Suomalainen lottovoittaja ei pröystäile, vaan haluaa vaatimattomasti parantaa omaa elämänlaatuaan, kertoo lottomiljonäärien voiton jälkeistä elämää seurannut tutkija.
– Yleensä ei tehdä kovin isoja muutoksia, vaan halutaan jatkaa samanlaista elämää, mitä on eletty. Ihmiset haluavat usein voiton jälkeen parantaa elämänlaatua, ei kokonaan antautua rikkaana elämiselle, kertoo tutkija Pasi Mäenpää Helsingin yliopistosta.
Mäenpää seurasi yhdessä tutkija Pasi Falkin kanssa 90-luvulla yli kahdenkymmenen lottomiljonäärin elämää voiton jälkeen. Tutkimuksen mukaan voittajalle on tärkeää säilyttää oma identiteetti ja elämä voiton jälkeenkin. Esimerkiksi moni voittopotista haaveileva suunnittelee työnteon lopettamista, mutta tutkimuksen mukaan moni lottomiljonääri haluaa kuitenkin pitää kiinni arkirutiineista.
– Uralla eteneminen, mielekkään työn tekeminen ja työyhteisön jäsenenä oleminen ovat ihmisten elämässä sellaisia elämän realiteetteja, mistä halutaan pitää kiinni. Ne ovat aika merkittäviä tekijöitä, kun pohditaan, mistä palikoista elämää kasataan.
– Jos työt lopetetaan heti voiton jälkeen, niin voittajalle voi tulla hallitsemattomuuden tunne ja silloin antaudutaan lottovoittajan elämälle, jonka ajatellaan vievän turmioon ja tuhoavan lopullisesti, Mäenpää toteaa.
Vaimo vaihtoon voiton jälkeen?
Tutkimuksen mukaan lottomiljonäärit eivät useimmiten myöskään laita parisuhdettaan romukoppuun rahakkaamman elämän myötä.
– Voitto voi ennemminkin vahvistaa perheen sisäistä elämää ja yhteyttä, sen vuoksi ettei voittaja usein levittele tietojaan voitosta, vaan se pidetään perhepiirissä. Mitä tiukemmin tieto lottovoitosta pysyy perhepiirissä, sitä enemmän siitä tulee perhettä sitova salaisuus, tutkija Pasi Mäenpää kertoo.
Osa voittajista kertoo lottopotista avoimesti tutuilleen, toiset salaavat tiedon lähipiiriltäkin. Lähes kaikki voittajat kavahtavat julkisuutta.
– Tutkimuksemme mukaan kolmasosa voittajista olivat aika avoimia lähipiirille, toinen kolmannes piti puolestaan tiukkaa linjaa. Jotkut halusivat salata tiedon voitosta jopa aikuisilta lapsilta, ettei syntyisi mielikuvaa siitä, että ajellaan ferrareilla loppuelämän.
Hyväntekeväisyys ei etusijalla
Mäenpään mukaan yhtenä lottotutkimuksen oletuksena oli, että voittajat kokevat syyllisyyttä siitä, miksi suuri voitto osuu omalle kohdalle. Tutkimus kuitenkin osoitti, että harva haluaa jakaa omasta voitostaan suurempia osuuksia hyväntekeväisyyteen.
– Tutkimuksessa oli mukana yksi voittaja, joka halusi pitää isommat juhlat ystäväporukalleen voiton kunniaksi. Se oli kuitenkin harvinaista, sillä yleensä lähtökohtana on se, että tieto voitosta halutaan pitää omana tietona. Aina on mahdollisuus jakaa myös tuntemattomammin rahaa hyväntekeväisyyteen, mutta harvemmin kyse oli isoista summista, tutkija Pasi Mäenpää kertoo.
Maltti on valttia
Suomi voi saada tällä viikolla uuden miljonäärin, sillä tulevana perjantaina arvottava Eurojackpotin voittosumma on noussut ennätykselliseen 90 miljoonaan euroon.
Jos potti napsahtaa Suomeen ja yhdelle voittajalle, Veikkauksella on näpäkkä neuvo uudelle miljonäärille.
– Alussa kannattaa ottaa ihan rauhallisesti ja antaa vaikka muutaman yön kulua, ennen kuin miettii, mitä rahasummalla tekee ja kenelle voitosta kertoo. Voittosummasta ei tarvitse kertoa läheisille heti, vaan siitä voi kertoa vaikka vuosien päästä, tiedottaja Tero Talaslahti Veikkauksesta huomauttaa.
Suurien voittojen kohdalla on käytössä kolmen viikon karenssiaika, mikä myös rauhottaa uuden voittajan alkujärkytystä.
– Useimmiten uudet lottomiljonäärit ovat olleet tyytyväisiä, ettei voitto napsahda heti tilille, vaan ehtii esimerkiksi aukaisemaan voittosummalle uuden pankkitilin ja miettiä, mitä lottopotilla tekee.