Reilu kuukausi sitten MTV Uutiset kertoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin olevan huolissaan siitä, että venäläiset virkamiehet juovat Ukrainan sodan vuoksi yhä enemmän alkoholia. Tuoreiden lukujen valossa näyttää siltä, että myös tavalliset venäläiset ovat alkaneet hukuttaa sotamurheitaan alkoholiin.
Venäjän alkoholimarkkinoiden sääntelystä vastaava liittovaltion virasto Rosalkogolregulirovanije on teettänyt tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan viimeisten yhdeksän kuukauden aikana vodkan vähittäismyynti Venäjällä on kasvanut 6,4 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Konjakin myynti kasvoi vastaavana ajanjaksona 3,6 prosenttia ja vahvojen liköörien sekä muiden väkevien alkoholijuomien myynti kasvoi 27 prosenttia.
Oluen kulutus puolestaan on kasvanut Venäjällä viimeisen puolen vuoden aikana 33 prosenttia, uutisoi venäläismedia Kommersant.
Lue myös: Putin huolissaan virkamiestensä alkoholiongelmasta – presidentin julkinen avaus yllätti
Viski ja konjakki loppuvat venäläiskaupoista
Venäläisten oluttuottajien myynti kasvoi 151,5 prosenttia puolen vuoden aikana uusien sotapakotteiden myötä. Niillä ei juuri ole kilpailijoita, sillä Venäjällä on käytännössä hyvin vaikea enää saada ulkomaisia alkoholijuomia. Tuontialkoholin valikoima on jo vähentynyt Venäjällä 40-95 prosenttia edellisvuodesta, uutisoi Kommersant.
Erityisesti Champagnen alueen kuohuviinien toimitukset Venäjälle lopetettiin kokonaan, viskin tuonti väheni 70 prosenttia, ranskalaisen konjakin 60 prosenttia ja tuontioluen 60 prosenttia. Tätä taustaa vasten tuontialkoholien ostohinnat ovat nousseet helmikuun eli sodan alkamisen jälkeen 27–40 prosenttia ja joidenkin tuotteiden hinnat jopa 70 prosenttia.