Huono kunto on esteenä upseerien urakehitykselle puolustusvoimissa. Vuosittaiset kuntotestit tulivat sotilaille pakollisiksi tammikuussa uuden puolustusvoimien lain myötä. Edetäkseen uralla on läpäistävä kuntotesti vähintään tyydyttävästi.
Ammattisotilaiden on läpäistävä vuosittainen kuntotesti, jossa testataan lihaskuntoa, kestävyyttä ja sotilailla kenttäkelpoisuutta.
Vaatimustasona on normaali kunto. esimerkiksi 25-29-vuotiaiden sotilaiden on jaksettava tehdä vähintään 36 vatsalihasliikettä, ja aliupseerin virkaan tahtovien on juostava Cooperin testissä vähintään 2 600 metriä. Testien perusteella määritettävät kenttäkelpoisuus ja kuntoindeksi vaikuttavat muun muassa ylenemiseen ja vaativiin tehtäviin määräämiseen.
- Se on ihan selvä, että mitä paremmassa kunnossa on, edesauttaa uralla eteenpäin, myöntää liikuntapäällikkö Jukka Jortikka Merivoimien esikunnasta.
Jortikan mukaan sotilaiden kuntoisuuden arvioinnissa otetaan huomioon myös ikä.
- Meillä on käytössä ikätaulukot eli meillä ei ole minkäänlaista ikärasismia. Tämä on toimiva systeemi ja Suomen suurin kuntokoulu, joten kyllä tiedämme nämä asiat, Jortikka sanoo.
|
Kunnon tarkkailun tarkoituksena on parantaa työssä jaksamista paremman fyysisen kunnon myötä. Henkilökunnan kunnon kohentuessa myös sairauslomat ovat vähentyneet. Siviileille kuntotesti on vapaaehtoinen, mutta sotilaiden on läpäistävä testi riippumatta siitä työskenteleekö esimerkiksi toimistossa vai kentällä.
- Joka vuosi on muutamia henkilöitä, jotka eivät ole saavuttaneet kyseistä minimitasoa ja tämä johtaa siihen, että heitä ei ylennetä kyseisellä kierroksella, kertoo Merivoimien esikunnan komentajakapteeni Patrick Hakalax.
(MTV3)