Maailman antidopingtoimisto WADA harkitsee maanlaajuista kilpailukieltoa valtioille, joiden urheilijat syyllistyvät kiellettyihin keinoihin säännöllisesti, puheenjohtaja Craig Reedie toteaa.
WADA:n raju vaihtoehto taisteluun dopingia vastaan juontaa juurensa viime aikoina yleisurheilun ympärillä velloneisiin kohuihin. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on törmännyt useisiin dopingtapauksiin tutkittuaan vanhoja näytteitä, minkä lisäksi saksalaisessa Tübingenin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan sadat huippu-urheilijat olivat paljastaneet käyttäneensä dopingia Daegun MM-kisojen yhteydessä tehdyissä haastatteluissa.
Vaikka doping on tällä hetkellä vahvasti tapetilla, Reedie kuuntelee vielä sitoutumattoman komitean mielipiteen ennen päätöstään siitä, viekö hän ehdotuksensa eteenpäin.
– Kyseessä olisi erittäin kova rangaistus, se olisi työkaluna suorasukainen, mutta ehkä sitä vaaditaan. Tällaista ei ole koskaan aikaisemmin tehty, skotlantilainen Reedie totesi CNN:lle.
– Haluan kuitenkin odottaa, mitä asiantuntijoista koostuva komiteani sanoo tästä.
Reedien mukaan yhtäkään maata ei ole koskaan suljettu monilajikilpailusta, kuten olympialaisista, dopingrikkeiden takia, mutta yksittäisissä lajeissa tämä keino on otettu käyttöön.
– On tehty selväksi, että jos jonkun maan maine ei ole hyvä, on turha tulla meidän kilpailuihimme näin ja näin moneen vuoteen, Reedie toteaa.
– Sitä on tapahtunut harvakseltaan, mutta se on tehokas keino.
Vaikka WADA ehdottaisi uudistusta maakohtaisista dopingpannoista, se ei pysty itse langettamaan kyseistä rangaistusta. Reedien mielestä WADA:lla ei ole tarpeeksi aseita dopingin vastaiseen työhön.
– Ihmisillä, jotka haluavat huijata, on enemmän keinoja sen toteuttamiseen kuin meillä on vastata niihin. Olemme kuitenkin mielestäni olleet melko tehokkaita työssämme tiukasta budjetista huolimatta. Mutta lisäresurssit eivät olisi pahitteeksi, noin 30 miljoonan dollarin vuosibudjetilla pyörivää WADA:a johtava Reedie summaa.