Maailmankuulun huippumatemaatikon John Nashin, 86, ja hänen vaimonsa Alician, 82, menehtyminen auto-onnettomuudessa viikonloppuna on otettu järkyttyneenä vastaan eri puolilla maailmaa.
Vuonna 1994 taloustieteen Nobelilla palkittu Nash oli tunnettu ja arvostettu henkilö tiedeympyröissä, mutta suurelle yleisölle hän tuli tunnetuksi Russell Crowen tähdittämän elokuvan Kaunis mieli myötä. Elokuva käsittelee paitsi Nashin saavutuksia peliteorian kehittäjänä myös hänen kamppailuaan skitsofrenian kanssa.
135-minuuttiseen, parhaan elokuvan Oscarin vuonna 2002 voittaneeseen Hollywood-filmiin ei luonnollisestikaan mahtunut kuin pääpiirteitä Nashin elämästä.
Esimerkiksi Nashin aiemmasta suhteesta syntynyt lapsi tai matemaatikon myöhempi avioero vaimostaan Aliciasta jätettiin pois elokuvakäsikirjoituksesta.
MTV Uutiset selvitti Nashin elämästä asioita, jotka ovat jääneet suurelta yleisöltä pimentoon.
”Tämä mies on nero”
Vuonna 1928 Länsi-Virginiassa syntynyt John Nash oli jo lapsena eristäytyvä ja viihtyi parhaiten omissa oloissaan. Hänen molemmat vanhempansa olivat opettajia ja he kannustivatkin lukemista harrastavaa poikaansa opiskelun pariin.
Alakoulussa opettajat eivät vielä nähneet Nashin ilmiömäistä lahjakkuutta. Pikemminkin epäsosiaalista poikaa pidettiin koulussa heikkolahjaisena.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Parikymppisenä Nash lähti opiskelemaan Bluefiels Collegessa matematiikkaa, luonnontieteitä ja kemiaa. Lahjakas oppilas eteni nopeasti ylöspäin, vuonna 1945 hän pääsi opiskelemaan stipendin turvin arvostettuun Carnegie Institute of Technologyyn.
Eräs professori oli niin häikäistynyt Nashin kyvyistä, että kirjoitti vain yhden lauseen Nashin suosittelukirjeeseen, joka lähetettiin eteenpäin maineikkaaseen Princetonin yliopistoon: ”Tämä mies on nero.”
Jätti lapsensa ja tämän äidin
Vuonna 1949 Nash kirjoitti artikkelin peliteoriasta ja sen matemaattisen perustasta. Kyseisestä kirjoituksesta miehelle myönnettiin 45 vuotta myöhemmin taloustieteen Nobelin palkinto.
1950-luvun alussa Nashilla oli lyhyt romanssi sairaanhoitajana työskennelleen Eleanor Stierin kanssa. Suhteesta syntyi vuonna 1953 poika, John David Stier.
John David Stier on myöhemmin kertonut, ettei hänen isänsä ollut juurikaan tekemisissä heidän kanssaan lapsuudessa. 1950-luvun yhteiskunnassa naimattomana yksinhuoltajana eläminen jätti pysyvät arvet Eleanoriin.
Pian Nash tapasi Alicia Larden, meni tämän kanssa naimisiin ja sai toisen poikalapsen.
Eleanor Stier kuoli 84-vuotiaana vuonna 2005 muutama vuosi sen jälkeen, kun Kaunis mieli -elokuva palkittiin Oscarilla.
Nainen oli mielissään, ettei häntä mainittu elokuvassa.
– Äiti oli huojentunut, ettei hän joutunut nolatuksi, kertoi poika John David Stier myöhemmin.
"Alicia pelasti Johnin"
Nash meni naimisiin Alicia Larden kanssa vuonna 1957. Nash alkoi kärsiä ensimmäisiä skitsofreniasta oireita vuonna 1959 Alician ollessa raskaana.
Seuraavina vuosina Nash oli hoidossa eripituisia ajanjaksoja sairaaloissa - tiettävästi aina vasten tahtoaan.
Elokuvassa Kaunis mieli Russell Crowen näyttelemä Nash oli riippuvainen vahvasta lääkityksestään. Nash kuitenkin itse totesi haastattelussa vuonna 1994 jättäneensä lääkityksenä jo vuosikymmeniä sitten.
Nash ja Alicia erosivat vuonna 1963. Avio-erosta huolimatta Alicia piti huolta entisestä miehestään ja antoi tämän jopa asua luonaan eron jälkeen.
Parin elämäkerran kirjoittaja Sylvia Nasar kirjoitti vuonna 1998 A Beautiful Mind -kirjassa:
”Nashin neroutena oli valita nainen, josta tulisi niin elintärkeä hänen eloonjäämiselleen.”
Pari meni toisen kerran naimisiin vuonna 2001.
– Ajattelimme, että se olisi hyvä idea. Olemmehan olleet yhdessä lähes koko elämämme, totesi Alicia Nash pian avioitumisen jälkeen.
Lähteet: CNN, BBC, Wikipedia, Boston.com