Mitä Siilinjärven poikkeuksellisille lottovoittajille kuuluu nyt? Veikkauksen tekemässä kyselyssä selvitettiin 12 Siilinjärven Eurojackpot-voittajan kuulumisia ja rahankäyttöä. Suurin osa heistä asuu edelleen paikkakunnalla ja lähes jokainen on auttanut voittorahoilla läheisiään.
Reilun 20 000 asukkaan Siilinjärvi sai vuonna 2019 yllättäen 49 miljonääriä lisää, kun onnekas porukkalottokuponki jakoi 91,4 miljoonan euron voittosumman paikallisten pelaajien kesken.
Veikkauksen mukaan voittopotti oli Suomen historian suurin. Kun valtava määrä rahaa jaettiinkin yllättäen pienelle pohjoissavolaiselle kylälle, mediahuomio voiton ympärillä oli taattu.
Kupongin myynyt paikallinen K-kauppias järjesti valtavat juhlat ja kunnanjohtajakin esitti toiveensa, että tavalla tai toisella lottovoitosta tulisi piristysruisketta kunnan talouteen.
Yksi lottovoittajista kertoi tuoreeltaan MTV:n haastattelussa ostaneensa lottokupongin viimeisillä rahoillaan.
Katso video: Näin yksi miljonääreistä kertoi lottovoitosta tuoreeltaan – voitto pamahti vähävaraiselle pariskunnalle
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lue myös: MTV selvitti: Siilinjärven uusien Eurojackpot-miljonäärien rahankäyttö on silmiinpistävän järkevää – 100 000 euron kaiuttimia ei ole kysellyt kukaan
Kaikki sijoittaneet voittorahojaan
Veikkaus selvitti, miten voittajien elämä muuttui onnenpotkusta. Kyselyyn vastasi 12 lottovoittajaa, joista yhdeksän asuu edelleen Siilinjärvellä. Vastaajien ikähaarukka oli laaja: vastaajia oli 35 ikäisestä alkaen ja yli 65-vuotiaaksi asti.
Kaikki vastaajat kertoivat sijoittaneensa voittorahoillaan. Yli 90 prosenttia oli ostanut uuden auton ja auttanut läheisiään. Myös loma-asunto tai mökki oli vastaajien keskuudessa suosittu sijoituskohde: yli 60 prosenttia vastasi sijoittaneensa loma-ajan asuntoon. Puolet kertoi lahjoittaneensa rahaa hyväntekeväisyyteen.
Kateellisuutta lähipiirissä
Kyselyssä selvitettiin myös, keille lottovoitosta oli kerrottu ja millaisia vaikutuksia äkkirikastumisella oli henkilön sosiaaliseen elämään.
Kaikki voittajat ovat kertoneet lottovoitosta puolisolleen ja lapsilleen, 83 prosenttia jakoi tiedon sisaruksilleen ja 67 prosenttia ystävilleen ja vanhemmilleen. Kaikkein harvimmin voitosta kerrottiin työkavereille, lapsenlapsille ja muille sukulaisille.
Kyselyn avoimissa vastauksissa useampi mainitsee voitosta seuranneen kateellisuutta sosiaalisissa suhteissa.
– Kateutta ja sen myötä ihmissuhteisiin tuttujenkin kanssa. Näin jälkikäteen, ei voitosta olisi välttämättä kannattanut kertoa kellekään, yhdessä vastauksessa luonnehditaan.
– Ei enemmälti mitään negatiivista. Tuttavat ja ystävät ovat suhtautuneet voittoomme ymmärtäväisesti. Ehkä jotkut sisaruksistani saattavat suhtautua negatiivisesti. Mutta niin itsekin kuin sisarukseni pärjäisivät hyvin elämässään ilman ko. voittoakin, yksi voittaja vastaa kysymykseen siitä, millaisia negatiivisia vaikutuksia voitolla on ollut.
Vapautta ja vähemmän rahahuolia
Voittajilta kysyttiin myös, millaisia positiivisia vaikutuksia voitolla on ollut.
Useammassa vastauksessa mainitaan lisääntynyt vapaus ja rahahuolten vähentyminen.
– Terveyttäni voitto ei pystynyt parantamaan, mutta muuten se toi aivan uuden suunnan perheemme elämään. Lapset saivat/saavat veikkausvoitosta aikaisemmin sovitun sopimuksen mukaisesti 20 prosentin osuutensa (maksaneet veronsa) ja niin oma kuin lasten tulevaisuuden suunnittelu muuttui kertaheitolla rauhaisemmaksi ja turvallisemmaksi. On pystynyt satsaamaan hankinnoissa järkevämpiin ja hyödyllisiin hankintoihin.
– Mahdollisti ennenaikaisen eläkkeelle pääsyn. Kolmevuorotyöstä pääsi pois! Sitä tulikin tehtyä jo 40 vuotta!