.

EU:n tekoälysäännöt vasta tekeillä

Eikä tekoälyn sääntelyä vielä ole. EU kirjoittaa kovaa vauhtia ensimmäistä versiotaan tekoälyä EU-alueella sitovista säännöistä, jotka tulevat vaikuttamaan myös Huawein suunnitelmiin.

– Mielestäni meidän tulee tehdä läheistä yhteistyötä asian kanssa. Erityisesti meidän tulee seurata Euroopan unionia sääntelystä päätettäessä, Yu toteaa.

Myös Yu myöntää, että huolia on olemassa.

– Kaikella on kaksi puolta. Mutta tekoälyssä kuten 5G:ssäkin tai laitteiston kanssa, niiden tarkoitus on tehdä elämästä helpompaa. Mutta jos joku haluaa käyttää teknologiaa pahoihin tarkoituksiin, se tulee estää.

– Jossain vaiheessa olimme älypuhelinten ykkönen Suomessa, ja tulevaisuudessa tulemme olemaan sitä monessa muussakin kategoriassa. Suomen ja Huawein tulevaisuus tulee olemaan loistava.

Lue myös:

    Uusimmat