Ruotsalaispelaaja Ronja Aronsson paljasti Fotbollsfredag -podcastissa karuja kokemuksiaan Italian Serie A:sta. Kaksi kautta Italian pääsarjassa pelannut suomalaisvahti Paula Myllyoja ei ole yllättynyt ruotsalaisen kommenteista. Myllyoja ja Tuija Hyyrynen kertovat MTV Urheilulle omista kokemuksistaan Italian kentillä.
LUE MYÖS: Laihtui kahdessa kuukaudessa 14 kiloa – jalkapalloilijalta hyytäviä väitteitä huippuseuran toiminnasta
Aronssonin visiitti Italiassa jäi vain kahden kuukauden mittaiseksi. Hänen mukaansa joukkueen harjoituksia leimasivat päävalmentajan vihanpurkaukset, ja valmentajaa vastaan puhuneet pelaajat pudotettiin joukkueesta. Harjoitukset jouduttiin keskeyttämään usein pelaajien murruttua keskelle kenttää.
Tiettyjä pelaajia sanottiin liian lihaviksi ja se nostettiin syyksi, miksi otteluita hävittiin. Pelaajia saattoi nähdä pukuhuoneessa itkemässä. Myllyoja myöntää olleensa paikalla, kun vastaavanlaista toimintaa on tapahtunut.
– Totta kai on surullista lukea, että on edelleen näin paljon ongelmallisuutta, mutta silti on erittäin tärkeää, että epäkohdista puhutaan julkisesti. Sellaista ongelmaa, jonka olemassaoloa salaillaan, peitellään tai hiljaa hyväksytään, on todella vaikea korjata, Myllyoja sanoo.
– Tietynlainen läpinäkyvyys tuo turvaa ja mahdollistaa kehityksen. Ja tulevaisuutta ajatellen on erittäin tärkeää, että pelaajat tietävät, etteivät he ole yksin, jos elävätkin juuri nyt jonkun epäkohdan keskellä.
Aronssonin mukaan joukkue yritti useaan otteeseen päästä eroon päävalmentajasta, mutta seuran puheenjohtaja oli eri linjoilla. Hänen mukaansa kyse oli naisellisesta asiasta, minkä takia he eivät olisivat jaksaneet.
– Ongelmallisinta on, että he pystyvät tällaiseen. Pelaajia tulee kuitenkin. Tavallaan pelaajat ovat karjaa, koska uuden voi aina ostaa ja ehkä tämä uusi kestää olosuhteet ja siten taas vahvistaa sitä luuloa, että heidän ”hypoteesinsa” oli oikea, Myllyoja summaa.
"Kärsivällisyys kehittyi siellä"
Jo uransa päättänyt ja italialaisjätti Juventuksen paidassa neljä Italian mestaruutta voittanut Tuija Hyyrynen ei ole kokenut vastaavaa. Hän arvelee, että Juventuksen kaltaisessa isossa organisaatiossa asiat hoidettiin viimeisen päälle.
– Ei ole tullut vastaan mitään tuollaista. Todella harmi, jos muissa joukkueissa on ollut näin. Kaikista ammattimaisin organisaatio, jossa olin urani aikana. Luulen, että siihen vaikuttaa ympäristö, jossa on ollut. Itse olin varmaan onnekas, kun sain olla noin hyvässä joukkueessa, Hyyrynen kertoo.
– Totta kai italialainen kulttuuri itsessään on erilainen. Siihen oli tottumista. Seuran puolelta kaikki oli hyvin hoidettu. Näköjään on isot erot seurojen välillä. Sellainenkin käsitys on, että mitä pohjoisemmaksi Italiassa mennään, niin suomalaisen on helpompi sopeutua sinne. Mitä etelämmäksi mennään, niin kuulemma meno saattaa muuttua hurjemmaksi.
Hyyrynen sanoo, että valmennustyyli Italiassa on ylipäätään autoritäärisempää, kun taas Suomessa keskusteluja käydään valmennuksen kanssa sekä pelaajien välillä.
– Kulttuuri on erilaisempi kuin Suomessa. Kärsivällisyys kehittyi siellä, kun asiat ei aina tapahdu ajallaan. En puhu omasta seurastani, vaan kulttuurista ylipäätänsä.
Italian ja Ruotsin kenttien lisäksi Hyyrynen pelasi Yhdysvalloissa, jossa hän kertoo arvostuksen olevan suurta naisjalkapalloilijoita kohtaan.
Italian kulttuurin vaikeudesta kertoo myös se, että Aronsson oli luullut, että häntä olisi nimitelty joukkueessa. Väärinkäsityksen aiheutti yleisessä käytössä oleva termi ”porca troia”, joka suoraan käännettynä tarkoittaa yleistä kiroamista, kuten "voi saatana" tai "mitä helvettiä".
Jos taas käyttää pelkkää sanaa "troia", niin suomeksi käännettynä tarkoittaa se "lutkaa". Aronsson oli luullut, että häntä olisi kutsuttu ”likaiseksi huoraksi”. Kieli tuotti myös omat haasteensa Hyyryselle.
– Kun ei aluksi osannut kieltä, niin oli vaikea myös ymmärtää kulttuuria ja päästä kunnolla sisään italialaisten ajatusmaailmaan. Kun alkoi oppimaan kieltä, niin se avasi itsellä silmät ja ymmärsi paljon paremmin sen kaiken, mitä siellä tapahtuu. Se oli tärkeä osa sitä, Hyyrynen sanoo.
"Suurimmalla osalla ei ole sitä mahdollisuutta"
Myllyoja kertoo, että palkanmaksun kanssa oli omat ongelmansa. Suomalaisvahti muistelee, että Italiassa oli liiton puolesta käytössä sääntö, joka antoi mahdollisuuden sille, että palkka pystyi olemaan kolmekin kuukautta myöhässä.
– Ei makseta ajallaan, palkkakausien välit venytetään äärilleen. Oli siinä pelaajalla ihmettelemistä, jos joutui sen ajan olemaan ilman palkkaa. Suurimmalla osalla ei ole sellaista mahdollisuutta, että lähtee vain kotiin. Ihminen sietää yllättävän paljon, että saisi toteuttaa unelmaansa (pelata seria A:ta), Myllyoja sanoo.
– En siis usko, että tämä on naisjalkapalloasia, mutta naiset ovat heikommassa asemassa, koska olemme yhteiskunnassa (etenkin Italia) heikommassa asemassa.
Hyyrysellä ei vastaavia ongelmia ollut, vaan palkat tulivat aina ajallaan. Kolmen kuukauden sääntö kuulostaa Hyyrysen mielestä erikoiselta.
– Tottunut siihen, että Suomessa ja Italiassakin palkka tuli sinä päivänä, kun oli sovittu, Hyyrynen toteaa.