Hukkumistilastot synkkenevät hellepäivien myötä – heinäkuussa hukkuneita jo 19

Lämmin päivä Paltaniemen uimarannalla elokuussa 2015. Lukijan kuva: Sinikka Kujala
Lämmin päivä Paltaniemen uimarannalla elokuussa 2015. Lukijan kuva: Sinikka KujalaMTV UUTISET
Julkaistu 24.07.2018 14:45
Toimittajan kuva

Johanna Lehtola

johanna.lehtola@mtv.fi

@LehtolaJo

Heinäkuun hukkumistilastot synkkenevät helteiden jatkumisen myötä. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto kertoi heinäkuun puolivälissä, että heinäkuussa hukkuneita oli 15.7 mennessä raportoitu 13. Nyt luku on jo 19.

– Koko vuonna hukkuneiden määrä on noussut siis 47:ään, laskee SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen.

Heinäkuun 17.päivä tapahtui järkyttävä onnettomuus, kun lastaan hukkumiselta pelastanut äiti hukkui Vantaan Vetokannaksella. Katso video:

0:28img

Suomen ylle jämähtäneet hirmuhelteet vievät ihmiset vesistöjen äärelle. Hiltusen mukaan ero hukkuneiden määrässä näkyykin selkeästi, kun vertaa edellisiin kesiin.

– Nyt huomaa, että sattuu. Ihan viikossa voi tapahtua muutos. Vertaa edellisiin kesiin, vuoden 2017 ja 2016 kesiin, niin eivät ihmiset silloin olleet samalla tavalla rannoilla ja vesistöissä. Kävivät enemmänkin kastautumassa vedessä, kun taas nyt vedessä ollaan pitkäänkin.

– Tämä on toisaalta ihan odotettavissakin. Vesillä on ollut hyvin paljon pelastustehtäviä, joista suurin osa tietenkin onneksi päättynyt onnellisesti.

Heinäkuussa on Hiltusen mukaan kuollut nyt yhteensä kahdeksan naista ja 11 miestä. Kesäkuussa hukkui ennakkotietojen mukaan vain kuusi ihmistä, heistä kolme juhannuksena.

Vaikka hukkuneiden määrä järkyttää, niin vuoden 2010 tai vuoden 2011 kesäkuukaudet ovat olleet silty synkempiä. Vuonna 2010 heinäkuussa Suomen yllä oli myös helleaalto. Silloin mitattiin Joensuussa Suomen lämpötilaennätyskin, 37,2 astetta.

– Silloin vuonna 2010 hukkui pelkästään heinäkuussa 53 ihmistä. Vuonna 2011 heinäkuussakin 44. Eli uskon, että vuosien saatossa valistus on purrut ja ihmiset ovat tietoisempia asiasta. Turvavälineet ovat kehittyneet ja niitä osataan myös ottaa mukaan esimerkiksi veneillessä, Hiltunen kertoo.

Hiltunen painottaa, että silti asenteissa on parantamisen varaa – vieläkin. SUH onkin parhaillaan kiertämässä Suomea Viisaasti vesillä -kiertueen tiimoilta.

– Ihmisen pelastaminen vedestä on tärkeä taito ja se kannattaa opetella, muistuttaa Anne Hiltunen.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto kerää hukkumistilastoja mediatietojen perusteella. Virallinen tilasto hukkuneista tulee Tilastokeskukselta aina vuoden lopussa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa