Mistä sovelluksesta on korvaajaksi WeSharelle? Toimittajat testasivat kulujen tasaamiseen tarkoitettuja sovelluksia käytössä.
MobilePay ilmoitti yllättäen loppuvuodesta 2022, että kulujen tasaamiseen tarkoitettu WeShare-sovellus suljetaan. Sovellus lopetti toimintansa helmikuun alussa ja jätti 1,5 miljoonaa käyttäjää pohtimaan, mitäs nyt sitten?
WeSharella on ollut Suomessa noin 220 000 käyttäjää, Tanskassa yli 1,2 miljoonaa.
Monille Danske Bankin kehittämän MobilePayn käyttäjille WeShare-sovellus tarjosikin kätevän keinon tasata kuluja esimerkiksi kaveriporukoiden reissuilla tai ihan kotitalouksien arjessakin.
WeShare oli siitä erityisen näppärä, että esimerkiksi reissun tai illanvieton päätteeksi sovellus laski, kuka on velkaa kenellekin ja oman laskunsa sai kuitattua yhdellä näytön pyyhkäyksellä MobilePayssa.
MobilePay ilmoitti viime vuonna yhdistyvänsä norjalaisen Vipps-mobiilimaksusovelluksen kanssa ja yrityksen tiedotteen mukaan norjalaisessa Vipps-sovelluksessa olisi itse asiassa WeSharen tarjoamia toimintoja. Yritys aikookin tutkia, voisiko nykyisen Vipps-sovelluksen olemassa oleva ominaisuus tulevaisuudessa tulla käyttöön myös Suomessa.
Toistaiseksi kulujen jakamisen tarpeissa täytyy kuitenkin turvautua johonkin toiseen sovellukseen. MTV Uutisten toimittajat Emmi Niiniaho ja Ville Järveläinen testasivat kahta suosittua sovellusta käytännössä.
Lue myös: Käytätkö MobilePayta? Yksi ominaisuus sovelluksessa tulee monelle yllätyksenä – näin tarkistat oman tilanteesi
Splid
Splid on ilmainen kulujen tasaus -sovellus, joskin siitä on olemassa myös maksullinen versio, jossa ryhmien määrää ei ole rajoitettu ja kulut on ryhmitelty kategorioittain. Splidin sanotaan olevan varsinkin reissaajaporukoiden pelastus.
Sovelluksessa voi valita 150 eri valuutan joukosta, jolla kulu on maksettu, mutta maksujen erittely näkyy silti lopulta esimerkiksi juuri euroissa. Näin ollen reissussa ei tarvitse ensiksi määrittää, mitä maassa käytetyn valuutan arvo on euroissa – sovellus hoitaa sen käyttäjän puolesta.
Sovellukseen perustetaan ryhmä ja siihen kutsutaan henkilöitä, jotka voivat sitten lisätä ryhmään kuuluvia kuluja. Kulua syöttäessään voi valita, ketä kaikkia ryhmän jäseniä kulu koskee tai jakautuuko kulu suuremmalla prosenttimäärälle jollekin toiselle henkilölle kuin toiselle.
Overview-välilehdeltä näet, mikä tilanne on ryhmässä kulujen suhteen kokonaisuudessaan (kenelle ollaan velkaa ja kuka taas on velkaa) ja Expenses-välilehdellä taas erotellun listauksen kaikista syötetyistä kuluista.
Splid on hyvin pelkistetty, mutta helppokäyttöinen sovellus.Splid, Shutterstock
Kun kaikki kulut on syötetty, kokonaiskuluista ja maksuista on lisäksi mahdollista ladata joko pdf- tai excel-tiedosto.
Plussat
+ Todella yksinkertainen
+ Toimii kotitalouden kustannusten kirjaamisessa riittävän näppärästi
+ Ei mainoksia
+ Eri valuuttavaihtoehdot helpotus matkoilla
+ Ei vaadi kirjautumista
Miinukset
– Ehkä liiankin yksinkertainen, ei edes kaikkia WeSharen toiminnallisuuksia tai sitten ovat piilossa
– Kulujen kirjaaminen on yksinkertaisimmillaan todella helppoa, mutta jos kulu jakaantuu epätasaisesti ryhmän jäsenten kesken, vaatii hieman sumplimista (vaihtoehtona vain prosenteittain tai tiettyjä ryhmän jäseniä koskevaksi)
– Ei saa suomeksi
– Aina kun kirjaa itse maksamaansa kulua, pitää joka kerta valita oma nimensä listalta (voisi hyvin olla automaattisesti ennakkovalintana)
Lue myös: Taloustilanne aiheuttaa kitkaa parisuhteissa – "Rahankäytöstä joudutaan puhumaan ihan eri tavalla kuin aikaisemmin"
Splitwise
Splitwisen perusversio on ilmainen kulujen tasaus -sovellus: kuka on velkaa ja kenelle? Sovelluksesta on saatavilla myös maksullinen pro-versio, joka sisältää muun muassa kuittien skannausta, tilastoja sekä valuutan muunto -työkalun.
Perusversiokin sisältää aivan riittävän määrän ominaisuuksia, mutta niiden mukana tulee myös mainoksia.
Sovellus näyttää ryhmän yleislistauksessa, kuka on sinulle velkaa ja kenelle sinä olet velkaa. Kun kaikki kulut on kirjattu, velat voi myös "yksinkertaistaa", jolloin sovellus laskee, miten velat saadaan kuitattua yksinkertaisimmalla tavalla.
Splitwisea on selkeä käyttää, kun sovellusta on ehtinyt hetken ihmettelemään.Splitwise, Shutterstock
Myös Splitwisessa kuluja voi syöttää eri valuutoilla, mutta sovellus ei muuta summaa automaattisesti euroiksi yhteenvedossa. Tämä vaatiikin ylimäräistä huomiota lopputulemaa sumpliessa, jos kuluja on kirjattu eri valuutoissa.
Plussat
+ Talouden laajempaankin hallintaan, WeShare steroideissa, pienen opettelun jälkeen ihan selkeä
+ Ilmaisversiossa riittävästi ominaisuuksia kotitalouden kustannusten kirjaamiseen tai esimerkiksi kaverireissun kulujen tasaamineen
+ Kirjatun kulun voi jakaa ryhmän jäsenten kesken tasaisesti tai epätasaisesti perustuen osuuksiin, prosentteihin tai tarkkoihin rahamääriin
+ Sovellus miellyttää silmää
Miinukset
– Vaatii pienen opettelun, yksinkertaisempi sovellus riittäisi WeSharen ystävälle
– Ei saa suomeksi
– Pro-versio maksaa erikseen ja sovellus muistuttelee sen ostamisesta vähän liian usein
– Eri valuutoilla kirjatut kulut eivät listaudu yhteenvetoon yksinkertaisesti
– Vaatii kirjautumisen
Lue myös: Suomalaisilla on usein hyvät digitaidot – tukea tarvitaan silti
Lue myös: Lähestyykö tuntematon sinua verkossa rakkausviestein? Kyseessä saattaa olla yksi nettihuijauksista, jotka höynäyttävät suomalaisilta miljoonia euroja
Katso myös: Löytyikö piirongin laatikosta vanha pankkikirja? Toimi näin
0:43Pankkikirja on paperinen kirja jossa pidetään kirjaa tilitapahtumista. Jos esimerkiksi säästökirja on kadonnut ja tilille pitäisi päästä, kirja täytyy kuolettaa.