Eduskunnan perustuslakivaliokunnassa meneillään oleva selvitys ongelmista eduskunnan tiedonsaantioikeuksissa voi kestää juhannukseen asti, valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoo.
– Tätä päätöstä (selvityksen aloittamisesta) tehtäessä otettiin sellainen kanta, että valiokunnan työtilanteen huomioiden tälle selvitykselle ei voi asettaa määräaikaa. Tällä kevätistuntokaudella kuitenkin, Ojala-Niemelä sanoo.
Selvitys on merkittävä, koska sen käsittelyn ajaksi valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) veti pois valtioneuvoston listoilta alivaltiosihteeri Päivi Nergin nimittämisen valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi. Hänen nimitystään on vastustettu varsinkin SDP:ssä. Sen puheenjohtaja Antti Rinne kertoi keskiviikkona Ylelle olevansa sitä mieltä, että selvityksen kohteena olevaa henkilöä ei voida valita kansliapäälliköksi.
– Minusta on täysin kestämätön tilanne, että lähdettäisiin nimittämään henkilöä, jonka toimintaa suhteessa eduskuntaan selvitetään ja jonka keskeisenä elementtinä olisi kansliapäällikkönä tulla eduskunnan virkamiesten kanssa toimeen, Rinne sanoi Ylen aamussa.
Nerg oli viime hallituskaudella keskeisessä roolissa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen eli soten valmistelussa, johon liittyvä tiedonsaanti on yksi perustuslakivaliokunnan selvitykseen sisältyvistä asioista.
Valiokunta tekee työnsä omista lähtökohdistaan
Uuden kansliapäällikön olisi tarkoitus aloittaa työnsä jo heinäkuun alussa, sillä edellinen kansliapäällikkö Martti Hetemäki on siirtymässä työelämäprofessoriksi kesäkuun lopussa. Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö on yksi Suomen vaikutusvaltaisimmista virkamiehistä.
Ojala-Niemelän mukaan nimityksen aikataulu ei ole ollut olennainen selvityksen kannalta.
– Minä en ole pohtinut tätä kytköstä Nergin nimitykseen. Valtioneuvoston on elettävä tämän eduskunnan aikataulujen mukaan. Me otamme sen ajan, mitä me tarvitsemme tämän selvityksen tekemiseen, että se tulee kunnolla tehtyä, Ojala-Niemelä sanoo.
Ojala-Niemelän mukaan selvityksessä ei tutkita Nergin tai muiden yksittäisten virkamiesten toimia, mutta ne saattavat nousta esiin esimerkiksi sote-uudistukseen liittyvissä asiantuntijakuulemisissa.
Valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen kertoo, että nimityksen viivästyminenkään ei olisi ylitsepääsemätön ongelma. Nimitys itsessään on teknisesti nopea toteuttaa, ja tehtävää voidaan hoitaa sijaisjärjestelyin hetken aikaa.
– Katsotaan sitten, miten edetään, kun todella saadaan tietoa perustuslakivaliokunnan aikataulusta ja he saavat työnsä valmiiksi, Majanen kertoo.
"Tällaistahan ei voi hyväksyä"
Valtioneuvoston ja eduskunnan välillä on ollut tiedonkulkuongelmia useaan otteeseen viime aikoina, ja eduskunta on huomauttanut asiasta moneen kertaan.
Esimerkiksi Nergiin liittyvässä tapauksessa viime vuoden keväällä valtiovarainministeriön virkamiesten on sanottu sote-uudistuksen loppumetreillä tietoisesti pimittäneen eduskunnalta tiedot 210 miljoonan euron rahoitusepäselvyydestä.
– Jos se (sote-uudistus) olisi ehditty käsitellä ja hyväksyä annettujen tietojen valossa, menettely olisi johtanut siihen, että lainsäädäntö olisi eduskunnassa hyväksytty virheellisenä. Ja tällaistahan ei voi hyväksyä, Ojala-Niemelä kertoo.