Hyvä valaistus tulee yllättävän tärkeäksi näin pimeään vuodenaikaan. Mutta mikä tekee valaistuksesta hyvän? Mitä tulee ottaa huomioon valaistusta suunniteltaessa?
Huonossa valaistuksessa värit toistuvat väärin, silmät väsyvät eikä asunto pääse oikeuksiinsa, koska se ei tunnu viihtyisältä. Hyvällä valaistuksella pienenkin huoneen saa tuntumaan kokoaan suuremmalta ja korkeammalta. Hyvä valaistus ei häiritse, eikä pistä silmään.
Miten valaistusta kannattaa lähteä parantamaan? Voiko vanhan asunnon valaistukselle tehdä jotain muuta kuin hankkia yksittäisiä valaisimia? Kysyimme vinkkejä valaistuksen parantamiseen valaistussuunnittelija Harri Kumpulaiselta.
Vanha asunto
- Vanhassa asunnossa ei ole alaslaskettuja kattoja, joten valaisimia täytyy lisätä pinta-asennuksena. Usein huoneessa on vain yksi valaisimen paikka, keskellä kattoa, mutta se ei riitä, Harri kertoo.
Huoneen kattoon voi rakentaa esimerkiksi L-kirjaimen muotoisen siron kiskojärjestelmän kahdelle risteävälle ikkunattomalle ja ovettomalle seinälle. Kiskot asennetaan kattoon lähelle seinää, josta voidaan suunnata valoja tarpeen mukaan esimerkiksi tauluihin, sisustusesineisiin ja lukuvaloksi.
- Kun valo tulee oikeasta kulmasta voidaan sisustusesineitä korostaa, näin saadaan tilaan aikaiseksi kolmiulotteisuus. Kiskojärjestelmää ei tule koskaan asentaa keskelle kattoa, vaikka se huoneen ainoa valaisinpistoke siellä olisikin, koska silloin valot häikäisevät helposti, kun ne tulevat väärästä kulmasta, Harri opastaa.
Jos kattoon on aikoinaan asennettu upotetut halogeenivalaisimet, niitä ei onneksi tarvitse purkaa pois, jos haluaa vaihtaa ne ekologisempiin led-lamppuihin. Useimpiin vanhoihin valaisimiin on jo saatavilla vaihdettavia led-polttimoita.
Kun huoneen perusvalaistus on kunnossa, voidaan huoneeseen lisätä sisustuksellisia valaisimia luomaan tunnelmaa.
Uudiskohteen valaistus
Rakenteilla olevassa uudiskohteessa tilanne on aivan toinen, koska mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä valaistussuunnittelijaan, joka osaa suunnitella kodin valaistuksen, niin sisällä kuin ulkonakin.
Valaistussuunnittelija haastattelee asiakkaan ja selvittää esimerkiksi hänen harrastuksensa, omat mieltymykset, tarpeet ja kokonaisbudjetin.
Uudiskohteissa valaistus pyritään hävittämään niin, että upotettuja valaisimia ei edes huomaa. Tämän päivän trendi on suorakaiteen muotoiset mattavalkoiset upotettavat led-valaisimet, joita ei juurikaan huomaa valkoisesta katosta.
Ota televisio huomioon
Valaistuksessa tulee ottaa huomioon myös yhä suurenevat televisiot. Ongelmana on televisiosta heijastuva valo. Televisiota vastapäätä ei kannata laittaa esimerkiksi seinävalaisimia, koska niiden valo heijastuisi suoraan televisiosta, joka taas vaikuttaa katselukokemukseen. Jos televisio on asetettu tasolle, on tunnelman luomiseksi hyvä laittaa television molemmille puolille valaisimet kontrastin hälventämiseksi.
Myös valon värillä on väliä. Sillä, onko valon väri enemmän lämmin vai kylmä, on suuri vaikutus. Valon värillä voi korostaa tai häivyttää muuta sisustusta ja yksityiskohtia.