Äärimmäisen vaarallinen hurrikaani Helene on iskenyt Floridaan

Meksikonlahdella riehuvan hirmumyrskyn odotetaan olevan pahin vuosikymmeniin.

Äärimmäisen vaaralliseksi luonnehdittu neloskategorian hurrikaani Helene rantautui Big Bendin rannikolle Floridan pohjoisosaan, kertoi Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC). 

Viraston mukaan myrskynsilmä saavutti rannikon yhdentoista jälkeen torstai-iltana paikallista aikaa eli Suomen aikaa varhain perjantaiaamuna.

Viranomaiset ovat varoittaneet hirmumyrskyn aiheuttavan hengenvaarallisia olosuhteita ja mahdollisesti myrskyaaltoja, jotka voivat nielaista mukanaan jopa kaksikerroksisia taloja.

Meksikonlahdella riehuvan hirmumyrskyn odotetaan olevan pahin vuosikymmeniin. Yli miljoona ihmistä oli torstai-iltana ilman sähköjä ja tulvat olivat vallanneet tiet.

Tuulet etenevät jopa 62 metriä sekunnissa Helenen iskiessä Big Bendin alueelle osavaltion pääkaupunki Tallahasseesta etelään.

– Kaikkia Floridan Big Bendin rannikon varrella uhkaa mahdollisesti katastrofaalinen myrskytulva, NHC varoitti.

Tampan ja Tallahasseen lentokentät on suljettu, samalla kun tulvat kurittavat jo osaa Floridan länsirannikon kaupungeista.

– Odotamme näkevämme myrskytulvia, jotka nousevat 5–6-metriä maanpinnan tasolta, NHC:n johtaja Mike Brennan sanoi.

– Se on jopa kaksikerroksisen rakennuksen katolle. Toistan jälleen, että Floridan rannikolla tullaan näkemään tilanne, josta ei voi selvitä hengissä, Brennan jatkoi.

Viraston johtajan mukaan hurrikaanin tuottamat aallot voivat tuhota koteja, liikutella autoja ja vesi tulee nousemaan todella nopeasti.

Kaikki eivät noudattaneet evakuointikäskyjä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kehottanut ihmisiä noudattamaan evakuointikäskyjä.

– Kehotan kaikkia Helenin reitillä ja sen läheisyydessä kuuntelemaan viranomaisia ja noudattamaan evakuointivaroituksia, hän sanoi.

– Ottakaa tämä vakavasti ja pysykää turvassa, Biden lisäsi.

Monet asukkaat ovat ottaneet vaarin evakuointimääräyksistä ja paenneet ennen hurrikaanin tuloa.

NHC kehotti paikalle jääneitä ihmisiä pysymään sisätiloissa.

– Olosuhteet tulevat huononemaan yön yli. Pyydämme, pysykää sisätiloissa, älkää seikkailko ulos ja huomioikaa kaikki varoitukset. Pysykää turvassa, NHC vetosi ihmisiin viestipalvelu X:ssä torstai-iltana.

Taylorin piirikunnan viranomaiset kehottivat niitä asukkaita, jotka eivät noudattaneet pakollisia evakuointimääräyksiä, kirjoittamaan nimensä kehoihinsa permanenttitussilla, jotta heidät olisi helpompi tunnistaa, jos he kuolisivat.

Lue myös:

    Uusimmat