Mitä kauniimpaa, sitä kauheampaa – tämä on suomalaisen juhannuksen musta puoli

6:51img
Katso video: näin hukkumiset jakautuvat kalenteriviikoittain.
Julkaistu 23.06.2023 06:07
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Juhannussää vaikuttaa usein suoraan hukkuneiden määrään ja ylivoimaisesti suurin osa juhannuksena hukkuneista on miehiä. 

Yötön yö, Suomen luonto kauneimmillaan, sauna lämpiää ja järvi siintää houkuttelevana. 

Valitettavasti kauan odotettuun keskikesän juhlaan mahtuu joka vuosi myös murheellisia tilastoja. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilastojen mukaan Suomessa on viimeisten kymmenen vuoden aikana hukkunut juhannuksena keskimäärin kuusi ihmistä. 

"Iäkäs pariskunta oli saaressa saunomassa. Nainen lähti saunan vieressä olevaan järveen uimaan. Mies lähti muutaman minuutin kuluttua perässä ja huomasi naisen makaavan elottomana rantavedessä. Mies kannatteli naisen päätä ja huusi apua. Naapurisaaresta soutamalla avuksi tullut naapuri teki hätäilmoituksen ja aloitti elvytystoimet. Ne eivät tuottaneet tulosta. Nainen oli eloton ensihoidon saapuessa paikalle. Toimintakyky oli merkittävästi heikentynyt sairauksien takia."

Synkin tilastoitu vuosi oli 1978, jolloin vesillä kuoli juhannuksena 24 ihmistä. Viimeisten kymmenen vuoden aikana surullisimmat vuodet olivat 2021, jolloin hukkui 14 ihmistä sekä 2016, kun juhannuksena hukkui yhdeksän ihmistä.

Paras juhannus oli tilastollisesti vuonna 2014, kun kirjoihin päätyi yksi hukkunut. Sekin tietysti liikaa.

Juhannuksena hukkuneiden määrä selittyy ainakin osin säällä. Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannuksena 2014 maan etelä- ja länsiosassa tuli monin paikoin sadekuuroja, päivän ylin lämpötila oli 10 ja 15 asteen välillä ja yöllä oli paikoin jopa pakkasta.

Synkkä juhannus 1978 puolestaan oli helteinen. Myös juhannuksina 2021 ja 2016, kun hukkumistilastoissa oli piikki, sää oli lämmin ja poutainen. 

Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg toteaa tiedotteessa, että säällä on suuri vaikutus siihen, minkälaiseksi juhannus vesillä muodostuu.

– Kaunis ja lämmin sää saa ihmiset vesille, mutta viileämmillä alueilla on yleensä hiljaisempaa. Tulevaksi juhannusaatoksi monin paikoin luvatut ukkospuuskat voivat aiheuttaa yllättäviä vaaratilanteita, Stenberg varoittaa.

juhannuskokko 2

Juhannuksen säällä on iso vaikutus hukkumistilastoihin.

Lue myös: Tällainen on juhannuksen sää – Pekka kertoo, saadaanko sadetta vai poutaa

Miehet hukkuvat naisia useammin

Juhannuksena hukkuneista jopa 80 prosenttia on miehiä. Tilastojen mukaan vuodesta 1985 lähtien, kun juhannuksena hukkuneiden sukupuolta on alettu tilastoida, lähes joka vuosi on hukkunut enemmän miehiä kuin naisia. 

– Suomessa on havaittavissa hukkumistilastoissa selviä sukupuolieroja, jossa miehet ovat yliedustettuina. Tähän ilmiöön vaikuttavat moninaiset tekijät, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen MTV Uutisille.

"Yksin mökillä ollut keski-ikäinen mies oli saunonut mökillään. Miehen läheinen tuli illalla tarkistamaan, miksi mies ei vastaa puhelimeen ja löysi tämän elottomana vedestä laiturin läheltä. Kiuas oli jo kylmä, saunan ovi auki ja pyyhe kuistilla. Mies oli vahvasti päihtynyt."

2206_juhannuksena_hukkuneet

Lue myös: Näin suomalaiset hukkuvat – katso kartalta, miten tapaukset jakautuvat

Niemisen mukaan miesten taipumus ottaa enemmän riskejä sekä alkoholin käyttö ovat merkittäviä tekijöitä, jotka lisäävät hukkumisriskiä. Lisäksi miesten taipumus yliarvioida omaa suoriutumiskykyään vesillä voi johtaa vaarallisiin tilanteisiin. 

– Harrastukset, kuten kalastus ja veneily, joissa miesten osallistuminen on yleisempää, lisäävät myös altistumista vesiympäristöille, ja siten hukkumisriskiä. Viimeisen vuosikymmenen aikana juhannuksen yhteydessä tapahtuneet hukkumiset ovat pääasiallisesti liittyneet uintiin ja vesiliikenteeseen, Nieminen kertoo.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa yleisesti ottaen miehet ovat yliedustettuina tapaturmissa ja tapaturmakuolemissa muutenkin. Selitystä voi hakea siitä, että yleisesti ehkä naiset ovat riski- ja turvallisuustietoisempia eli miehet ottavat usein naisia enemmän riskejä ja ehkä myös yliarvioivat omat kykynsä. 

– Tämä näkyy myös vähäisempänä turvallisuusvälineiden käyttönä. Vesille lähdettäessä jätetään pelastusliivit pukematta. Lisäksi hukkumisista noin puolet tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena ja myös miesten runsaampi alkoholin käyttö voi olla yksi selittävä tekijä, Heinonen pohtii.

Lue myös: Rautalammilla hukkui iäkäs mies, aivan kuten lähihistorian traagisimpana juhannuksena vesillä – ylipalomies kertoo nyt MTV Uutisille surullisista tapahtumista: Pojat löysivät isänsä vedestä

pikkupoika2

Pelastusliivit pitäisi aina muistaa laittaa päälle veneillessä tai vesistöjen lähellä.

Vietä turvallinen juhannus

Suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella, käyttämällä pelastusliivejä ja olemalla vesillä selvin päin, muistuttaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto.

Heinonen nostaa tärkeimpiin juhannusvinkkeihin pelastusliivien pukemisen aina vesille lähdettäessä.

– Tämä koskee myös tuttuja mökkivesiä lähellä rantaa, koska siellä hukkumiset monesti tapahtuvat.

"Keski-ikäinen mies oli mökkirannassa lähdössä veneellä noutamaan läheistään mökille. Kun miestä ei alkanut kuulua, läheinen soitti mökkinaapurille. Naapuri löysi miehen veneen ja laiturin välistä hukkuneena. Vene oli vielä kiinni laiturissa. Mies oli vahvasti päihtynyt. Pelastusliivejä ei ollut."

Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös uimataitoisille. Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan.

Lisäksi Heinonen muistuttaa, että alkoholi ei kuulu vesille. Uimaan tai vilvoittelemaan saunasta tulisi hänen mukaansa aina mennä vain kaverin seurassa, ei koskaan yksin. 

Jutun kursivoidut kohdat ovat poimintoja Onnettomuustutkintakeskuksen vuoden 2021 Tapaturmaiset hukkumiset -tutkintaselostuksesta.

Tuoreimmat aiheesta

Hukkuminen