Humalainen äiti jätti 5-vuotiaan yksin nukkumaan – naapuri joutui todistamaan lohdutonta näkyä

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 29-vuotiaan naisen 5-vuotiaan lapsensa heitteillepanosta Espoossa. Oikeus katsoi, että lapsi joutui vakavaan vaaratilanteeseen.

Tapahtumat juontavat juurensa elokuiseen yöhön kesällä 2020. Äiti ja poika olivat juuri muuttaneet uuteen asuntoon.

Poika oli mennyt nukkumaan. Äiti puolestaan jäi ystävättärensä kanssa istumaan iltaa kerrostalon maatasossa sijaitsevan asunnon pihamaalle. Hän oli sanojensa mukaan jättänyt asunnon keittiönikkunan auki, jotta kuulisi, mitä sisätiloissa tapahtuu.

Illan viilentyessä naiset olivat lähteneet kävelylenkille naapurustoon noin tunnin ajaksi.

Sillä välin naapuri oli herännyt asunnosta kantautuvaan hysteeriseen itkuun ja äiti-huutoihin. Naapuri oli mennyt pihalle ja nähnyt keittiön ikkunasta hätääntyneen ja ympäriinsä säntäilevän pojan, johon oli hankala saada kontaktia.

Naapurille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin soittaa hätäkeskukseen. 

Viranomaiset vastassa

Kun äiti palasi kävelylenkiltään, asunnolla odottivat poliisit ja sosiaalityöntekijät. Todistajana kuultu sosiaalityöntekijä oli yrittänyt soittaa äidin puhelimeen tuloksetta.

Pelästynyt pikkupoika oli kertonut viranomaisille menneensä nukkumaan, mutta äiti ei ollutkaan enää kotona, kun hän heräsi.

Iltalenkiltään palannut äiti kertoi juoneensa pari olutta ja puhalsi 0,7 promillen lukemat. Sosiaalityöntekijä oli todennut naiselle, että lapsi olisi kiireellisesti sijoitettu, mikäli hän ei olisi juuri ilmaantunut asunnolle.

Asiasta tehtiin lastensuojeluilmoitus, mutta sijoitusta ei tehty.

Äiti myönsi jättäneensä pojan yksin asuntoon. Käräjäoikeus katsoi, että äidin toiminta oli aiheuttanut lapselle konkreettisen henkilövahingon vaaran, sillä asunnossa oli monta vaaranpaikkaa pienelle yksinään jätetylle lapselle. 

Nainen tuomittiin heitteillepanosta 40 päiväsakkoon, jotka hänen tuloillaan tekivät 840 euroa. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan pojalle korvauksia 500 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat