"Huomattavasti aggressiivisempi kuin mikään muu kodin tulipalo" – huomioi huolestuttava riski sähköpyörää ladatessa

Näin roihuaa sähköskuutin ja -pyörän akkupalo 1:00
KATSO MYÖS: Sähköskuuttien ja -pyörien akkupalot ovat harvinaisia, mutta äärimmäisen vaarallisia. Katso videolta, miltä akkupalo näyttää.

Tiesitkö, että sähköpyörien latauksissa piilee palovaara?

Viime vuosina sähköpyörien sekä muiden sähköavusteisten kulkuvälineiden suosio on kasvanut hurjasti. LähiTapiola muistuttaa tiedotteessaan palovaarasta, joka sähköpyörien vaurioituneiden akkujen – sekä muiden akkuvirralla käyvien laitteiden akkujen – lataamiseen liittyy.

Vaikka lataus on pääosin turvallista, tilanne voi olla hengenvaarallinen, jos sähköpyörän akkua ladataan sisätiloissa ja vaikkapa kerrostaloasunnon poistumisteiden tuntumassa.

Pelastusopistossa tehtiin oppilastyönä sähköpyörän akun polttokokeita. Lopputuloksen perusteella tutkijat huomasivat, että akun syttyessä syntyy vaarallinen määrä myrkyllisiä palokaasua. Tämän lisäksi palossa syntyy kuumia heitteitä ja paloa levittäviä liekkejä. 

Myös vakuutusyhtiö If on testannut sähköpyörien ja -skuuttien akkupaloja turvallisissa testiolosuhteissa ammattilaisten valvonnassa. Katso tulokset yllä olevalta videolta!

Akkupalo on huomattavasti aggressiivisempi kuin mikään muu kodin tulipalo. Savun muodostus on hyvin nopeaa ja palo leviää ennen kokemattomalla nopeudella, kun palavat heitteet voivat lentää metrien päähän akusta. Huoneiston eteisessä syttyessään tällainen akkupalo estää turvallisen poistumisen, varoittaa LähiTapiolan tiedotteessa vuosikymmenten kokemuksen pelastustoimen operatiivisesta toiminnasta omaava Marko Hassinen Fire and Rescue Innovation Finlandista.

Hassinen suosittelee akun suojausta latauksen yhteydessä. 

Palavan akun sammuttaminen turvallisesti kotikonstein on mahdotonta. Käsisammuttimella, edes akkupaloja varten suunnitellulla, ei polkupyörän akkua saa sammumaan. Tehdyssä polttokokeessa akkupalo rajattiin tarkoitusta varten tehdyllä akkupalopeitteellä, josta kokemukset olivat erittäin lupaavia. Peitteen ansiosta palo ei levinnyt ja syntyneiden kaasujen määrä pysyi huomattavasti matalampana.  

Matkapuhelinta ei "missään nimessä" tule ladata yöllä sängyssä

Sähköpyörien ja muiden sähköavusteisen kulkuvälineiden lisäksi esimerkiksi matkapuhelimet, tietokoneet, älykellot ja partakoneet käyvät akkuvirralla. LähiTapiolan mukaan akkuvahinkoja ilmoitetaan kymmenittäin joka vuosi.

Yleisin viallisesta akusta ilmoitettava vahinko on kuumeneminen. Akku voi latauksen yhteydessä paisua tai jopa syttyä tuleen. 

Saako sähkölaitteen sammuttaa vedellä? Palopäällikko kertoo, miten palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa. Juttu jatkuu videon alla.

Palopäällikön vinkit: Näin palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa 3:21
Videolla haastattelussa palopäällikkö Ari Koivu Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

LähiTapiola Pirkanmaan korvauksista ja liiketoiminnan tuesta vastaava johtaja Antti Määttänen muistuttaa tiedotteessa, että akun huomattava kuumeneminen latauksen yhteydessä on jo vaaranmerkki. Kuumenemisen havaitessa ei akkua pidä enää ladata eikä laitetta käyttää.

Litiumioniakut koostuvat kennoista. Pienissä laiteissa, kuten puhelimissa, on vain yksi kenno, joka palaa kohtalaisen nopeasti loppuun. Sen johdosta esimerkiksi älykellon tai puhelimen syttyminen on vaarallista, jos se sytyttää jotain laitteen ympäriltä palamaan. Tämän vuoksi esimerkiksi matkapuhelinta ei saa missään nimessä ladata sängyssä öisin. 

Matkapuhelimet ovat akkuvikailmoitusten selvässä kärjessä LähiTapiolan vahinkotilastoissa. Pahimmillaan akku syttyy tuleen kesken latauksen, ja tilanne muuttuu hengenvaaralliseksi, jos tämä tapahtuu yöllä ihmisten nukkuessa. 

Määttänen kuitenkin huomauttaa, että erityisen suuri vaara palotilanteissa piilee suuremmissa akuissa, jotka koostuvat useammasta kennosta, kuten sähköpotkulaudoissa. 

– Näissä palamaan syttynyt kenno kuumentaa viereiset kennot syyttäen nekin palamaan. Useasta kennosta muodostuva akku on itsessään niin suuri, että se palaessaan täyttää huoneen myrkyllisestä savukaasusta ja heittää roiskeita ympäriinsä.

"Voi estää asunnosta poistumisen"

Sähköavusteiset polkupyärät ja potkulaudat ovat vasta yleistyneet viime vuosina, joten niiden akuista on ilmoitettu vasta joitain kymmeniä vahinkoja. Laitteiden lisääntyessä vahinkojekin määrä voi kasvaa.

Hassisen tavoin myös Määttänen varoittaa latailemasta sähköpyörää asunnon eteisessä.

Palamaan syttynyt suuri akku eteisessä voi estää asunnosta poistumisen. Näkyvyys katoaa nopeasti myrkyllisen savukaasun johdosta ja palavasta akusta lentävät kuumat metalliroiskeet voivat tehdä palavan akun ohittamisen mahdottomaksi. 

Määttäsen mukaan Lontoon ja New Yorkin pelastuslaitokset ovat varoitelleet jo pidempään sähköisten liikkumisvälineiden latauksesta asunnoissa ja erityisesti eteisissä yöaikaan. 

– Usein ilmiöt, jotka tapahtuvat suurissa kaupungeissa rantautuvat nopeasti myös Suomeen.

Määttänen suosittelee lataamaan sähköiset liikkumisvälineet esimerkiksi ulkona.

Tiesitkö? Näin monta palovaroitinta kotoa tulisi löytyä:

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat