Tiedätkö, millainen lamppu keittiöön sopii? Entä olohuoneeseen?
Sopivan valaistuksen valinta kannattaa aloittamalla miettimällä valaistuksen käyttötarvetta. Jos huoneessa on tarkoitus työskennellä tai laittaa ruokaa, on valaistuksen oltava riittävän tehokas. Kirkkaampaa valoa kaipaavat siis esimerkiksi työhuone ja keittiö.
– Keittiön työtason päälle laitetaan usein 4000 kelviniä. 4000 kelviniä sopii myös työpöytävalaisimeksi varsinkin, jos tekee tarkkaa työtä, kertoo Airamin markkinointijohtaja Minna Hellström.
Keittiön valaistussuunnitelmassa kannattaa kuitenkin huomioida tilan muutkin valaisimet.
– Jos keittiön muut valot ovat 2700 kelviniä, ei työtasolle kannata laittaa 4000 kelviniä, koska näyttää erikoiselta, jos yksi valo on erilainen. Valaistuksessa kannattaa aina miettiä kokonaisuutta, Hellström vinkkaa.
Sisustusvaloiksi sopivat hyvin 2200–2700 kelvinin valot. Mitä pienempi kelvinluku on, sitä keltaisempi valo myös on.
– 2200 on hyvin keltainen valo, jota käytetään korotuksena yksittäin tai ryhmissä. 2700 ja 2800 ovat edelleen lämpimiä, mutta valotehoa on jo erityyppisesti.
Markkinoilla on myynnissä myös niin sanottuja päivänvalolamppuja, jotka jäljittelevät auringonvaloa.
– Päivänvalolamput ovat 6500 kelviniä, mikä normaalisti tuntuu jo hyvin kirkkaalta. Valo on hyvin violetti. Me markkinoimme niitä enimmäkseen kasvivaloina, koska ne ovat hyviä kasvatukseen. Se on tietty oma segmenttinsä, joka uskoo, että päivänvalolamppu on se oikea. Nämä ovat makuasioita.