Huawein tietoturvajohtaja Mika Lauhteen mukaan Suomi voisi kiriä kuilun kiinni Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, jos töitä paiskottaisiin rutkasti nykyistä enemmän, kirjoittaa Kauppalehti.
Tietoturvajohtaja Mika Lauhde haluaisi radikaalin uudistuksen Suomen työelämään. Hän uskoo, että se parantaisi kilpailukykyämme.
– 37,5 tuntia viikossa, pekkaspäivät, viisi viikkoa lomaa, ja kaikkea muutakin. Ja sitten meillä on pääministeri, joka sanoo, että me voisimme siirtyä nelipäiväiseen työviikkoon. Olen huolissani. Huaweilla on turha valittaa, että minä haluaisin neljän viikon kesäloman. Kukaan ei uskalla ottaa esille tämmöistä, Lauhde sanoo Kauppalehden haastattelussa.
40 tuntia viikossa, 8 tuntia päivässä
Suomen nykyisen työaikalain yleissäännön mukaan säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa.
Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan, kun verrataan säännöllistä viikkotyöaikaa päätyössä, suomalaiset palkansaajat tekevät hieman pidempää työviikkoa kuin eurooppalaiset keskimäärin (vertailu vuodelta 2018).
Lue myös: Johtajana työskentelevä Kari on vaihtanut työpaikkaa kahdesti täytettyään 55 vuotta – näin hän vältti työelämän ikäsyrjinnän
Tuolloin suomalaisen palkansaajan keskimääräinen säännöllinen viikkotyöaika päätyössä oli 36,4 tuntia, kun EU-maiden keskiarvo oli 36,1 ja euromaiden 35,4.
Pitkät työviikot terveysriski
Lauhde sanoo Kauppalehdelle tekevänsä itsekin 80-tuntisia työviikkoja ja olleensa ilman kesälomaa neljä vuotta.
Pitkät työviikot ovat kuuluvat joidenkin maiden työkulttuuriin, mutta niillä on tutkitusti myös hyvin epäsuotuisia kansanterveydellisiä vaikutuksia, Reuters kirjoittaa.
Lue myös: Valtaosa suomalaisista haluaisi jatkaa etätöissä tulevaisuudessakin, mutta ei päivittäin
Maailman terveysjärjestö julkaisi vastikään yhdessä Maailman työjärjestön kanssa tutkimuksen, jonka mukaan pitkät työviikot tappavat satojatuhansia ihmisiä vuosittain.
– Yli 55-tuntiset työviikot ovat todellinen terveysriski, Maailman terveysjärjestön ympäristö- ja terveysjohtaja Maria Neira toteaa.