Käytetty tavara myydään yleensä siinä kunnossa kuin se on myyntihetkellä. Siksi tavaran tutkiminen kunnolla etukäteen on tärkeää, muistuttaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto.
Käytetystä tavarasta kannattaa tutkia käytön ja kulumisen jäljet, sillä ostaja ei yleensä voi valittaa virheestä, jonka hän olisi voinut huomata tavaran normaalitarkastuksessa.
Käytetyssä tavarassa on lain mukaan virhe, jos se on huonommassa kunnossa kuin ostajalla tavaran hinta huomioon ottaen on ollut aihetta olettaa.
Laki painottaa käytettyjen tavaroiden osalta erityisesti myyjän velvollisuutta antaa tavarasta riittävästi tietoja. Tavarassa on virhe esimerkiksi silloin, jos se ei vastaa tietoja, joita myyjä on ennen kaupantekoa antanut sen ominaisuuksista tai käytöstä.
Kahden yksityisen välinen kauppa
Kuluttajansuojalaki ei koske kahden yksityishenkilön välistä kauppaa. Jos ostaa esimerkiksi käytetyn auton toiselta yksityishenkilöltä, kuluttajaviranomaiset eivät voi käsitellä eivätkä neuvoa mahdollisessa riitatapauksessa.
Kirpputorit
Vastuu tuotteen virheestä kirpputoreilla ja vanhojen tavaroiden liikkeessä määräytyy sen mukaan, keneltä tavaran ostaa.
Jos kirpputorilla ostaa tavaran suoraan yksityishenkilöltä, kyse on kahden yksityishenkilön välisestä kaupasta, jota kuluttajansuojalaki ei koske.
Jos sen sijaan ostaa tuotteen välitysliikkeestä tai kirpputorilta, jonne tavaroita on jätetty myytäväksi, kauppaan sovelletaan kuluttajansuojalain ja tuoteturvallisuuslain säännöksiä. Kuluttajasuojalaissa on säännös siitä, että välittäjä vastaa välittämästään tuotteesta samalla tavoin kuin myyjä. Osa kirpputoreista voidaan katsoa tavaroiden välittäjäksi.
Huutokaupat
Kuluttajansuojalakia ei sovelleta käytettyjen tavaroiden huutokauppaan, jossa ostajat ovat läsnä. Kuluttajaviranomaiset eivät näin ollen voi käsitellä huutokaupasta ostettujen tavaroiden virheitä. Verkkohuutokaupoissa ei puolestaan ole ennakkoratkaisua siitä, onko huutokaupan pitäjällä vastuuta tavaroista.
Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto
(MTV3)