Yhdysvalloissa ryhdyttiin rajuihin toimiin dopingia vastaan – "Kääntää urheilun pysyvästi puhtaiden urheilijoiden eduksi"

9:02img
Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov julkaisi paljastuskirjan elokuussa.
Julkaistu 17.11.2020 10:44

MTV URHEILU – STT

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi maanantaina lakiehdotuksen, joka antaa Yhdysvaltain viranomaisille oikeuden nostaa syytteitä järjestelmällisestä dopingista.

Venäjän dopingjärjestelmän paljastaneen Grigori Rodtshenkovin mukaan nimetty laki dopingsalaliitosta koskee kansainvälisiä kilpailuja, joihin osallistuu yhdysvaltalaisia urheilijoita.

Edustajainhuone hyväksyi dopingin vastaisen lakialoitteen viime vuonna.

Presidentti Donald Trumpin vahvistettavaksi tuleva laki antaa Yhdysvaltain viranomaisille mahdollisuuden nostaa dopingtapauksista salaliittosyyte, josta voi seurata jopa miljoonan dollarin eli 840  000 euron sakko ja maksimissaan kymmenen vuoden vankeusrangaistus.

Laki kohdistuu taustavoimiin

Laki uhkaa dopingiin syyllistyviä urheilijoiden taustavoimia, kuten valmentajia, agentteja, managereita, urheilujohtajia ja jopa valtiojohtoa, jos dopingohjelmaa johdetaan niin korkealta tasolta.

Urheilijoiden tapaukset käsittelee maailman antidopingtoimisto Wada.

– Tämä on valtavan merkittävä päivä kamppailussa puhtaan urheilun puolesta. Odotamme, että laki astuu voimaan mahdollisimman pian ja kääntää urheilun pysyvästi puhtaiden urheilijoiden eduksi, Yhdysvaltain antidopingtoimiston Usadan johtaja Travis Tygart kommentoi senaatin päätöstä.

Wada suhtautuu lakiin kriittisesti

Wada on suhtautunut lakialoitteeseen nuivasti. Se pelkää, että laista seuraa dopingin vastaiseen kamppailuun lainkäytön päällekkäisyyttä ja ristiriitaisuutta. Wadan mielestä laki myös saattaa eri maiden urheilijat eriarvoiseen asemaan.

Wadan mielestä laki voi haitata dopingin vastaista työtä, jos Rodtshenkovin kaltaista dopingjärjestelmän paljastajaa uhkaisi syyte Yhdysvalloissa.

Wada on huolissaan myös siitä, että laista voi seurata joissain maissa poliittisia vastatoimia eli lakeja, joiden avulla jokin muu maa voi kostaa Yhdysvaltain määräämät rangaistukset.

LUE MYÖS: Olympiakomitea venyttää sellaista spagaattia, että urheilu on pudota väliin

Wada pitää ongelmallisena myös sitä, ettei laki koske Yhdysvaltain ammattilaissarjoja eikä yliopistourheilua.

– Miksi lakia sovelletaan muualla maailmassa, jos se ei kelpaa Amerikan urheiluun, Wadan tiedottaja ihmetteli maanantaina.

Moskovan dopinglaboratorion entinen johtaja Rodtshenkov pakeni Moskovasta loppuvuodesta 2015. Hän asuu Yhdysvalloissa suojeltuna todistajana.

Paljastusten ja ns. McLarenin raportin jälkeen Venäjä suljettiin maana olympialaisista ja esimerkiksi yleisurheilun arvokisoista viime vuosikymmenen loppupuolella.

Tuoreimmat aiheesta

Doping