Huolettaako lapsen puhelimenkäyttö? Listasimme kehutut sovellukset, joilla voit valvoa lapsen surffailua, sijaintia ja viestittelyä

Huolettaako, että oma lapsi viettää jatkuvasti aikaa nenä mobiililaitteeseen liimautuneena ja millä sivustoilla hän vierailee? Vanhemmille suunnatut hallintasovellukset voivat tuoda huoleen ratkaisun. Listasimme kehuttuja vaihtoehtoja.

Mobiililaitteiden käyttö on yleistynyt valtavasti. Vanhempia se saattaa myös huolettaa, sillä netissä surffaileva lapsi voi helposti törmätä häiritsevään materiaaliin, kiusaamiseen ja jopa kaikenlaisiin ahdistelijoihin. Toisia huolettaa yksinkertaisesti se, että lapsi viettää kaiken aikansa ruutuun liimautuneena.

Vuoden alussa jopa Applen osakkeenomistajat vaativat yhtiötä puuttumaan lasten ja nuorten puhelinriippuvuuteen ja kehittämään työkaluja sen hillitsemiseksi. Jonkin verran älypuhelimen ominaisuuksia voi rajoittaa iOS- ja Android-laitteiden asetuksista, mutta ei kovin tehokkaasti ja idioottivarmasti.

Vanhempien huolia voivat kuitenkin helpottaa erilaiset sovellukset, jotka antavat vanhemmille enemmän valtaa lapsen puhelimen käytöstä ja jotka auttavat vanhempia seuraamaan, mitä lapsi laitteella todella tekee.

Tärkeimpiä hallinta- tai lapsilukkosovellusten ominaisuuksia ovat netin suodatus haitallisten sivustojen estämiseksi, tiettyjen sovellusten estäminen, sovellusten aikarajoitukset sekä sijainnin seuranta. Osassa on myös mahdollista seurata, kenen kanssa lapsi kommunikoi ja mitä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että mikään hallintasovellus ei ole täydellinen. Siksi pelkän sovelluksen asentamisen lisäksi on hyvä myös keskustella aiheesta, jotta lapsi tai nuori ei heti ensimmäisenä pyri pääsemään eroon asentamastasi sovelluksesta tai etsi kikkoja ohittaa sovelluksen ominaisuuksia.

Norton Family Premiere

Tom’s Guide -teknologiablogin arvion mukaan paras vanhempien hallintasovellus on Nortonin Family Premiere. Sivuston mukaan se tarjosi parhaimman mahdollisen yhdistelmän nettisuodatusta, sijainninseurantaa ja sovellusten hallintaa. Nortonin paketista joutuu tosin hiukan pulittamaan: Hinta on vuodessa 39,99 euroa.

Sovelluksessa on tosin se hyvä etu, että yhdellä paketilla voi hallinnoida rajatonta määrää Windows, iOS ja Android -laitteita. Norton Family Premieressä on mahdollisuus estää tiettyjen sovellusten käyttö kokonaan sekä asettaa aikarajoituksia, jolloin sovelluksia saa käyttää. Mahdollista ei ole kuitenkaan laittaa aikarajoitusta tietylle sovellukselle.

Myös viestien seuranta Nortonin avulla on rajallista.

ESET Parental Contorol

Tom’s Guiden mukaan paras hinta-laatusuhde on taas ESET Parental Contorol -sovelluksella, joka on Android-laitteille. Sovellus maksaa noin 25 euroa ja sen etuihin lukeutuvat helposti asetettavat nettisuodattimet ja aikarajoitukset ja vahvat sovellusten rajoitustyökalut.

ESET Parental Contorol toimii Nortonin tavoin rajattomalla määrällä Android-laitteita eli 25 euroa ei tarvitse pulittaa jokaisen lapsen laitteeseen ladatusta sovelluksesta. Hyvä puoli sovelluksessa on myös sen nopea sijainnin seuranta, mutta sijaintihistoriaa se ei tallenna. Reaaliaikaisesti lapsen tai hänen puhelimensa sijainti siis on helppo löytää.

ESET Parental Contorolissa ei kuitenkaan myöskään pysty seuraamaan lapsen kontakteja ja puheluita eikä rajoittamaan tiettyjen sovellusten käyttöä. Vain pelikategoriaan asetettujen sovellusten käyttöä voi rajoittaa samaan aikaikkunaan.

Qustodio

Qustodiosta on saatavilla maksullinen versio, joka saa Tom’s Guidelta yhtä hyvät arvosanat kuin ESET Parental Control. Sovellus tosin maksaa 42,95 euroa viidelle laitteelle, mutta sen ilmaisversiota kehuu esimerkiksi Techradar-sivusto.

Qustodion ehdoton etu on se, että sovellus toimii sekä Androidissa, Windowsissa, iOSissa että Macissa. Ilmaisessa versiossa voi asettaa sääntöjä ja aikatauluja sovelluksiin ja blokata häiritsevää sisältöä, kuten pornoa. Maksullinen versio tarjoaa jo SMS-viestien ja sosiaalisen median palveluiden seurantaa, muttei valitettavasti sijainnin seurantaa.

Qustodio on helppo asentaa, ja se on ehdottoman hyvä, jos yksittäisiin sovelluksiin haluaa asettaa rajoituksia. Myös epäilyttäviä viestittelijöitä tai soittajia voi helposti estää vain napin painalluksella. PCMag-sivuston mukaan Oustudio on paras valinta hallintaan, jopa parempi kuin Nortonin vaihtoehto.

Kaspersky Safe Kid

PCMag suosittelee myös Kaspersky Safe Kid -sovellusta, joka maksaa 14,95 euroa. Tämäkin sovellus toimii kätevästi niin Windows, Androis, iOS ja Mac-laitteissa ja sen voi ostamisen jälkeen asentaa rajattomaan määrään laitteita.

Kaspersky Safe Kid -sovelluksesta löytyy myös vaihtoehtoja sovellusten estämisestä sijainnin seuraamiseen ja aikarajoituksiin. Nettiselailua on helppo hallita eri kategorioiden avulla, jotka voi määritellä lapsen iän mukaan.

Android-laitteissa vanhemmat voivat seurata lapsensa viestejä ja puheluita. Vanhemmat saavat ilmoituksen aina, kun epäilyttäväksi asetettu henkilö ottaa lapseen yhteyttä. Myös lapsen Facebookin käyttöä on mahdollista seurata, mutta vain, jos lapsi antaa tähän suostumuksensa.

KidLogger

Yksi Techradar-sivuston ja Digital Trendsin suosittelema sovellus on KidLogger, joka on saatavilla sekä Android että iOS-laitteisiin. Sovellus on yksi kaikista tehokkaimpia palveluita, joilla lapsen toimintaa voi valvoa. KidLogger tallentaa kaiken: mitä lapsi kirjoittaa, millä sivustoilla ja sovelluksissa hän vierailee, mitä ohjelmia hän käyttää ja mistä ottaa kuvakaappauksia.

KidLoggerista on myös saatavilla ilmainen ja maksullinen versio. Maksullisia on myös kahdenlaisia, noin 25 euroa maksava versio sekä 75 euroa maksava. Eroja on muun muassa siinä, kuinka paljon sovelluksessa on tilaa ja kuinka kauan se säilyttää tietoja. Ilmainen versio tallentaa vain osan tiedoista.

Maksullisissa versioissa voi seurata paremmin kenen kanssa lapsi on jutellut niin puhelimessa, tekstiviesteillä, Facebookissa ja Skypessä.

Lue myös:

    Uusimmat